Pandemien har også i 2021 preget hele verden. Å gå gjennom det andre pandemi-året har vært krevende, men med en noe annen karakter enn håndteringen i 2020. Pandemihåndtering er blitt en del av hverdagen og driftsformen. Det har vært stadig nye utviklingstrekk i pandemien og en må jobbe på mer langsiktige horisonter. Tiltakene har vært mange og hele kommuneorganisasjonen har arbeidet med håndteringen. Ledere og ansatte har vært løsningsorienterte og stått på for å levere forsvarlige tjenester i en utfordrende og uforutsigbar tid.
Pandemi er av helsemyndighetene og direktoratet for samfunnssikkerhet- og beredskap regnet som et av de mest omfattende scenariene samfunnet kan rammes av. Sandnes kommune startet håndteringen tidlig i januar 2020 og bygget opp betydelig tiltak gjennom 2020. Mye av dette er videreført og videreutviklet gjennom 2021. Den største oppgaven gjennom 2021 har vært å sikre at befolkningen har hatt tilgang til vaksiner og oppnå en høy vaksinedekning i samfunnet.
Smittetrykket har variert gjennom året og dermed også tiltakene. Det har vært innført lettelser og nye restriksjoner alt etter hvordan smittesituasjonen har vært lokalt eller nasjonalt. Dette resulterte i:
- Høy beredskap og høy planleggingsaktivitet.
- Behov for endring av tjenesteytingen for innbyggerne:
- Skoler og barnehager har hatt gult beredskapsnivå i perioder
- Fokus på å opprettholde drift og tilgjengelighet i tjenestene
- Økt digital samhandling, kompetanseutvikling og tjenesteyting via digitale verktøy
- I lange perioder har det vært begrensninger i fritids- og treningsaktiviteter, sammen med antall besøkende i hjemmet, på spise-/skjenkesteder og ved arrangementer.
- Ansatte i kommunale virksomheter er omprioritert til arbeid med smittesporing og vaksineringsarbeid.
- Høy grad av hjemmekontor i perioder for ansatte som ikke jobber brukerrettet.
- Arbeidsledigheten ble redusert gjennom året.
- Noen deler av næringslivet opplevde vekst gjennom 2021, mens andre næringer har vært svært utsatt.
Økonomiske konsekvenser
Som følge av covid-19 har tjenesteområdene i kommunen hatt om lag kr 96,3 millioner i økte kostnader og mindreinntekter i 2021. Det er blant annet brukt kr 18 millioner på vaksinering og kr 7,3 millioner på å bygge opp smittevernsutstyrslageret. Luftveislegevakten på Klepp har kostet kommunen om lag kr 14 millioner i 2021. Det er brukt kr 9,5 millioner på ekstra personell innen pleie og omsorg, samt kr 14 millioner i ekstra lønnsutgifter i skoler og i barnehager.
I 2021 mottok Sandnes kommune kr 112 millioner i økt rammetilskudd og kr 16,5 millioner i skjønnsmidler som følge av pandemien. Kr 25,5 millioner av det økte rammetilskuddet ble bevilget for å dekke utgifter knyttet til vaksinering. I tillegg har kommunen mottatt øremerket tilskudd på totalt kr 46,1 millioner for å kompensere lokalt næringsliv som er rammet av smitteverntiltak.
Kompensasjonsordningene fra staten er i 2021 tilstrekkelig til å dekke påløpte utgifter og mindreinntekter. Anslaget på kostnadene ved covid-19 kan likevel ha vært høyere enn tallene tilsier, da medarbeidere i alle virksomheter har brukt mye av sin tid på å prioritere håndteringen av pandemien og ressurser har vært omdisponert.
Forebygging og håndtering
Det er lagt betydelig arbeid i å opprette og videreføre nødvendige tiltak for å forebygge og håndtere smittespredning. På overordnet nivå er dette det viktigste:
- Planlegging og gjennomføring av massevaksinering.
- Etablering av vaksinesenter som i stor grad bemannes av pensjonerte sykepleiere og frivillige.
- Det er utviklet gode systemer for koordinering og logistikk knyttet til vaksinering av befolkningen.
