account_circle Min side

Sandnes tomteselskap KF

Foretakets formål

1. Foretakets formål er å bidra til å realisere kommunens utbyggingsvirksomhet gjennom å anskaffe og tilrettelegge byggeklare tomter/arealer i Sandnes kommune for bolig-, nærings- og offentlig formål, og overdra disse til kjøpere og til kommunen. Arealer til bruk innenfor reiseliv/turisme, landbasert areal for sjøretta næring og byggeråstoffer inngår i formålet.

2. I tilfeller der foretaket allerede har aktivitet i kommunegrensen med nabo-kommuner kan foretaket inngå opsjonsavtaler som favner arealer i to eller flere kommuner. Muligheten benyttes i de tilfeller der det er til fordel for en helhetlig utvikling i samsvar med regionalplan for Jæren og regionalplan for Ryfylke. Initiativet skal skje i forståelse med nabokommuner, og engasjementet utløses ved invitasjon om samarbeid fra kommunestyrer i nabokommuner (tilføyelse i henhold til bystyrevedtak 17. november 2009).

3. Der kommunen er vertskommune for nasjonale, regionale/fylkeskommunale og/eller interkommunale formål har foretaket ansvar for å framskaffe tomter/arealer til formålene.

4. Foretaket er innenfor sitt arbeidsområde tillagt oppgaven med å være kommunens aktør og pådriver i utviklingen av senterområder og strategisk prioriterte konsernprosjekter i sentrumsutviklingen, særlig fokus har betydningen av å utøve grunneierrollen i konsernet.

5. Foretaket kan engasjere seg i virksomhet med relevans for formålet enten selv eller i samarbeid med andre selskaper.

6. Foretaket kan danne datterselskaper når dette er hensiktsmessig løsning for formålet med virksomheten.

7. Bærekraftsmålene i kommuneplan for Sandnes legges til grunn for foretakets virksomhet.

Økonomisk resultat

Regnskapet for 2021 avlegges med et positivt resultat på kr 10,9 millioner. Total egenkapital i foretaket er kr 451,5 millioner.

Driftsregnskap (tall i tusen) 2021 2020
Driftsinntekter -77395 -207168
Driftsutgifter 74033 199215
Driftsresultat -3362 -7952
Finansposter -7531 -6468
Årsresultat -10893 -14420

Aktivitet

Den største aktiviteten til foretaket er knyttet til utvikling av byggeklare boligtomter. Utviklingen skjer i hovedsak i utbyggingsselskaper sammen med andre private aktører. Utbyggingsselskapene regulerer, forestår teknisk planlegging, opparbeider infrastruktur som vei, vann, avløp og innfrir rekkefølgekrav som følger av detaljplan og utbyggingsavtale. Deretter selges byggeklare tomter til aksjonærene i utbyggingsselsapet. De tomtene som Sandnes tomteselskap KF får tildelt og kjøper av utviklingsselskapet blir deretter solgt via prosjektkonkurranse. I tillegg til utviklingen i utbyggingsselskaper utvikler foretaket noen utvalgte felter i egen regi. Annas hage på Hommersåk er eksempel på et boligfelt som er utviklet i egen regi. I 2021 hadde foretaket boligtomter under utvikling på Sørbø Hove, Kleivane, Bogafjell, Øygarden, Tronsholen, Åsveien og Hommersåk. Foretaket har også hatt ansvar for utvikling av Rådhusmarka og Havneparken. Dette er områder med et stort antall boenheter som vil utvikles og selges over mange år. 

Foretaket har bidratt inn til prosjektgruppen som arbeider med planprogram og planstrategi til revidert kommuneplan hvor bolig et prioritert utredningstema.

Det ble solgt tomter til 27 boenheter i 2021 fordelt på Annas hage på Hommersåk og Bogafjell.

Å få fram revidert kommuneplan for Nye Sandnes samlet, er vesentlig for prioriteringer av foretakets virksomhet framover. 

Bytransformasjon

Havneparken er av de største transformasjons- og byutviklingsprosjekt i Sandnes i nyere tid. Foretaket har ansvar for regulering, planlegging og salg av tomteområdene. Neste prosjekt som er klar for realisering er Solon sitt boligprosjekt «Ankeret» med 70 leiligheter. Eiendomsutvikling i transformasjonsområder krever tett og god samkjøring mellom flere aktører og foretaket har en sentral rolle i denne samkjøringen. Framføring av infrastruktur over og under bakken skjer i regi av Sandnes indre havn infrastruktur AS hvor foretaket er hovedaksjonær. 

Foretaket har også ansvar for regulering, planlegging og utvikling av Skeianeområdet. Den gamle rådhuseiendommen er solgt, det samme er Rådhusmarka som nå er under utbygging. Foretaket har prosjektlederansvaret for opparbeidelse av kommunalteknisk infrastruktur i Jærveien og Telthusveien i tilknytning til utbyggingen av de solgte eiendommene. I tillegg til dette har foretaket på oppdrag fra kommunedirektør påtatt seg å være prosjektleder for framføring av infrastruktur i Håkon 7’s gate.

