account_circle Min side

Klima og miljøregnskap

Hva er klimabudsjett?

Klimabudsjett er et styringsverktøy for å oppnå klimagassreduksjoner og andre vedtatte klimamål. Budsjettet kan brukes til å sikre måloppnåelse og at nødvendige tiltak gjennomføres til rett tidspunkt. Dette vil føre til en konkretisering av kommunens klimamål ved at klimabudsjettet viser:

  • historiske utslipp i kommunen som grunnlag for det videre arbeidet
  • utslippsbudsjett som viser et tak for utslippene i kommunen år for år
  • hvor store reduksjoner som må gjennomføres de aktuelle årene om vi skal holde oss innenfor utslippsbudsjettet
  • aktuelle tiltak for å redusere utslippene
  • utslippseffekt av det enkelte tiltak år for år
  • eventuelle tilhørende kostnader til investering og drift
  • eventuelle konsekvenser av foreslått tiltak, eksempelvis konsekvenser for miljø
  • hvor ansvaret for gjennomføring av tiltaket ligger

Klimabudsjettet vil dermed være et styringsverktøy i klimaarbeidet, tilsvarende kommunes ordinære budsjett. Prinsippet er det samme som for det ordinære budsjettet, men framfor å saldere budsjettet i kroner og ører vil enheten være klimagassutslipp målt i tonn CO2. Tiltak for å redusere klimagassutslipp i kommunen kan da vedtas med gitte rammer som framdrift, økonomi og ikke minst kvantifisert utslippseffekt.

Alle kommunens aktiviteter kan ha en utslippskonsekvens, enten positiv eller negativ. Det er dermed viktig å integrere klimabudsjettet med handlings- og økonomiplanen i kommunen. På denne måten vil beslutningsgrunnlaget vise anslått utslippskonsekvens fra samtlige aktiviteter, ikke bare utslippsreduserende tiltak.

Sandnes kommune vedtok 19. oktober 2020 Klima- og miljøplanen med et mål om 40 prosent reduksjon i klimagassutslipp sammenlignet med 1990:

Mål

Sandnes kommune slutter seg til det nasjonale målet for klimagassutslipp. I tråd med klimaloven skal kommunen jobbe systematisk mot det nasjonale målet om minst 40 prosent reduksjon av klimagassutslipp i 2030 fra referanseåret 1990.

Videre i planen er det beskrevet hvordan kommunen skal nå målet:

Sandnes kommune skal legge til rette for å redusere klimagassutslipp fra egen drift, som planmyndighet og byutvikler. Kommunen kan bruke sin makt som innkjøper til å dreie tjenestene i grønn retning og dermed skape et marked for grønne og utslippsfrie løsninger. Sandnes kommune bør ha en pådriverrolle og være et forbilde for innbyggere, næringsliv og andre kommuner i miljøarbeidet. Kommunen skal være en ansvarlig og offensiv samfunnsutvikler i tråd med hovedmål 3 i kommuneplanen. Kommunen spiller en viktig rolle i holdningsskapende arbeid, og ønsker å jobbe aktivt for å redusere også de indirekte utslippene som kommunen og dens innbyggere bidrar til gjennom forbruk og handel.

Planstrategi 2020–2023 og planprogram for kommuneplan 2023–2038

Planstrategien og planprogrammet ble vedtatt av kommunestyret 19. oktober 2020. Planprogrammet sier følgende om videre arbeid med klimamålet i kommuneplanen:

Klimamål

Høringsutkastet til klima- og miljøplanen for Sandnes har foreslått et mål om 40 prosent reduksjon av utslippene innen 2030. Det var i tråd med det nasjonale målet og EUs mål som er tilsvarende. Vinteren 2020 meldte Norge inn et forsterket klimamål til FN, på minst 50 prosent innen 2030 (opp mot 55 prosent sammenlignet med 1990-nivå). I tiden frem mot ny kommuneplan, kan det vurderes om Sandnes skal vurdere sitt klimamål.

Stortingets vedtak om forsterket klimamål

I februar 2020 meldte Norge inn et forsterket klimamål for 2030 under Parisavtalen. Det forsterkede målet for 2030 er at utslippene skal reduseres med minst 50 prosent og opp mot 55 prosent sammenlignet med utslippsnivået i referanseåret 1990. I Norges Lavutslippsstrategi (vedlegg 1 i Prop. 1 S (2019–2020) Klima- og miljødepartementet) forsterket regjeringen Norges klimamål for 2050, og varslet at den vil endre utslippsintervallet i klimalovens §4 til i størrelsesorden 90 til 95 prosent fra utslippsnivået i referanseåret 1990.

Som følge av de forsterkede klimamålene for 2030 og 2050 foreslo Klima- og miljødepartementet å oppdatere klimaloven, slik at de lovfestede målene i loven er i tråd med Norges forsterkede klimamål.

Klimamålene Norge har forpliktet seg til legger til grunn 1990 som referanseår. Det er ikke utslippshistorikk på kommunenivå før 2009.  Det forslås r å legge til grunn 2015 som referanseår. Dette er også benyttet av flere andre kommuner i deres klimaarbeid, blant annet Nord-Jæren. Det forslås at kommunen forsterker sitt mål til 55 prosent reduksjon innen 2030 sammenlignet med referanseåret 2015. Det forslås også at kommunen som aktør skal redusere sine utslipp på lik linje, både direkte- og indirekte utslipp.

Utslipp skal reduseres årlig fram mot 2030 til et nivå på 55 prosent av 2015-nivået. Dette omfatter direkte utslipp i kommunens geografiske område og indirekte utslipp som følge av aktiviteter initiert av organisasjonen Sandnes kommune. Utslippsbudsjett for direkte utslipp i Sandnes er vist i figur 1 og 2.  

 

Figur 1 Historisk utslipp

 

Figur 2 Utslippsbudsjett Sandnes kommune 2020-2030

 

Noen av tiltakene kommunen kan påvirke for å redusere utslippene er:

  • karbonfangst på forbrenningsanlegget Forus energigjenvinning
  • lavutslipps kjøretøy i kommunal regi
  • lavutslippsløsninger ved bygg og anleggsprosjekter i kommunale regi
  • kjøp av varer og tjenester med redusert utslipp
  • reduksjon i reisevirksomhet, spesielt flyreiser

 

Se vedlegg for hele klima- og miljøbudsjettet, samt eksempler på tiltak.

Sist oppdatert: 28.07.2021