account_circle Min side

Kultur og næring

Mangfoldig og bærekraftig

Kultur og næring skal utnytte potensialet i og mellom virksomhetene gjennom enhetlig kommunikasjon, intern og ekstern samhandling og utstrakt innbyggerkontakt. Sandnes kommune skal være en attraktiv reiselivsdestinasjon gjennom satsning på naturkvaliteter, kulturliv, gardsturisme og idrett. Sandnes kommune skal ha et tilgjengelig, variert og inkluderende kulturtilbud bygget på storbykvaliteter, friluftsliv og landbruk.

Organisering av tjenesteområdet

Virksomhetene som inngår i kultur og næring er:

  • Kultur
  • Bibliotek
  • Kulturskolen
  • Næring
  • Landbruk
  • Sandnes kunst- og kulturhus

Omstilling

Samlet skal tjenesteområde omstille for kr 6,6 millioner frem mot 2025. I Kultur og næring har arbeidet med omstillingsprosjektet Sandnes 2025 pågått siden februar 2020. En prosjektgruppe bestående av ledergruppen i Kultur og næring, økonomirådgiver fra budsjett og analyse, HVO og HTV og HR har hatt regelmessige møter for å diskutere ulike omstillingstiltak.

I arbeidet med Sandnes 2025 i fjor var det primære fokus innsparinger for hele området, og reduserte årsverk, blant annet ved naturlig avgang i kulturavdelingen. I inneværende år har omstilling vært mer sentralt i prosessen for å nå innsparingsmålene. Strategiarbeid som går på valg av innsatsområder og prioriteringer blir en viktig del av arbeidet framover for å tilpasse drift og arbeidsoppgaver innenfor nye økonomiske rammer og stillinger.  Prosjektet er avsluttet i sin nåværende form, og arbeidet blir en del av det kontinuerlige omstillingsarbeidet i tjenesteområdet. Omstilling tar tid og prosessene har begynt i virksomhetene. Grunnet covid-19-situasjonen har det vært utfordrende å få til gode prosesser med blant annet nødvendige fysiske samlinger. Resultatet av dette er at arbeidet med omstillingen frem mot 2025 ikke har kommet så langt som ønsket.

På grunn av covid-19 har flere av satsningene fra foregående handlings- og økonomiplan blitt forsinket eller ikke kommet i gang. Disse satsningene videreføres i handlings- og økonomiplan 2022-2025.

Mål 1: Sandnes skal være et inkluderende og mangfoldig samfunn

I kultur og nærings sin visjon «Mangfoldig kulturliv og bærekraftig næring» ligger det blant annet at en skal jobbe for et rikt og inkluderende samfunn som tar vare på og framhever mangfoldet i kommunen.

Kulturloven gir kommunen ansvar for å sørge for økonomiske, organisatoriske, informerende og andre relevante virkemidler som fremmer og legger til rette for et bredt spekter av kulturvirksomhet. Kulturavdelingen skal bidra til at flest mulig får oppleve og utøve kunst og kultur, uavhengig av alder, bosted, livssyn og økonomi.  Kultur skal også legge til rette for at utforming av kulturpolitikk i størst mulig grad skal baseres på kunnskap om lokalsamfunnet, kulturlivets og frivillig sektors karakteristika og utfordringer, og om hvordan ulike kulturpolitiske ordninger virker. Fagplaner som kulturarenaplanen, arrangementsstrategi, ungdomsstrategi, retningslinjer for kunst i kommunale bygg og uterom og tilskuddsordninger for det frivillige kulturlivet er førende for dette arbeidet.

Sandnes bibliotek er kommunens kunnskaps- og kulturaktør, og en viktig, nøytral møteplass for byens innbyggere. Biblioteket er en arena for livslang læring, hvor innbyggerne kan oppsøke kvalitetssikret informasjon og opplysning. Dette er forankret i bibliotekets strategiplan 2021-2024

En av kjerneoppgave for biblioteket er utlån og formidling av bøker og andre medier. Bibliotekstatistikken til Nasjonalbiblioteket viser at Sandnes kommune bruker vesentlig mindre til innkjøp av medier enn øvrige kommuner i Rogaland. Virksomheten vil benytte egne oppstarte midler på disposisjonsfond til innkjøp av digitale bøker og andre medier.

Kulturskolen skal gi opplæring av høy faglig og pedagogisk kvalitet til alle barn og unge som ønsker det. Undervisningen i Sandnes kulturskole organiseres innenfor tre opplæringsprogram med ulik profil og målsetting: Breddeprogrammet, Kjerneprogrammet og Fordypnings- og talentprogrammet (FoTa).

Denne tredelingen er forankret i strategiplan Sandnes kulturskole og vedtatt rammeplan for kulturskolen. Der er også kulturskolen som lokalt ressurssenter beskrevet.

