Oppvekst
Felles barnesyn i tråd med Barnekonvensjon skal prege alle ansattes møte med barn og unge.
Arbeidet med å videreutvikle tjenesten i tråd med brukernes behov ble videreført i 2021. Målet er at barn og unge og deres foresatte skal oppleve at kommunens tjenester oppleves som trygge og nyttige for dem. I denne tjenesteutviklingen hentes inspirasjon og innspill fra metoder og ressurser fra Forandringsfabrikken "Mitt liv". Det mest sentrale er å alltid ha med barn og unge i prosesser og møter som angår dem. Å spørre hva de selv ønsker, informere dem om hva som skjer og hvorfor.
I kvalitetsplan for helhetlig utdanningsløp i Sandnes kommune 2020-2024 er målet at Sandnes kommune skal jobbe for at alle barn og unge skal oppleve medskaping i praksis. De skal oppleve å være aktør i eget liv samtidig som de lærer å bli ansvarsfulle medborgere.
Barnehagene
- Barnehagenes lovverk forplikter barnehagene til å la barn ha medvirkning tilpasset alder og individuelle forutsetninger og behov.
- Barn skal få mulighet til aktivt å delta i planlegging og vurdering av virksomheten og erfaring med å ha innflytelse.
- Barnehagene beskriver hvert år i årsplanen hvordan de skal sørge for at barn får medvirkning på barnehagetilbudet.
- Hver barnehage skal ha et foreldreråd og et samarbeidsutvalg.
- Samarbeidsutvalget skal være et rådgivende, kontaktskapende og samordnende organ.
- Foreldresamarbeid skal foregå både på individuelt nivå og på gruppenivå.
- Barnehagen beskriver hvert år i årsplanen hvordan de sikrer at foreldrene har medvirkning på barnehagetilbudet.
Skole
I Sandnesskolen gjennomføres utdanningsdirektoratets undersøkelser for elever og foresatte årlig. Tallene i elevundersøkelsen 2021 ble offentliggjort 10. februar 2022.
Elevundersøkelsen
Noen av indeksene i elevundersøkelsen: Tall 2020 er i parentes. Høyeste skår er 5.
- Svarprosent: 92,1 (92,7)
- Støtte fra lærer: 4,3 (4,4)
- Læringskultur: 3,9 (3,9)
- Mestring: 3,9 (4,0)
- Elevdemokrati og medvirkning: 3,6 (3,7)
Mobbing på skolen
|
Nasjonalt -7.trinn |
Rogaland -7.trinn |
Sandnes* -7.trinn |
Nasjonalt -10.trinn |
Rogaland -10.trinn |
Sandnes* -10.trinn |
Høst 2019 |
7,0 % |
6,5 % |
6,2 % |
6,5 % |
5,1 % |
4,6 % |
Høst 2020 |
7,5 % |
7,0 % |
6,9 % |
5,5 % |
4,5 % |
3,7 % |
Høst 2021 |
7,9 % |
6,5 % |
6,4 % |
5,7 % |
4,9 % |
4,2 % |
(* tall for Sandnes er for offentlig skole)
Tabellen viser andelen elever som svarer at de blir mobbet av medelever, mobbet digitalt (på skolen) og/eller mobbet av voksne på skolen 2-3 ganger i måneden eller oftere. Tallene viser at det er noe mer mobbing på 7. trinn enn 10. trinn. Det er en lavere andel som blir mobbet i Sandnes enn gjennomsnittet for fylket og nasjonalt.
92,1 prosent av elevene på 5.-10. trinn har deltatt i undersøkelsen. Svarprosenten for fylket var 86,6. Utviklingen i tabellen er basert på besvarelsene fra elevene på 7. og 10. trinn. Dette fordi utdanningsdirektoratet legger samme utvalg til grunn for tallene som offentliggjøres på Udir – analysebrett for grunnskolen.
Foreldreundersøkelsen
Foreldrene blir stilt spørsmål om hvordan de oppfatter læringsmiljøet til barna og hvordan samarbeidet mellom hjem og skole fungerer. Det har vært en jevn stigning i deltakelsen de siste årene, med en liten tilbakegang i 2021. Foreldreundersøkelsen er årlig.
- Svarprosent: 62,9 (66,7)
- Motivasjon: 4,2 (4,2)
- Støtte fra lærerne: 4,6 (4,6)
- Trygt miljø: 4,5 (4,4)
- Informasjon fra skolen: 4,2
- Kjennskap og forventning: 4,2 (4,1)
- Læring og utvikling: 4,1 (4,0)
- Utviklingssamtalene: 4,5
- SFO: 4,3 (4,2)
Skolene har elevråd, foreldreutvalg, skolemiljøutvalg og samarbeidsutvalg. Elevene deltar i alle utvalg, unntatt foreldreutvalget.
