account_circle Min side

Sandnes tomteselskap KF

Foretakets formål

1. Foretakets formål er å bidra til å realisere kommunens utbyggingsvirksomhet gjennom å anskaffe og tilrettelegge byggeklare tomter/arealer i Sandnes kommune for bolig-, nærings- og offentlig formål, og overdra disse til kjøpere og til kommunen. Arealer til bruk innenfor reiseliv/turisme, landbasert areal for sjøretta næring og byggeråstoffer inngår i formålet.

2. I tilfeller der foretaket allerede har aktivitet i kommunegrensen med nabo-kommuner kan foretaket inngå opsjonsavtaler som favner arealer i to eller flere kommuner. Muligheten benyttes i de tilfeller der det er til fordel for en helhetlig utvikling i samsvar med regionalplan for Jæren og regionalplan for Ryfylke. Initiativet skal skje i forståelse med nabokommuner, og engasjementet utløses ved invitasjon om samarbeid fra kommunestyrer i nabokommuner (tilføyelse i henhold til bystyrevedtak 17. november 2009).

3. Der kommunen er vertskommune for nasjonale, regionale/fylkeskommunale og/eller interkommunale formål har foretaket ansvar for å framskaffe tomter/arealer til formålene.

4. Foretaket er innenfor sitt arbeidsområde tillagt oppgaven med å være kommunens aktør og pådriver i utviklingen av senterområder og strategisk prioriterte konsernprosjekter i sentrumsutviklingen, særlig fokus har betydningen av å utøve grunneierrollen i konsernet.

5. Foretaket kan engasjere seg i virksomhet med relevans for formålet enten selv eller i samarbeid med andre selskaper.

6. Foretaket kan danne datterselskaper når dette er hensiktsmessig løsning for formålet med virksomheten.

Økonomisk resultat

Regnskapet for 2020 avlegges med et positivt resultat på kr 14,4 millioner. Total egenkapital i foretaket er kr 473 millioner. 

Driftsregnskap (tall i tusen) 2019 2020
Driftsinntekter -90100 -207168
Driftsutgifter 90621 199215
Driftsresultat 521 -7952
Finansposter -9095 -6468
Årsresultat -8574 -14420

 

Aktivitet

Den største aktiviteten til foretaket er knyttet til utvikling av byggeklare boligtomter. Utviklingen skjer i hovedsak i utbyggingsselskaper sammen med andre private aktører. Utbyggingsselskapene regulerer, planlegger og opparbeider infrastruktur og selger deretter byggeklare tomter til aksjonærene. De tomtene som Sandnes tomteselskap KF får tildelt blir deretter solgt til førstegangsetablerere via prosjektkonkurranse. Aktivitetene fordeler seg geografisk sett ut i hele tidligere Sandnes kommune. I 2020 hadde foretaket boligprosjekter under planlegging/utvikling på Sørbø Hove, Kleivane, Bogafjell, Austrått, Tronsholen, Åsveien, Hommersåk og Høle. I tidligere Forsand er det få kommunalt eide boligområder for utvikling.

Planprogram og planstrategi for Nye Sandnes ble vedtatt høsten 2020, hvor bolig er et prioritert utredningstema. Å få fram revidert kommuneplan for Nye Sandnes samlet, er vesentlig for prioriteringer av foretakets virksomhet framover.

Det ble solgt tomter til 27 boenheter i 2020 fordelt på Annas hage på Hommersåk og Kleivane. I tillegg har Kleivane utviklingsselskap AS solgt 16 eneboligtomter direkte til utbyggere. Dette var store eneboligtomter som ikke var egnet for salg etter prosjektkonkurransemodellen. Foretaket hadde også planlagt å gjennomføre en prosjektkonkurranse på Bogafjell våren 2020. På grunn av koronapandemien ble det besluttet å utsette gjennomføring til første kvartal 2021. Foretaket er opptatt av å gjøre nødvendige markedstilpasninger for å opprettholde interessen blant utbyggerne til å delta i prosjektkonkurranser.  

 

Transformasjon og byutvikling

Havneparken er av de største transformasjons- og byutviklingsprosjekt i Sandnes i nyere tid. Tidligere Sandnes bystyre godkjente i 2011 avtale mellom Sandnes tomteselskap KF og Sandnes Havn om utvikling og salg av kommunens arealer i området. I tillegg har foretaket ervervet eiendommer i Jernbaneveien for å sikre en helhetlig transformasjon og utvikling. Sammen med øvrige grunneiere i Havneparken ble Sandnes indre havn infrastruktur AS (SIAS), etablert som et rent gjennomføringsselskap som avvikles når formålet er oppnådd. Selskapet eies nå av fem private grunneiere i tillegg til Sandnes kommune. Selskapet har inngått utbyggingsavtale med Sandnes kommune og koordinerer og finansierer all infrastruktur i Havneparken. Den enkelte utbygger betaler inn refusjonsbidrag til selskapet etter hvert som det gis byggetillatelse for det enkelte byggetrinn. Dette har vært en viktig suksessfaktor i utviklingen av området. Sandnes tomteselskap KF utøver kommunes grunneierrolle i SIAS.

