Tidligere artikler
Studenter tilfredse med Jæren Recovery college
Linda Hetland, fagleder i avdeling psykisk helse, har skrevet masteroppgave i samarbeid med Jæren Recovery College. Hun undersøkte i hvilken grad studentene ved colleget var tilfredse med kurset de har deltatt på og om det var sammenheng mellom ulike studentgrupper eller type kurs, og rapportert nytte av kurset.
På bildet, fra venstre: Tor Arne Riskedal, Linda Hetland og Steinar Trefjord.
I samarbeid med Kristina Areskoug Josefsson, Connie Straume og Eva Biringer ble masteroppgaven omarbeidet til en artikkel, utgitt i Tidsskrift for psykisk helsearbeid september 2023, med tittelen; «That’s how the light gets in»: Studentenes evaluering av recoverykurs ved Jæren Recovery College.
Studien er basert på data fra spørreskjema som deltakere som gikk på kurs i perioden 2019-2021 fylte ut. Spørreskjemaet besto både av spørsmål eller påstander med avkrysning 1-5 og fritekstfelt. Studentene rapporterte høy grad av tilfredshet med kurset de deltok på. Nytte av kurset ble rapportert som høy uavhengig av ulike studentgrupper eller kurs. Den høye tilfredsheten med kurset viste også igjen i fritekstfeltene, og her ble det ofte vist til positive elementer gjennom erfaringsdeling, diskusjoner, arbeid med oppgaver og fellesskap. En student refererte til Leonard Cohen sin låt «Anthem»: «There is a crack, a crack in everything. That’s how the light gets in ...». Kanskje det er slik at holdningene til Jæren Recovery College sine lærere har bidratt til studentene innser at brister kan føre til alt lys trenger inn hos studentene? Uansett viser studien at studentene i denne perioden var veldig tilfredse med kurset som de deltok på og videreføring av kursene anbefales.
Jæren Recovery College ved Tor Arne Riskedal og Steinar Trefjord kommenterer artikkelen med følgende: «Det er kjekt å se at det er en høy grad av tilfredshet med kursene. Det gir inspirasjon til å tenke videre utvikling. De sier at å få resultatene i form av en artikkel gjør det mer lettlest og brukervennlig enn en masteroppgave. De legger spesielt merke til betydningen av fellesskapet og verdien av å lytte til andre sine erfaringer. De gjentar avslutningsvis at artikkelen viser til mange oppmuntrende funn.»
Mestringsenheten gratulerer Linda med den publiserte artikkelen og heier på henne i fortsettelsen, når hun nå er igang med doktorgrad.
Masteroppgaven Selvstendighet i omsorgsboliger
Andreas har skrevet masteroppgave i samarbeid med Mestringsenheten, og har forsket på hvordan recoverystøttende miljøarbeid kan bidra til å fremme selvstendighet blant beboere i døgnbemannede omsorgsboliger.
Studien er basert på intervju med avdelingsledere og ansatte ved tre omsorgsboliger.
Andreas har undersøkt hvordan de ansatte i omsorgsboligene arbeider recoverystøttende, og hvordan dette arbeidet bidrar til å fremme selvstendighet blant beboerne. I tillegg har han sett nærmere på hvilken betydning det har for arbeidet med å fremme selvstendige, at de som bor der har tilgang til personal 24 timer i døgnet.
Resultatene fra denne studien viser hvordan Mestringsenhetens ansatte må balansere mellom hjelp og støtte som bidrar til selvstendighet, og hjelp og støtte som kan bidra til avhengighet.
Et av funnene er at ansatte uttrykker behov for tydelige rammer og rutiner som et viktig ledd for å unngå å skape avhengighet og samtidig legge til rette for selvstendighet blant beboere. Et annet viktig funn i hvordan ansatte jobber recoverystøttende, er at det kommer tydelig frem at ansatte er klare på at den enkelte er ekspert i sitt eget liv.