Barne- og familieenheten, skolehelsetjenesten og PPT
- I Barne- og familieenheten (BFE) ble FIT (Feedbackinformerte tjenester) implementert i alle virksomhetens avdelinger. FIT er en systematisk måte å gi ansatte i BFE fortløpende tilbakemeldinger fra barn og foreldre. På denne måten får virksomheten tilbakemeldinger som nyttes til å tilpasse tjenestene i tråd med brukernes behov.
- PPT, skolehelsetjenesten og BFE avdeling psykisk helse barn og unge har, sammen med Forandringsfabrikken, videreutviklet praksisendringer som involverer barn og unge direkte i hva som dokumenteres om dem i skriftlig dokumentasjon.
Helse og velferd
Også i 2021 har det vært søkelys på å øke graden av brukermedvirkning og tilbakemeldinger. Helse og velferd har utarbeidet verdigrunnlag for tjenestene hvor samhandling og medbestemmelse for brukere og pårørende er grunnleggende. Pårørende- og brukerperspektivet er premisser i fag- og temaplanene som er utarbeidet.
- Helse og velferd er i gang med implementering av felles verdigrunnlag for alle tjenestene. Medvirkning og mestring skal prege måten vi samhandler og yter tjenestene på.
- Spørsmålet «Hva er viktig for deg?» skal stilles til brukere av tjenestene.
- Mestringsenheten bruker FIT som tilbakemeldingsverktøy. FIT gir kvalitetssikret tilbakemelding for å sikre recovery-orienterte og nyttige tjenester.
- I 2021 deltok innbyggere med rusutfordringer som har tjenester fra Mestringsenheten i en nasjonal evaluering av brukertilfredshet. Tilbakemeldingene fra innbyggerne i Sandnes er gode, med særlig høy grad av tilfredshet med møte med tjenestene, samarbeidet og opplevelsen av å få hjelp til sine rusmiddelproblemer. Kartleggingen viser potensiale for forbedring på områder med aktivitet og å bygge sosiale nettverk. Resultatene tas inn i videre tjenesteutvikling.
- I 2021 har mestringsenheten sammen med pårørendeorganisasjoner og Veiledningssenteret startet opp arbeid for å bedre pårørendeoppfølgingen.
- Mestringsenheten har fast erfaringsråd som involveres i fag- og tjenesteutvikling.
- Etter inspirasjon fra Forandringsfabrikken «Mitt Liv», har Samordningsenheten og Enhet for funksjonshemmede (EFF) i samarbeid med tjenester på oppvekstfeltet jobbet systematisk for å involvere barn og unge i egen sak, slik at tjenestene oppleves trygge og nyttige.
- VIPS metodikk (personsentrert omsorg) brukes på demensavdelinger. Det handler om å ta hensyn til hvordan brukeren opplever sin situasjon og verden rundt seg.
- Det er gjennomført systematisk brukermedvirkning og pårørendesamarbeid i alle avdelinger i EFF.
- Boligsosial arbeidsgruppe har gjennomført møter med nabolag.
- Flyktningenheten har i samarbeid med andre virksomheter som jobber med innvandrere og flyktninger har etablert erfaringspanel der innvandrerorganisasjoner deltar og gir innspill til forbedring av tjenestene.
- Det er brukerråd ved alle bo- og aktivitetssentre.
- Sandnes eldreråd, Rådet for personer med nedsatt funksjonsevne og Sandnes innvandrerråd behandler mange saker som skal videre i det politiske systemet, i tillegg til at rådene noen ganger involveres i prosesser ved plan- og tjenesteutvikling.
Kommune felles
Den 5. oktober 2021 ble Sandnes og Strand kommuner informerte om at Kommunal- og moderniseringsministeren hadde besluttet at innbyggerinitiativ om grensejustering mellom de to kommunene skal utredes. Initiativet foreslår at hele det tidligere Forsandområdet i nye Sandnes grensejusteres over til Strand kommune. Oppgaven med å utrede spørsmålet er gitt til Statsforvalteren i Rogaland. Det er gitt frist medio februar 2022 på å avlegge resultater og tilrådning til statsråden. Oppdraget utføres i medhold av Inndelingslova, derav følger også krav om at berørte innbyggere skal høres. Lovgrunnlaget i saken er imidlertid omtvistet.
- Kommunestyret i Sandnes behandlet i møtet den 13. desember 2021 sak 142/21 om folkehøring knyttet til saken om grensejustering av området Forsand.
- Som grunnlag for en mulig rådgivende folkeavstemning er det utarbeidet og sendt ut en informasjonsbrosjyre til alle husstander i Forsandområdet. Dette er videre fulgt opp med to åpne dager på kommunehuset i Forsand der alle innbyggere hadde anledning til komme innom for samtale og til å ta opp sine spørsmål om grensejusteringssaken, direkte med politisk ledelse i Sandnes.
- Statsforvalteren har som en del av sitt utredningsarbeid besluttet å gjennomføre en telefonundersøkelse blant alle som er 18 år eller eldre i Forsand området, om spørsmål. Undersøkelsen gjennomføres i slutten av januar 2022. Resultatene inngår som del av statsforvalteren sin samlede utredningsrapport.
Sist oppdatert: 18.01.2023