account_circle Min side

Langsiktige finansielle aktiva

Kommunes langsiktige portefølje utviklet seg positivt gjennom 2021. Ved utgangen av året var markedsverdien kr 292,8 millioner. Kr 30,1 millioner ble realisert i 2021 fordi disse investeringene lå utenfor rammene i finansreglementet. Ved kommunesammenslåingen var det investeringer i porteføljen på kr 119 millioner (36 prosent av porteføljen) som var overført fra Forsand kommune og som lå utenfor rammene i finansreglementet. Kommunedirektør hadde inntil tre år fra kommunesammenslåingen til å tilpasse porteføljen. Arbeidet med å tilpasse plasseringene startet i 2020 og ble ferdigstilt i andre kvartal 2021.

Kommunen inngår kontrakt med ekstern finansiell rådgiver som maksimalt kan løpe i 4 år før det må gjennomføres ny anskaffelse med anbudskonkurranse. Dette ble gjort i 2021 og Gabler vant konkurransen. Overgang fra forrige rådgiver ble gjeldene fra 1.oktober 2021. Tidligere mottok kommunen kun rådgivning på aksjedelen av porteføljen, rentesiden ble håndtert av kommunen selv. Dette er nå endret og hele porteføljen er overført til Gabler for samlet rådgivning.

Økonomibestemmelser i ny kommunelov og ny forskrift om garantier og finans- og gjeldsforvaltning i kommuner og fylkeskommuner tredde i kraft 01.01.2020. Finansreglementet må derfor oppdateres og dette arbeidet ble påbegynt i 2021. Anledningen brukes også til å gjøre noen mindre endringer i finansreglementet for å tilpasse det til investeringsrådene fra ekstern finansrådgiver. Nytt reglement skal behandles i kommunestyret i mars 2022. Se sak 13/22 for mer informasjon om hva som endres i oppdatert reglement.

Finansreglementets investeringsrammer

Tabellen under viser alle instrumentklassene midlene er investert i per 31.12.2021, samt finansreglementets rammer innenfor de ulike instrumentene.

Delportefølje Minimum Nøytral Maksimum Faktisk andel Beløp (hele kroner)
A: Bankinnskudd 0 % 5 % 100 % 6,4 %  18743314
B: Rentebærende verdipapirer 0 % 35 % 70 % 33,3 % 97558637
Sum delportefølje A og B   40 %   39,7 % 116301951
C: Kombinasjonsfond 0 % 10 % 30 % 0,0 %      -
D: Aksjefond
Norske aksjefond 0 % 20 % 35 % 26,0 % 74855340
Utenlandske aksjefond 0 % 30 % 40 % 35,0 % 101686303
Sum delportefølje C og D   60 %   60,3 %  176541643
Sum total portefølje   100 %   100 % 292843594

Porteføljen ligger innenfor rammene i det gjeldende finansreglementet. 

Utvikling 2021

2021 ble nok et godt år i aksjemarkedene. For tredje året på rad ble avkastningen internasjonalt tosifret. Til tross for flaskehalser i globale verdikjeder, økte energipriser, høyere inflasjon enn på lenge, og utsikter til rentehevinger i tiden som kommer, var det lite skjær i sjøen for det globale aksjemarkedet i året som gikk. Det eksemplifiseres godt av at den brede amerikanske aksjeindeksen S&P 500 i romjulen nådde ny all time high for 70. gang i 2021.

Målt i norske kroner var det globale aksjemarkedet målt med den brede indeksen MSCI All Countries World Index opp 22,8 %, mens fondsindeksen på Oslo Børs var opp 21,1 %. Avkastningen i 2021 var drevet av resultatvekst heller enn høyere verdsettelser, samt en fortsatt ekspansiv finans- og pengepolitikk internasjonalt.

Flere av sektorene som ga svakest avkastning i 2020, som energi og bank/finans, ble vinnersektorer i aksjemarkedet i 2021. I tillegg var 2021 et år hvor flere av de store amerikanske IT-selskapene ble enda større, og selskaper som Apple, Microsoft og Google hadde en avkastning langt over markedsavkastning. Den sterke utviklingen i det norske markedet er også et bevis på at 2021 var et år hvor olje- og energisektoren igjen gikk veldig bra.

I motsetning til avkastningen i vestlige markeder, var det en svak avkastning i løpet av året i fremvoksende markeder. Regulatoriske innstramminger fra kinesiske myndigheter førte til et svakt år for det kinesiske aksjemarkedet spesielt, og fremvoksende markeder mer generelt. Indeksen for fremvoksende markeder, MSCI EM, steg med 0,9 %.

I realøkonomien var det i løpet av året store utfordringer knyttet til flaskehalser i globale verdikjeder og høye energi- og råvarepriser. Begge deler er med å dra inflasjonen opp, og det er stor spenning og interesse i markedet for hvordan sentralbankene vil navigere i dette krevende landskapet. Inflasjonen i USA er ca 7 % på årsbasis, som er det høyeste nivået på nærmere 40 år, og i eurosonen er inflasjonen ca 5 %. Både den amerikanske og norske sentralbanken er forventet å øke sine styringsrenter i året som kommer.