Vi gleder oss over forskningen og takker Andreas Auklend og Universitet i Stavanger for samarbeidet! Hele oppgaven kan du lese her!
Publisert 16.06.2023 av Elisabeth Høyland
Hjelp som hjelper: trening og fysisk aktivitet
Nyere forskning viser at trening og fysisk aktivitet er en virksom og helt bivirkningsfri behandling for angst og depresjon. Nasjonale retningslinjer for depresjonsbehandling er til revisjon, og sterke fagmiljøer peker på at trening og fysisk aktivitet bør inn i disse (Vil ha fysisk aktivitet inn i retningslinjer for depresjonsbehandling (dagensmedisin.no)
Mestringsenheten i Sandnes kommune tilbyr trening og fysisk aktivitet i ulike behandlingsforløp, og ser dette som en nyttig del av behandlingstilbudet for angst og depresjon. Ofte blir trening og fysisk aktivitet brukt i kombinasjon med kognitiv terapi i form av kurs, grupper og individuell samtaleterapi. Gunnbjørg Bertelsen, ansatt i avdeling Rask psykisk helsehjelp og aktivitet, forteller at det er viktig å kunne tilby ulike typer trening, og at tilbudet inneholder Padel, styrketrening, løping, yoga og frisbeegolf. Det er et eget team av ansatte i avdelingen som planlegger og gjennomfører behandlingen i samarbeid med ansatte som tilbyr kognitiv terapi. I tillegg tilbyr avdelingen et kurs som heter "Bakkestart" som består av faste samlinger og trening der en jobber med motivasjon og konkrete mål for å komme i gang og skape endringer som kan bidra til økt livskvalitet.
Gunnbjørg Bertelsen
Tilbakemeldinger fra innbyggere som deltar i disse tilbudene viser at trening som en likeverdig del av behandlingen gir god hjelp. Mange opplever økt mestring og selvtillit og ser på treningen som en hjelp til å komme igang med sosiale aktiviteter, rutiner i hverdagen og arbeid. At all treningen foregår i vanlige treningsstudio, utendørs og i yogastudio gjør det enkelt å fortsette treningen også etter at behandlingen er ferdig.
Mestringsenheten ønsker å tilby hjelp som hjelper, og jobber derfor nå med å starte opp tilbud innen høyintensitets intervall-trening, HiiT, som forskning viser at er den treningsformen som gir høyest effekt i forhold til forbedring av fysisk helse. Etter dialog med forsker Grete Flemmen ved NTNU Maximal strength training as physical rehabilitation for patients with substance use disorder; a randomized controlled trial - PubMed (nih.gov) jobber vi nå videre med å planlegge et nytt tilbud som har et helhetlig fokus på helse. Dette skal inkludere både kartlegging av fysisk helse, samarbeid med fastleger, hjelp med kosthold, røykestopp og høyintensitetstrening. Dette tilbudet planlegges ut fra ideen som kom fra to ansatte i avdeling rus og avhengighet i Mestringsenheten, og tilbudet startes opp i den avdelingen først, før det videreføres til alle avdelingene.
Publisert 13.06.2023 av Elisabeth Høyland
Hvordan har innbyggere i Sandnes, med rus- og eller psykiske helseutfordringer det?
Personellet i en bærekraftig helse- og omsorgstjeneste
Mestringsenheten vurderer det som viktig å benytte muligheten til å gi høringssvar innen rus, avhengighet, psykisk helse og integreringsfeltet. Vi ønsker å bidra til at utviklingen nasjonalt er verdibasert og kunnskapsbasert. Mestringsenhetens innspill baserer seg på vår fagkunnskap, erfaringskunnskap og forskningskunnskap. Helsepersonellkommisjonen har gjennomført en utredning for å gi retning for en bærekraftig helse- og omsorgstjeneste frem mot 2040. Tiltakene i denne vil være med å forme nasjonal helsepolitikk, og er derfor svært viktig for oss som jobber i kommunal helse- og omsorgstjeneste. Høringsfristen er 02.05.2023, og Mestringsenheten ved utvida ledergruppe har levert innspill til Sandnes kommunes høringssvar.