I 2020 var det i økonomiplanen planlagt at Sandnes kommune skulle starte bygging av parkeringsanlegg, ungdomslokaler og kontorer på kvartal S1. Dette er et stort kvartal med potensial for utbygging av 22 000 m2, og representerer om lag 50 millioner i refusjonsinntekter til SIAS. Grunnet den økonomiske situasjonen ble det våren 2020 imidlertid besluttet å utsette byggingen, noe som medførte likviditetsutfordring for SIAS og fare for at videre utvikling av infrastruktur ville stoppe opp. En slik stopp ville være svært uheldig da deler av området vil fortsette å framstå som en byggeplass. Ovalen er ferdig og utbygd og nytt kvartal nord for S1 er under oppføring med planlagt ferdigstillelse sommeren 2021. Markedsmessig vil det være uheldig om området framstår uferdig. Det er fortsatt mange næringsbygg som skal fylles med leietakere og leiligheter som skal fylles med beboere, før Havneparken er ferdig utbygd. Kommunestyret var løsningsorientert og besluttet å forskuttere 20 millioner av kvartal S1 sin andel av refusjon til SIAS i økonomiplanvedtaket. I tillegg har foretaket forskuttert 12,5 millioner for kvartal F/K/1. Dette gjør det mulig for SIAS å fortsette arbeidet med å få etablert adkomsten inn til området, samt å ferdigstille park- og utomhusanlegg rundt de utbygde kvartalene.

Et annet viktig prosjekt i byutviklingen er Skeiane-området. Foretaket hadde ansvar for områdeplanen som har lagt til rette for en betydelig transformasjon og fortetting i denne delen av sentrum. Foretaket har stått for salg av det gamle rådhuset i Jærveien og Rådhusmarka. Selve overdragelsen av rådhuseiendommen skjedde i 2019, rivning av den søndre delen av bygget er gjennomført og nytt bygg for Lyse Elnett med plass til 300 ansatte er under oppføring. Rådhusmarka er ferdig regulert og skal utvikles til et sentrumsnært og attraktivt boligområde med plass til om lag 220 boenheter. Avtalen med utbygger sikrer at 44 boliger skal selges til førstegangsetablerere med 8 prosent startboligrabatt på markedsprisen.

Offentlig

En viktig oppgave for foretaket er å framskaffe tomter til kommunens eget behov, herunder tomter til barnehage, skole, omsorgsboliger, institusjonsbygg, kommunale utleieboliger og administrasjonslokaler. Dette er en kontinuerlig prosess som koordineres med kommunens eiendomsavdeling og kommunens økonomiplanarbeid.

Foretaket har anskaffet og regulerer et område på Austrått (Au06) til nytt aktivitetssenter. Foretaket har også framskaffet tomter til småhus på Hesthammer, Bogafjell og Foss Eikeland. Det er også ervervet areal til framtidig utvidelse av Smeaheia skole. Utvidelser av eksisterende bebygde eiendommer kommunen eier, er prioritert strategi fra kommunestyret. På Sørbø Hove har foretaket regulert areal til framtidig bo- og aktivitetssenter, kirke og institusjon for unge med psykiske helseutfordringer.

Næring

Utvikling og salg av næringstomter er en sentral del av foretakets virksomhet.

Foretaket har utviklet næringsareal på Stangeland, Hesthammer, Foss Eikeland og Vagle. På næringsområdet på Hesthammer ble det solgt 2 næringstomter i 2020. Foretaket eier 20 prosent av aksjene i Vagle næringspark AS. Selskapet solgte en tomt på 60 dekar til Coop Norge som har planer om å bygge et sentrallager på tomten. Selskapet har to store utbyggingsområder under regulering, et på 140 dekar og et på 80 dekar.

Nye Sandnes kommune gir også mulighet for utvikling av landbasert sjørettede næringsarealer. Foretaket har engasjert BluePlanet til å foreta en kartlegging av potensialet for sjø og landbasert akvakultur. Dette vil danne grunnlag for å se på muligheter for erverv og utvikling av areal til dette formålet, ref. vedtak i tidligere Forsand om erverv og utvikling av Gøysamyra.

Ved utgangen av 2020 hadde foretaket eierskap i følgende selskap:

 

Selskap

Eierandel

Datter- selskap

Kleivane Utviklingsselskap AS

93,50 %

Sandnes Indre Havn Infrastruktur AS

65,05 %

Bogafjell Vest Utvikling AS

60,00 %

Hammaren utvikling AS

78,00 %

Tilknyttede
  selskaper

Austrått Utvikling AS

6,70 %

Vagle Næringspark AS

20,00 %

Sørbø Hove AS

36,00 %

Tabell 3

Brattebø Gård AS og Sandnes Næringsareal AS ble avviklet i 2020.