- Samarbeidsavtalen med kommunene på Jæren om luftveislegevakt og smittetesting er videreført. Samarbeid om luftsmittelegevakt ble avsluttet sent på høsten 2021, mens samarbeid om smittetesting fortsetter inn i 2022.
- Smittesporingsteamet er styrket i 2021 for å håndtere økt mengde smittede. Teamet følger opp og gir informasjon og veiledning til innbyggere som er smittet etter stadig endrede retningslinjer.
- Kommunelege har vært sentral i å gi faglige råd og legeressursene er styrket.
- Stabene har oversatt nye nasjonale og lokale føringer til praksis gjennom utarbeidelse av planer, retningslinjer og rutiner.
- Plan for å etablere intermediært interkommunalt helsetilbud for alvorlig syke covid-19-pasienter er utarbeidet og ligger klar for gjennomføring dersom det blir behov.
- Avtale for karantene- og isolasjonshotell for covid-19-smittede er videreført.
- Innbyggerne har fått lokal informasjon via kommunens nettsider, Servicekontoret og en rekke medieoppslag med kommunal beredskapsledelse, både nasjonalt og lokalt.
- Gjennom året var det i perioder nødvendig å innføre lokale forskrifter tilpasset lokal situasjon.
- De fire kommunene Randaberg, Sola, Stavanger og Sandnes på Nord-Jæren har hatt jevnlige samordningsmøter gjennom perioden. Det er flere fagfora på tvers innenfor smittevern, kommunikasjon og beredskap. Ved flere anledninger har det vært felles pressekonferanser for å informere innbyggerne på Nord-Jæren om forebygging og utvikling i smittesituasjonen.
Sandnes kommune har arbeidet målrettet for å opprettholde nødvendige og forsvarlige tilbud og begrense negative konsekvenser av pandemien, men i perioder har det vært reduserte tilbud. Særlig har tilbudet av kulturelle arrangementer og sosiale møtesteder vært berørt. Barn og unge, samt eldre, er særlig utsatt når samfunnet innfører sosiale restriksjoner. Kartlegginger viser at mange barn og unge sliter som følge av pandemien. Tiltakspakke for barn og unge ble vedtatt i 2021 og har gitt styrket ressurser og viktige tiltak rettet mot barn og unges psykiske helse.
Pandemien har i 2021 gitt store utfordringer for deler av næringslivet i Sandnes. Sandnes kommune har mottatt midler tre ganger i 2021 til kommunal kompensasjonsordning. Midlene har blitt lyst ut og fordelt ut til lokale virksomheter. Det har vært medvirkningsmøter med næringslivet og ordningen har blitt publisert på egne nettsider og i media.
Mange ansatte har også i 2021 opplevd endringer i sin arbeidshverdag. Det har vært nødvendig med økt fleksibilitet og å håndtere uforutsigbarhet og uvisshet over lengre tid. Ansatte og ledere har gjort en betydelig innsats for å gi gode tjenester og samtidig hindre smittespredning og håndtere smitte når dette har oppstått.
Gjennom et godt vaksineringstilbud er 59 544 Sandnes-innbyggere vaksinert med første dose ved årsskiftet. På samme tid hadde 21 057 fått sin 3. dose. Tallet for tredje dose øker raskt.
Oppfølging og evaluering av covid-19 håndteringen
Arbeid med hendelser som antas kan inntreffe styrker kommunen i å redusere konsekvenser av hendelsene. Pandemien og erfaringene vil gi kunnskap for videre beredskapsarbeid.
- Rogaland revisjon ferdigstilte forvaltningsrevisjon av kommunens håndtering av koronapandemien i 2021. Revisjonen var bestilt av kontrollutvalget i 2020 og ble gjennomført i flere kommuner parallelt. Rapporten konkluderer med at Sandnes kommune har håndtert koronasituasjonen på en god måte og vist handlekraft. Anbefalinger fra revisjonen er svart ut og følges opp.
- Sandnes kommune skal evaluere håndteringen og tiltak for tjenesteområder og virksomheter når pandemien er over.
Sist oppdatert: 18.01.2023