Mestringsenheten har valgt å legge vekt på fire områder som er viktige for oss:
- Kompetanse
- Støttefunksjoner
- Oppgavedeling
- Samhandling
Kompetanse
Mestringsenheten, Sandnes kommune, vurderer at det er viktig at kompetansenivået beholdes og styrkes hos helsepersonell. Fortsatt satsning på at praksisfeltet gir innspill til utdanningsinstitusjonene, og fortsatt satsning på ansatte med helse og sosial utdanninger på minimum bachelornivå, psykolog- og lege-kompetanse er viktig for oss som kommunal rus- og psykisk helsetjeneste for å kunne møte fremtidens etterspørsel og for å kunne jobbe effektivt og innovativt.
Vi vurderer det også som viktig at praksisfeltet bidrar til samarbeid om å gi flere studenter praksis, og samarbeider om læringsmålene i praksis, med utdanningsinstitusjonene, da dette er vårt viktigste tiltak for rekruttering til kommunale helse- og omsorgstjenester.
Vi ser at hus og hytte stillinger anbefales, og vi vurderer at slike stillinger i stor grad kan bidra til kompetanseoverføring. Vi støtter at det er behov for at ledere har kompetanse innen endringsledelse og prosessledelse, for å kunne bidra til den nødvendige utviklingen.
Støttefunksjoner
Mestringsenheten, Sandnes kommune, har i flere år opplevd en dreining mot at flere administrative funksjoner legges til virksomheten. Dette vurderer vi som uhensiktsmessig og påvirker virksomheten på både system og tjenestenivå, og spesielt når det gjelder å kunne utvikle faget og tjenesten, fremfor å utelukkende løse driftsoppgaver. Administrative funksjoner som kan løses av personell som ikke er helsepersonell, eller helseledere, må defineres og løses administrativt. Dette gjelder HR arbeid, IT, arkivering/dokumentbehandling og digitale systemer.
Oppgavedeling
Mestringsenheten, Sandnes kommune, ser at bærekraftige kommunale helse- og omsorgstjenester innebærer å prioritere å bygge gode lokalsamfunn gjennom folkehelsearbeid, forebygge utenforskap og fattigdom, fremme inkludering og antistigmaarbeid. Vi ser ikke at høringsforslaget fremmer en likeverdig verdsetting av ulike yrkesgrupper/frivillige/andre som bidrar. Vi ser at det blir viktig å definere rollene til de enkelte, og sørge for en kompetansebasert oppgavefordeling, samtidig som at en må verdsette de ulikes bidrag inn i arbeidet.
Vi ønsker spesielt å trekke frem erfaringskompetanse som en unik kompetanse og erfaringskonsulenter som med definerte oppgaver kan bidra til økt brukermedvirkning og fremme recoveryorientert utvikling i tjenestene, noe som kan redusere behovet for andre helsetjenester. Det ses som viktig at erfaringskonsulenter innen rus og psykisk helse, men gjerne også innen andre helseområder, defineres som en egen profesjon, med lønnsvilkår og rettigheter på lik linje med andre ansatte.
Når det gjelder samarbeid med frivillige og ideelle aktører, bruker- og pårørendeorganisasjoner, næringslivet og lokalsamfunnet vurderer Mestringsenheten at dette fremover vil aktualiseres ytterligere, da tilknytning til lokalsamfunnet fremkommer som viktig innen recovery. Vi vurderer at kommunale helse- og omsorgtjenester i enda større grad må knytte seg til disse, og trekker frem at tilskuddsordninger med krav om samarbeid og også fokus på interkommunalt samarbeid blir viktig for å få til denne dreiningen.