Det framgår av samfunnsdelen til kommuneplanen at Sandnes skal være en attraktiv kommune, og et ledd i dette er å styrke kommunens storbykvaliteter. Det legges til grunn at 50 prosent av nye boligarealer skal framskaffes gjennom byomforming og fortetting. Foretaket har som målsetning å bidra til at kommunens overordnede målsetninger blir realisert.  

Arealreserver ved utgangen av 2020

Ved utgangen av 2020 hadde foretaket arealreserver til om lag 630 boenheter. Med om lag 85 enheter per år gir det arealreserver for de neste 10 årene. Arealreservene er fordelt på følgende områder:

Område  Boenheter
Kleivane 144
Hommersåk 192
Bogafjell 33
Sørbø Hove 60
Øygarden 30
Tronsholen 64
Sviland 100
Sandved 7
Totalt 630

På Hesthammer er det om lag 15 dekar næringsareal som er opparbeidet og klar for deling i ulike tomtestørrelser. På Stangeland er det 2 mindre byggeklare næringstomter for salg, totalt om lag 7 dekar. I det lengre perspektiv vil det være mulighet for realisering av om lag 30 dekar på Foss Eikeland når ny lokalisering av ridesenteret er avklart. Utover dette er Sandnes tomteselskap som nevnt 20 prosent aksjonær i Vagle Næringspark, som totalt disponerer noe over 180 dekar på Vagle.

Satsingsområder og framtidsutsikter

Boligmarkedet i Sandnes har som følge av oljenedtur og finanskrise siden 2013 vært preget av lavere etterspørsel og nedgang i boligprisene. På toppen av dette rammet koronapandemien hele verden i 2020. Man fryktet en stund at dette skulle føre til full stopp i boligmarkedet, men lav boligrente i Norge har bidratt til at det har vært en viss omsetning også i vår region. Markedet i Sandnes er preget av stort tilbud av nye boligprosjekter. Det er om lag 4 000 boliger under planlegging sentralt i Sandnes. Dette dekker det samlede boligbehovet de neste 10 til 15 årene i Sandnes om man legger SSBs prognoser for befolkningsutvikling til grunn. Foretaket vurderer kontinuerlig muligheter for oppkjøp av framtidig utbyggingsareal, men ser at det er krevende å få god økonomi i prosjektene. Det er spesielt krevende for foretaket som kun tar del i en liten del av verdikjeden, i motsetning til boligutbyggere som har inntjening på byggingen, mer enn på selve tomteutviklingen.

Det har de siste årene vokst fram et behov for næringsarealer til kraftkrevende virksomheter, herunder batteriproduksjon etc. Tilgang til fornybar energi og nærhet til sjøen gjør regionen attraktiv for store aktører. Regionen har også god tilgang på kompetent arbeidskraft med erfaring fra petroleumsindustrien. Foretaket har startet arbeidet med å se på egnede områder for denne typen virksomhet og arbeider tett med planavdelingen.

Foretaket samarbeider tett med tjenesteområdene i linjeorganisasjonen for å sikre kontinuerlig tilgang på nok areal til det offentliges behov. Jamfør regionalplan og bymiljøpakken må det regnes med at også offentlige formål i større grad må løses i kombinasjon med andre formål i framtiden. Å utvikle gode, kostnadseffektive modeller for dette er en del av strategiarbeidet framover for foretaket.

Foretaket sin virksomhet er ikke direkte berørt av koronapandemien, men den uforutsigbare situasjonen som preger samfunnet kan også påvirke foretakets virksomhet.

Administrasjon og styre

En ansatt gikk av med alderspensjon i 2020. Ved utgangen av 2020 hadde foretaket syv fast ansatte, tre kvinner og fire menn. Foretaket legger vekt på å fremme likestilling og hindre forskjellsbehandling i strid med likestillingsloven. Noen administrative tjenester kjøpes av kommunen i tråd med egne tjenesteavtaler.

Sykefraværet var på 5,7 prosent i 2020, mot 9,3 prosent i 2019. Sykefraværet er ikke registrert å være knyttet til arbeidsforhold. Det er ikke avdekket svakheter ved de ansattes sikkerhet eller arbeidsmiljøet ellers.

Foretakets styre består av åtte medlemmer, fem direktevalgte representanter og to indirekte folkevalgte, samt nytt av året en valgt ansattrepresentant. Av disse er det tre kvinner og fem menn. I tillegg har kommunen en representant fra rådmannen som er observatør i styremøtene.

Laila Haugland fungerer som konstituert daglig leder.

Sist oppdatert: 23.02.2021