Totalt sett ble 2021 et svakt år avkastningsmessig i rentemarkedet. Stigende renter både i Norge og internasjonalt førte til negativ avkastning i de mer tradisjonelle og sikrere delene av obligasjonsmarkedet, både i Norge og internasjonalt. Den norske referanseindeksen for sikre obligasjoner med 3 års løpetid falt med 0,6 % i året, mens den brede globale obligasjonsindeksen var ned 1,5 % året sett under ett. Innen høyrenteobligasjoner, hvor avkastningsutviklingen i større grad er korrelert med aksjemarkedet, var avkastningen bedre.

Avkastning og porteføljens innhold

Den langsiktige porteføljen har totalt sett gitt en positiv avkastning på 14,3 prosent i 2021, som tilsvarer en verdiøkning på om lag kr 35,4 millioner. Som det framkommer av tabellen har renteplasseringene hatt en avkastning på 0,6 prosent. Aksjefondene, som er den største instrumentklassen, har hatt en avkastning på 20,1 prosent i 2021, hvor norske aksjefond har hatt en avkastning på 24,6 prosent og globale aksjefond har hatt en avkasting på 18,2 prosent. Enkeltaksjer har hatt en avkastning på 23,6 prosent.

Tabellen under viser Sandnes kommunes langsiktige portefølje ved utgangen av 2020, ved utgangen av 1. og 2. tertial, samt ved utgangen av 2021. Beløp står i hele kroner.

Som det framkommer av tabellen er det gjort en del endringer i porteføljen i løpet av året. Endringene dreier seg i all hovedsak om tilpasninger gjort i sammenheng med overgang til Gabler som finansrådgiver og investeringsrådene de har gitt. Andelen globale aksjefond og globale rentefond er økt for å ikke være overeksponert mot Oslo børs som i stor grad er en oljebørs. Siden Sandnes kommune er en oljekommune er dette et grep for å minimere risiko. Antall norske rentefond er redusert og spisset inn mot to fond ettersom det norske rentemarkedet er lite og de ulike fondene i stor grad investerer i de samme papirene.  

Aksjer og autocalls som henger igjen fra Forsand rapporteres separert og ikke som en del av resten av porteføljen ettersom disse investeringene lå utenfor reglementet og arbeidet med å selge dem ned ble ferdigstilt i 2021. Eneste investering som gjenstår av denne typen, er en autocall som løper ut i november 2022.

Relativ avkastning

I tabellen under framkommer porteføljens relative avkastning, altså forskjellen mellom avkastning på kommunens plasseringer og avkastning på plasseringens referanseindeks. Som spesifisert i kommunens finansreglement kapittel 6.3 er målet å oppnå en verdistigning som er minst like god som markedet.

 

Norske obligasjoner har gått noe bedre enn referanseindeks med positivt avvik på 1,2% mot indeks. Globale obligasjoner har gått omtrent likt som indeks med negativt avvik på 0,1%. Norske aksjefond har gått litt bedre enn indeks med positivt avvik på 3,5% og globale aksjefond har gått noe dårligere med negativt avvik på 4,6% mot indeks. 

Porteføljens utvikling i 2022

Finansmarkedene har hatt en utfordrende start på det nye året med fall i både aksje- og obligasjonsverdier. Høy inflasjon, renteoppgang, samt russisk invasjon av Ukraina har bidratt til å skape usikkerhet blant investorene. Russlands invasjon av Ukraina har preget nyhetsbildet den siste tiden. Etter et betydelig fall i markedene på tidspunktet for invasjonen har de internasjonale markedene stabilisert seg i ettertid. Situasjonen i det russiske kapitalmarkedet er imidlertid preget av unntakstilstand.

Høye olje- og gasspriser, samt høyere renter både i Norge og internasjonalt har ført til at energi- og finansaksjer har klart seg betydelig bedre enn resten av markedet. Det er også med på å forklare hvorfor utviklingen i det norske aksjemarkedet har vært bedre enn hva vi har sett internasjonalt.

Per utgangen av februar er kommunens portefølje ned 5,4 %, noe som tilsvarer et verdifall på 15,8 millioner kroner. Obligasjonsavkastningen er -2,0 %, mens norske og globale aksjer har falt henholdsvis 2,3 % og 11,6 %. Aksjeallokeringen er ved utgangen av februar 58,9 %, mens obligasjonsallokeringen er 41,1 %.

Etiske retningslinjer

Sandnes kommunes etiske retningslinjer innenfor finansforvaltning framkommer i finansreglementets kapittel 3.2. Kommunes investeringsstrategi skal ivareta hensynet til menneske - og arbeidsrettigheter, miljø og anti-korrupsjon i samsvar med FNs Global Compact og PRI (principles for responsible investments). Det er løpende overvåkning på området. Ekstern rådgiver følger med på underliggende investeringer i alle fond kommunen er investert i og om disse oppfyller de etiske retningslinjene i finansreglementet.

Øvrige investeringer - Rachel Nygaard fond

Tidligere Forsand kommune har mottatt testamentarisk gave som knytter seg til Forsandheimen. Gaven har fram til desember 2018 vært plassert på konto i SR-bank. Midlene har siden det vært plassert i aksjer i Sparebanken 1 SR-bank.

I henhold til sak 211/20 skal testamentarisk gave fra Rachel Nygaard tilbakeføres til rentebærende bankkonto. Nedsalget av disse aksjene har fulgt samme plan som kommunens øvrige aksjer i Sparebank 1 SR-bank og ble ferdigstilt i juni 2021. Midlene har i 2021 hatt en avkastning på 30 prosent, som tilsvarer kr 397 000. Saldo per 31.12 var kr 1,68 millioner.

 

Sist oppdatert: 29.03.2022