account_circle Min side

Tjenesteområdet byutvikling og teknisk i Sandnes kommune har ansvaret for overordnet, strategisk og langsiktig planlegging, kommunale planer, plan- og byggesaksbehandling, kart- og registerinformasjon, kommunal infrastruktur, drift av alle kommunale bygg og grøntanlegg, tilrettelegging for aktivitet og arrangement, renovasjon og myndighetsutøvelse.

Byutvikling og teknisk

Mål 2: Sandnes skal være en attraktiv kommune

I 2020 ble det arbeidet med ny organisering av tjenesteområdets virksomheter.  Alle tjenesteområdets aktiviteter kartlagt ved gjennomgang av arbeidsprosessene i de enkelte virksomhetene. Resultatet av arbeidet er grupperte og sekvensielle oversiktskart over arbeidsprosessene. Ny organisering av tjenesteområdet trer i kraft fra 01. januar 2021. Prosessen er beskrevet ytterligere i eget kapittel for Utviklingsresultat 2020.

En rekke synlige og mindre synlige tiltak ble gjennomført for å gjøre Sandnes enda mer attraktiv i løpet av 2020.

Tidlig på året ble det plassert ut 60 sykkelparkeringsplasser på ulike steder i sentrum, utformet som logoen til Sykkelbyen Sandnes. I tillegg ble en ny type elbysykkel utplassert i eksisterende stativer i byen. Dette skal bidra til å gjøre det attraktivt å bruke sykkel som fremkomstmiddel i og rundt sentrum. Sykkelsatsingen gir resultater og det er rapportert at 11,25 prosent nå sykler til jobb.

Med bakgrunn i utredninger, funn fra barnetråkk, trafikksikkerhetsplanen og byromsnettverket, har Byutvikling og teknisk søkt og fått tildelinger fra Bymiljøpakken for å gjennomføre prosjekter. Blant annet er intensivbelysning av utsatte krysninger og anlegning av byrom i Trones bevilget midler fra studiene.  

Ruten ble gjenåpnet i sommer og det skaper muligheter for både aktiviteter og for å sitte ned. Parken blir godt besøkt. Parken ble fra høsten av delvis stengt for å fullføre arbeidet med Ringen. Dette arbeidet fortsetter inn i 2021. Rådhusplassen fikk nytt steindekke og er byens ansikt mot indre Vågen og gjestehavnen.

Svømmehallen på Riska fikk nytt sandfilter i svømmehallen og Austrått svømmehall ble åpnet. Et nytt reservasjonssystem for timebestillinger ble tatt i bruk, for å forenkle brukernes opplevelser.

Det var gjennom året god fremdrift i arbeidet med å fornye deler av byens vann og avløpsnett. Dette øker kapasiteten, og opprettholder nødvendig funksjonalitet. Arbeidene medfører naturligvis ulemper på kort sikt der gater stenges, men vil på lengre sikt bidra til sikrere forsyninger. I tillegg reduseres mengden overvann som transporteres til renseanlegget på Mekjarvik, noe som er godt for miljø og gir besparelser på driften. Flere av anleggene løper over i påfølgende år og har langsiktig preg.

Tjenesteområdet inngår utbyggingsavtaler med tiltakshavere som sikrer etablering av nødvendige tiltak som følge av større utbyggingsprosjekter. Utbyggingsavtalene omfatter blant annet etablering eller oppgradering av nødvendig infrastruktur.

Grunnet smittesituasjonen i 2020 måtte fysiske besøk til rådhuset reduseres. Møter relatert til byggesøknader, planprosesser og lignende ble gjennomført digitalt når situasjonen tilsa det. Dette er endringer for både innbyggere, næringsliv og ansatte, men erfaringene er gode.

Ny kulturminneplan ble utarbeidet og ble sendt på høringsrunde. Kulturhistorisk kunnskapsgrunnlag for bydelene skal bidra til styrket identitet og ønske om å ta vare på deler av historien vår.

Mål 3: Sandnes kommune skal være en ansvarlig og offensiv samfunnsutvikler

Det neste store prosjektet i byen, etter Ruten og Rådhusplassen, blir trolig åpningen av Storåna. Strekket fra Laksen til Vågen er bestemt som åpent elveløp slik det engang var. Byutvikling og teknisk fikk økonomisk støtte til en mulighetsstudie av hvordan elveløpet kan bli, som ledd i klimatilpasning med forventet økt flomnivå grunnet nedbørsmønster i dette topografisk lavtliggende området. Studien ga kunnskap om hvordan elv og omgivelser kan utformes.

Arbeidet med flere av kommunens planer krever involvering av innbyggerne. Byromsspillet er utviklet i samarbeid med et arkitektfirma og skal bidra til å kartlegge innbyggernes ønsker og interesser i et område, og slik bidra til økt kunnskapsgrunnlag i samfunnsplanleggingen. Andre prosesser legger opp til at innbyggerne tas med til å gi sine innspill om hvordan områder i Sandnes bør kunne utformes.

Det har blitt utredet mulige lokasjoner for neste store idrettshall i sentrum. Flere tomter og arealer ble identifisert og fordeler og ulemper presentert for politikerne.

For å motvirke arbeidslivskriminalitet ble det i 2020 inngått samarbeid med Arbeidstilsynet, NAV, politiet og Skatteetaten for oppfølging av byggesaker i prosjektet Tett på.

Ny hovedplan vann 2021-2030 ble lagt ut på høring i desember 2020. Planen viser både status for vannforsyningssystemet i Sandnes og peker på behov for tiltak og utbedringer. Sandnes har generelt sett et ungt ledningsnett som medfører at anbefalt nivå for fornying av ledninger ligger noe under det som er gjennomsnittet i Norge. 

Undersøkelse av bolig- og lokaliseringspreferanser for befolkningen over 18 år i Sandnes kommune gir nyttig kunnskap om hvilke boligtyper innbyggere i Sandnes foretrekker i ulike livsfaser og hva som er viktige kvaliteter ved nærmiljøet. Undersøkelsen blir en del av kunnskapsgrunnlaget for ny kommuneplan. 

Trafikksikkerhetsplan ble vedtatt i kommunestyret i desember. Planen tydeliggjør kommunens strategi vedrørende trafikksikkerhet. Trafikksikkerhetsplanens handlingsprogram bygges på innspill fra folkevalgte og innbyggere, samt arbeidet å kartlegge konkrete behov for forbedringer i regi av kommunens faggruppe for vei- og trafikksikkerhet. Planen er resultat av et godt samarbeid mellom innbyggere, politikere og Sandnes kommune. 

 

Covid-19

Gjennom året ble store ressurser brukt på å tilpasse driften til endrede forutsetninger og samtidig levere et best mulig tilbud til barn, unge, friluft og idrett.

Covid-19 krevde omstilling av arbeidsinnsatsen. Endrede krav til renhold, stengte skoler og barnehager og tidlig nedvasking krevde andre prioriteringer og arbeidsmåter. Ansatte har vist stor vilje og evne til å tilpasse driften til nye forutsetninger.

Innen friluft og idrett har endrede forskrifter for bruk gjennom året gitt flere omstillinger og begrensninger i tilbudet til brukere. For friluftsliv ble det en eksplosiv økning i besøk til turområdene. Trafikkavvikling ble sikret og medarbeidere i Bydrift regulerte trafikken på de mest populære utfartsstedene. 

Sist oppdatert: 23.02.2021