Offentlig

En viktig oppgave for foretaket er å framskaffe tomter til kommunens eget behov, herunder tomter til barnehage, skole, omsorgsboliger, institusjonsbygg, kommunale utleieboliger og administrasjonslokaler. Dette er en kontinuerlig prosess som koordineres med kommunens eiendomsavdeling og har sin forankring i kommunens økonomiplanarbeid.

Foretaket har regulert ny barnehagetomt som erstatning for Strutsen barnehage i tillegg til en tomt til offentlig formål på om lag 6 dekar som per i dag ikke har bestemt bruksformål. Foretaket har også fremskaffet tomter til småhus på Hesthammer på Hommersåk og Foss Eikeland. På Sørbø Hove, område HUP1, har foretaket regulert areal til framtidig bo- og aktivitetssenter, kirke og botilbud for funksjonshemmede (foreldreinitiativ nr 3). På feltet B11 på Sørbøhagane har foretaket regulert en tomt tiltenkt institusjon for unge med psykiske helseutfordringer.

På Iglemyr har foretaket utviklet og overlevert tomt til ny svømmehall samtidig som areal til framtidig nytt kirkebygg er under regulering.

Foretaket har også påtatt seg å forestå grunnerverv og regulering av tomt til nytt ridesenter som erstatning for ridesenteret på Foss Eikeland.

Næring

På næringsområdet på Stangeland ble det solgt to næringstomter i 2021. Det var de siste to tomtene som foretaket hadde på Stangeland og med det er et attraktivt og sentralt næringsområde ferdig utviklet. På Hesthammer ble det solgt en næringstomt i 2021.

Foretaket eier 20 prosent aksjer i Vagle næringspark AS. Selskapet arbeider med å tilrettelegge en tomt på 60 dekar som i 2020 ble solgt til Coop Norge for oppføring av nytt sentrallager.

Foretaket har ansvar for realisering av Gøysamyra næringsområde på Forsand. Aktuelle aktører i dette området kan være innen kraftintensiv industri, landbasert oppdrett eller produksjon. Områdets fortrinn er god beliggenhet i forhold til sjø og kai, samt tilgang på kraft.

I 2021 har foretaket arbeidet aktivt med utvikling av nytt næringsområde på Sviland. Området vurderes som egnet for kraftkrevende virksomheter. Det er inngått en samarbeidsavtale med Sviland utvikling AS og Velde industrier AS hvor partene har som mål å stifte et felles utviklingsselskap, Rogaland Industripark Sandnes. Det første delområde på om lag 250 dekar er under detaljregulering og om lag 1700 dekar er spilt inn som fremtidig næringsområde i revisjon av kommuneplan.   

Foretaket engasjerer seg i utvikling av reiseliv. På Lauvvik eier foretaket et område på om lag 25 dekar. I 2021 avga foretaket opsjon på dette området til Kronen-gruppen som har store planer for utvikling av et reiselivskonsept på området. Konsepter er konkretisert og reguleringen skal starte i 2022. Fristen for å utøve opsjonen er derfor innen fem år.

Ved utgangen av 2021 hadde foretaket eierskap i følgende selskap:

 

Selskap

Eierandel

Datter-selskap

Kleivane Utviklingsselskap AS

93,50 %

Sandnes Indre Havn Infrastruktur AS

65,05 %

Bogafjell Vest Utvikling AS

60,00 %

Hammaren utvikling AS

78,00 %

Tilknyttede selskaper

Austrått Utvikling AS

6,70 %

Vagle Næringspark AS

20,00 %

Sørbø Hove AS

36,00 %

Det framgår av samfunnsdelen til kommuneplanen at Sandnes skal være en attraktiv kommune, og et ledd i dette er å styrke kommunens storbykvaliteter. Det legges til grunn at 50 prosent av nye boligarealer skal framskaffes gjennom byomforming og fortetting. Foretaket har som målsetning å bidra til at kommunens overordnede målsetninger blir realisert.  

Arealreserver ved utgangen av 2021

Foretaket har arealreserver til om lag 630 boenheter fordelt på følgende bydeler:

Område  Boenheter
Kleivane 127
Hommersåk 280
Bogafjell 16
Sørbøhagane 49
Øygarden 26
Tronsholen 85
Sviland 50
Totalt 633

På Hesthammer er om lag 55 prosent av næringsområdet solgt, og det gjenstår om lag 14 dekar som er opparbeidet og klar for deling og salg av mindre tomter. I lenger perspektiv vil det være mulighet for realisering av om lag 30 dekar på Foss Eikeland når ny lokalisering av ridesenteret er avklart. Det er også spilt inn i kommuneplanarbeidet en mulig utvidelse på 50 dekar av næringsområdet på Foss Eikeland og om lag 120 på Bærheim. Utover dette er foretaket som nevnt 20 prosent aksjonær i Vagle Næringspark. Her gjenstår om lag 80 dekar som ikke er solgt.  