Mestringsenheten støtter at oppgavedeling basert på kompetanse kan redusere ressursbruk, øke kvalitet, medarbeidertilfredshet og effektivitet. Vår erfaring med å ha en høy andel ansatte med minimum helse- og sosialfaglig bachelor, i tillegg til kompetanseheving innen kognitiv terapi, mentaliseringsbasert terapi, Housing First, FIT og aktivitet, viser at vi oppnår flere av disse fordelene ved å prioritere dette.
Samhandling
Som Høringsutkastet viser til er samhandlingen mellom nivåene utfordrende, og økonomiske og politiske rammer fremmer ikke samhandlingen. Mestringsenheten er enige i at det er behov for en utredning av nivå-delingen, for å se om det er mulig å endre rammene slik at det gir bedre forutsetninger for samhandling. Oppgavefordelingen mellom distriktspsykiatriske senter DPS, Tverrfaglig spesialisert rusbehandling (TSB) og kommuner vurderer vi også at det er behov for en gjennomgang og tydeliggjøring, da det i svært mange tilfeller er overlappende tilbud og tjenester mellom kommuner og spesialisthelsetjenesten særlig knytet til DPS og TSB. Dette gjelder både døgn- og polikliniske tilbud. Vi ønsker å gi innspill på at en utredning knyttet til organisering, må ha et helhetlig perspektiv, og inkludere lokalsamfunn, frivillighet, næringsliv og andre viktige aktører i tillegg til å se på kommune og sykehus.
Mestringsenheten, Sandnes kommune, ønsker også å spille inn at vi ser store muligheter til forbedring av samhandling på rus- og psykisk helsefeltet mellom fastleger, legevakt og kommunale helsetjenester. Vi opplever at det er behov for å utrede, og anbefale modeller for oppgavedeling, og samtidige og samlokaliserte tjenester fra disse. Dette vil kunne redusere antall innleggelser fra legevakt, redusere feilmedisinering, øke kompetanse og kvalitet som kommer innbyggeren til gode, og som gir en mer helhetlig og bærekraftig tjeneste.
Når det gjelder helsefellesskap, ser vi at det er nyttig med en arena for samhandling mellom kommune og sykehus, og samtidig bekymrer organiseringen oss. Allerede nå ser vi at inndelingen med flere nivåer, medfører økt byråkrati og bremser utvikling. Fordelen med at helsefellesskap gir bred involvering og medvirkning, er ikke tilstrekkelig til å forsvare en så byråkratisk organisering.
Publisert 14.03.2023 av Elisabeth Høyland
Sammen bekjemper vi utenforskap, fattigdom og stigmatisering
I arbeidet til Flyktningenheten og Mestringsenheten jobber vi for å motvirke utenforskap, fattigdom og stigmatisering. Inkludering i samfunnet er viktig for alle mennesker mot målet om et best mulig liv.
I Mestringsenheten er har vi mål om mestring, inkludering i fellesskapet, og å bygge på ressurser hos den enkelte. 2022 har både blitt et prosjektår med utprøving av å ha Flyktningenheten som en avdeling i Mestringsenheten og et år som har bestått av bosetting og integrering av 360 nye flyktninger til Sandnes. Et rekordår med tanke på nye innbyggere, der både Flyktningenheten sammen med mange virksomheter i Sandnes har løst oppgaven sammen, på en god måte, takket være formidabel innsatts fra engasjerte ansatte.
Endelig avklaring
Flyktningenheten blir organisert som to avdelinger i Mestringsenheten
Prøveprosjektet i 2022 ble evaluert på slutten av 2022 der innspill fra ansatte, i både Mestringsenhetens avdelinger og ansatte fra Flyktningenheten fikk gi innspill, sammen med tillitsvalgte og verneombud. Etter en helhetsvurdering har direktør Elin Selvikvåg, sammen med kommunedirektør, besluttet at Flyktningenheten blir en del av Mestringsenheten fremover. Flyktningenheten vil ha to avdelinger i Mestringsenheten fra 1. februar 2023. Vi gleder oss til mulighetene dette gir for faglig utveksling, og utvikling til det beste for innbyggerne våre.