Sandnes kunst- og kulturhus skal skape kulturopplevelser av høy kvalitet og være en møteplass for befolkningen i Sandnes og omegn. De to kulturhusene Sandnes kulturhus og Kinokino skal utfylle hverandre, og gi et variert tilbud innenfor alle relevante kunstuttrykk. Arrangementene skal ivareta det nyskapende kunstuttrykk så vel som det brede kulturfeltet, og både profesjonelle og frivillige aktører skal finne seg til rette på kulturhusets scener.

I den kommende perioden er en av kulturhusets hovedprioriteringer å ferdigstille den nye konsertscenen på Kinokino, jamfør investeringstiltak K6 i HØP 2020-2023. Hovedmålsettingen er å øke aktivitetsnivået og øke omsetning og besøk ved å nå ut til yngre publikumsgrupper. Dette gjøres blant annet ved å satse på nyetablerte artister innenfor det rytmiske segmentet. Den nye salen bringer nye kulturuttrykk inn i kulturhusets program, og det tas sikte på å teste og videreutvikle nye konsepter i årene fremover.

Som følge av aktivitetsøkning gjennomgås i tillegg driftsmodellen for Kinokino, med formål å optimalisere denne i samsvar med aktivitetene.

I 2022 startes dessuten et forprosjekt for å utrede en helhetlig renovering og videreutvikling av hele Kinokino, med formål å utnytte byggets potensial fullt ut.

For å opprettholde konkurransekraft overfor andre aktører i regionen utarbeides en langsiktig plan for vedlikehold og teknisk oppgradering av Sandnes kulturhus. Også på dette bygget fokuseres det dessuten på å videreutvikle programprofil og innhold. Som følge av økt statlig bevilgning har regional arena for samtidsdans (RAS) fra høsten 2021 ansatt en ny produsent, slik at også denne delen av organisasjonen er bedre rustet for utvikling og nyskaping på scenekunstfeltet i årene fremover.

Mål 2: Sandnes kommune skal være en attraktiv kommune

Strategi 1: Sandnes skal styrke kommunens storbykvaliteter

Innen kultur og næring arbeides det for at stedskvaliteter og kulturhistoriske verdier skal bevares og at Sandnes sentrum skal videreutvikles som arena for opplevelser, opphold og rekreasjon. Arrangementsstrategien og arrangementshåndboken for Sandnes kommune skal sikre et godt samarbeid mellom kommunen, arrangører og det frivillige foreningslivet. Formidling av kulturhistorien er et innsatsområde for oppfølging av Kommunedelplan for kulturminner og kulturmiljøer som formidler av kunnskapsgrunnlaget i denne. Hovedinnsatsen de neste fire årene er å styrke innsats rettet mot identitetsbygging og formidling av kunnskapsgrunnlaget. Målet er å legge grunnlag for en god bredde og et mangfoldig kulturtilbud i byen for innbyggere og tilreisende.

Sandnes kunst- og kulturhus vurderer tiltak for å skape mer aktivitet på Sandnes kulturhus og Kinokino i skuldersesongene (mai-juni og august-september), og har dialog med arrangementsrådgiver, kulturaktører og utelivsnæring for å skape mer aktivitet i sentrum i sommerferien.

Attraktiv for nye næringer

Sandnes kommune skal fortsette arbeidet for å være attraktiv for nye etableringer og videreutvikling av eksisterende bedrifter. For å få fram gode løsninger er det viktig med gode rammebetingelser og tilrettelegging av areal. Prioriteringer og prosjekter er forankret i Næringsstrategi 2021 – 2031 hvor det er prioriterte satsingsområder og strategier.

 

Sandnes har fokus på det profesjonelle kulturfeltet og kultur som næring. Gjennom etableringen av det regionale filmsenteret Filmkraft Rogaland AS på Kinokino legges det til rette for ytterligere styrking og etablering av nye næringsaktører innenfor dette området. En slik satsning kan i de kommende årene føre til større aktivitet og omsetning også hos det eksisterende næringsliv, både for kulturaktører og andre.

Reiseliv

Sandnes kommune sin Reiselivsstrategi 2019-2030, har som hovedmål å se muligheter som kan forsterke reiselivsarbeidet og skape nye arbeidsplasser. Sandnes kommune jobber strategisk med mål om å bli helårsdestinasjon. Strategien har natur, kultur og idrett som grunnlag og helårsturisme som mål. I strategien er det 3 strategiske grep; infrastruktur, næringsutvikling samt omdømme og attraktivitet.

Kunst og kultur

Sandnes kommune bidrar til å styrke det lokale kulturlivet gjennom samarbeid med de lokale kulturaktørene i prosjekter og arrangementer, samarbeid, støtteordninger og dialog.

Kultur og næring skal bidra til at flest mulig får oppleve og utøve kunst og kultur uavhengig av alder, bosted og økonomi. Møteplasser i nærmiljøet og nettverksarbeid er sentralt i dette arbeidet og er viktige innsatsområder for å utjevne levekårsforskjeller i befolkningen.