Satsingsområder og framtidsutsikter

Dersom foretaket skal klare å fylle rollen med å være et korrektiv i utbyggingsmarkedet og bidra til at førstegangsetablerere og barnefamilier får et rimelig boligtilbud også i framtiden må det arbeides med å finne modeller for hvordan dette skal løses. Rammebetingelsen er vesentlig endret ved at overordnede myndigheter har blitt mer restriktive med hensyn til omdisponering av store LNF områder. Foretakets arealreserver til boligformål vil som illustrert tømmes i løpet av kommende 10 års periode. Erfaringsmessig tar det minimum 10 år fra oppkjøp av områder til det er omdisponert i kommuneplan, regulert og byggeklart.

Den største delen av boligutviklingen skal i framtiden skje i byutviklingsaksen. I forbindelse med revisjon av kommuneplanen utreder Sandnes kommune mulighetene som ligger i byaksen som spenner fra Lura Vest i nord til Ganddal i sør. Det er anslått at om lag 8 200 boliger kan bygges i langs aksen. Det finnes allerede godkjente planer eller pågående regulering på en stor andel av disse områdene og utbudet av leiligheter er større enn etterspørselen. Av den grunn er det flere sentrale prosjekter som blir liggende i lang tid uten å bli realisert. Oppdaterte prognoser viser et boligbehov i Sandnes på 300 nye boenheter per år. En utredning som Sandnes kommune har fått utført peker på Lura som aktuelt «pilot» for bytransformasjon og boliginnovasjon. Det legges vekt på at det i tillegg til bussveien kan bli mulighet for framtidig togstopp her. Dersom Sandnes kommune beslutter at arbeide med utvikling av dette området skal igangsettes vil det være naturlig at foretaket tar en sentral rolle i dette.

Foretaket vil også spille en viktig rolle i framskaffelsen av nye næringsareal som danner grunnlag for nye arbeidsplasser.

Foretaket samarbeider tett med tjenesteområdene i linjeorganisasjonen for å sikre kontinuerlig tilgang på nok areal til det offentliges behov. I framtiden må det påregnes at også offentlige formål i større grad må løses i kombinasjon med andre formål. Å utvikle gode, kostnadseffektive modeller for dette er en del av strategiarbeidet framover for foretaket.

Nye Sandnes kommune gir også mulighet for utvikling av landbasert sjørettet næringsarealer. Foretaket vil arbeide videre med å se på mulighetene innenfor dette segmentet. Foretaket vil også utrede mulighetene for å bidra til ytterligere utvikling av areal for reiseliv.

Når forslaget til revidert kommuneplan er klart vil det danne et viktig grunnlag for foretakets strategiske vurderinger om innretningen av virksomheten framover, jamfør formålet og forventninger som er stilt i eierstrategien. Det handler blant annet om arealreserver, utviklingsmuligheter og om omfanget av finansiell og økonomisk risiko som foretaket står overfor. En slik strategisk sak vil etter at styret har fullført sitt arbeid, bli lagt fram for kommunestyret. Det ligger til kommunestyret å avklare og sette rammene for foretakets virksomhet i et langsiktig strategisk perspektiv.

Administrasjon og styre

Foretakets styre består av åtte medlemmer, fem folkevalgte, to eksterne og en ansattrepresentant, totalt fem menn og tre kvinner. Ansatterepresentasjon trådte i kraft fra og med denne valgperioden. I tillegg har kommunedirektøren en observatør i styret. Det er avholdt 8 styremøter og totalt 41 saker var til behandling i 2021.

Foretaket har 6,8 årsverk fordelt på fire menn og tre kvinner. Laila Haugland tiltrådte som daglig leder 30. juni 2021, etter å ha vært konstituert i stillingen siden oktober 2019. Tidligere daglig leder innehar 80 prosent stilling som seniorrådgiver i foretaket.

Foretaket legger vekt på å fremme likestilling og hindre forskjellsbehandling i strid med likestillingsloven. Det tolereres ikke noen form for diskriminering eller trakassering av medarbeidere på grunn av etnisitet eller seksuell legning. Foretaket legger vekt på å holde høy etisk standard i utøvelsen av virksomheten. Foretaket hadde et sykefravær på 2,4 prosent i 2021. Det er ikke registrert at sykefraværet er knyttet til arbeidsforhold. Det er ikke avdekket svakheter ved de ansattes sikkerhet eller arbeidsmiljøet for øvrig. Foretakets virksomhet har ikke forurenset det ytre miljø eller påvirket det på noen negativ måte.

Sist oppdatert: 29.03.2022