Kulturareaplanen skal legge langsiktige rammer som tilgodeser behov for møteplasser og kulturarenaer i alle bydeler. Handlingsplanen skal koordineres mot øvrige kommunale planer og årlig behovskartlegging. Kravspesifikasjoner i forhold til bruk av lokaler til musikkformål skal innarbeides i bygg som skal brukes til musikkopplæring/ musikkformål. Kulturarenaplanen skal revideres i løpet av perioden.

I perioden skal det arbeides videre med å skaffe bedre kunnskap om barrierer for barn og unges deltakelse i kultur og fritidsaktiviteter.

Kulturavdelingen vil i 2022 benytte egne oppsparte midler til å dekke inn bortfall inntekter jamfør sak 53/21 om nye retningslinjer for utleie av kommunale bygg kr 0,235 millioner.  De nye retningslinjer for utleie av kommunale bygg resulterer i bortfall av inntekter, men forutsetter samme tjenestetilbud fra kultur. Kommunedirektøren vil vurdere behov for tilleggsbevilgning i handlings- og økonomiplan 2023-2026.

Aktivt landbruk

Sandnes kommune er en stor landbrukskommune, med lange landbrukstradisjoner som har påvirket kulturlandskapet i kommunen og til dels landskapsformene/ - trekk. Et aktivt landbruk vil på mange måter påvirke innbyggernes hverdag positivt. Det er viktig med et tett og godt samarbeid mellom grunneiere og andre aktører for å få til et bredt og godt friluftstilbud som også vil kunne være del av en sammenhengende grøntkorridor.

Skal Sandnes opprettholde nåværende matproduksjon må alt tilgjengelig jordbruksareal kunne tas i bruk. Landbruket i Sandnes skal styrkes gjennom et aktivt jordvern og satsning på bynært landbruk. Som del av matfylket Rogaland skal Sandnes kommune følge opp den nasjonale og regionale jordvernstrategien.

I takt med økende etterspørsel etter lokal mat, og etter å vite mer om innhold og opphav til maten, har hage- og landbruket fått mer innpass i byen. Jo tettere det bygges i Sandnes, jo viktigere blir det å sikre nære produksjonsområder, friområder og møtesteder i alle bydelene.   

Mål 3: Sandnes kommune skal være en ansvarlig og offensiv samfunnsutvikler

Kultur skal legge til rette for at utforming av kulturpolitikk i størst mulig grad skal baseres på kunnskap om lokalsamfunnet, kulturlivets og frivillig sektors karakteristika og utfordringer, og om hvordan ulike kulturpolitiske ordninger virker:

  • Legge til rette for at utforming av kulturpolitikk i størst mulig grad skal baseres på kunnskap basert på dialog, samskaping og overordnede styringsdokumenter
  • Videreutvikle kultur- og fritidsaktiviteter som en viktig del av kommunens felles oppvekstsatsing
  • Gjennomføre ny interkommunal kulturbruksundersøkelse
  • Følge opp resultater fra Ungdomsundersøkelsen

Arbeide for dialog, kommunikasjon, medskaping og samhandling med befolkning, foreningsliv og representative organer fra landbruksnæringen gjør nødvendige tiltak for å redusere klimautslipp, tiltak som samtidig bygger opp under målsettingen om økt matproduksjon. Arbeidet med prioriteringen fra handlings- og økonomiplan 2020-2023 fortsetter.

Gjennom vedtatt næringsstrategi skal Sandnes kommune utvikle sin rolle som tilrettelegger for etablering og vekst i eksisterende bedrifter.

Rollen som offentlig aktør for næringsutvikling er å bidra til:

  • Utvikling av eksisterende næring
  • Bedriftsetablering
  • Innovasjon og nyskaping
  • Tilrettelegging for små og store bedrifter
  • Samhandling mellom det offentlige og private aktører
  • Tilgang på virkemiddelapparat
  • Vilje til investering og verdiskapning
  • Faktorer som oppvekst, gode bomiljøer, kultur og idrett er også med og bidrar

Sandnes kommune satser på en bærekraftig og opplevelsesbasert aktivitetsturisme og friluftsliv. Dette skal gjenspeiles i produktutvikling og profil for egen næringsutvikling.

Sandnes kommune har avtaler innen vilt, eldre fallviltavtaler med Forsand og nyere avtale med fallviltkontakter i Sandnes. Det ble i formannskapssak 30/21 om skuddpremie vedtatt at dette skulle dekkes innenfor budsjettrammen til landbruk, i tillegg til Vinterlandbruksskolen Jæren og Vinterlandbruksskolen Ryfylke. Kommunedirektøren tilrår at tiltak finansieres av egne fondsmidler i 2022 og vil vurdere behovet for tilleggsbevilgning i handlings- og økonomiplan 2023-2026 hvis behov.

Arealtilgang for etablering og vekst

Kommunen har en særskilt rolle og ansvar for å bidra til at det er tilstrekkelig areal for næringsetablering.  Tilgjengelig areal må også være beredt til å bidra til etablering av fremtidens næringer.

Sist oppdatert: 28.07.2021