Førpremiere av dokumentaren "Jeg er en kriger"
Visning av førpremieren "Jeg er en kriger" ble vist på Bryne Kino 24.januar i fullstappet sal. Mestringsenheten gratulerer Linda Øye og Vinterfilm for en fantastisk dokumentar. Vinterfilm har fulgt Linda og hennes krigere over fire år og dette har resultert i en viktig dokumentar som alle kan glede seg til å se når den kommer tilgjengelig for alle.
Om serien:
"Jeg er en kriger" er en miniserie på 3 episoder som kommer på Altibox i år. I dokumentarserien "Jeg er en kriger" følger vi Linda Øye, som etter egne erfaringer fra psykiatrien, setter opp et supplement til tilbudet som finnes i dag, for å hjelpe unge mennesker som sliter. Vi følger deres kamp for å endre tankesett, og sette en ny kurs for hva de vil med livene sine.
Storsatsing på hjelp til å bo i Sandnes
Publisert av Astrid Instanes.
Gjennom kompetanseheving, samarbeid på tvers og andre tiltak skal Sandnes gi bedre hjelp til innbyggere med rus og eller psykisk helseutfordringer som strever med å bo.
Samarbeid mellom flere skaper suksess
NAV Sandnes, mestringsenheten og boligtjenesten har gått sammen for å kunne gi best mulig hjelp til flest mulig. Gjennom tilskuddsmidler fra Husbanken har en kunnet satse på å utvide tilbudet.
Gjennom prosjektet skal det jobbes med samarbeidsrutiner, kompetanseheving og kurs til innbyggere.
Nasjonalt kompetansesenter for psykisk helsearbeid bidrar
Petter Dahle og Anne Fjelnseth fra NAPHA holdt innlegg om verdigrunnlaget i Housing First, for å hjelpe prosjektet i gang. Ansatte fra NAV Sandnes, boligtjenesten og mestringsenheten deltok. I det videre arbeidet skal en også bruke digital opplæringspakke utviklet av NAPHA.
Kunnskapsbasert modell - Housing First
Housing First modellen bygger på at bolig er en menneskerett og at bolig skal komme først. Det er lettere å få til endringer i livet sitt når du har ett hjem. Housing First modellen er en modell for varig bosetting av bostedsløse med rusmiddelavhengighet og eller psykiske helse utfordringer. Modellen bygger på prinsipper om at fleksibel oppfølging og samarbeid mellom ulike instanser.
HF modellen ligger som tiltak i politisk godkjent plan for psykisk helse, og foreslås videreført i samme plan som nå er under revidering.
Her er jeg en person med ressurser
Publisert 28.11.22 av Tor Arne Riskedal og Steinar Trefjord
"Her er jeg en person med ressurser". Det er en tilbakemelding som beskriver flere av kurslærernes erfaring ved Jæren Recovery College, hvor om lag halvparten har egenerfaring med rus eller psykiske helseutfordringer. Samskaping er et nøkkelord i hvordan kursene utvikles.
Hjelp som hjelper
Publisert 22.11.22 av Elisabeth Høyland
Å gi hjelp som faktisk hjelper er avgjørende! En todagers samling med Birgit Valla, der ansatte fra mestringsenheten lærer mer om tilbakemeldinger, er et ledd i det å kunne gi hjelp som hjelper til den enkelte.
Frivillighetsdialog i mestringsenheten
Publisert 18.11.22 av Astrid Instanes
Mestringsenheten inviterte til frivillighetsdialog den 17 oktober. Målet er å skape en arena der en kan samarbeide og samskape om tilbud til innbyggere innenfor rus, psykisk helse og flyktningarbeid i Sandnes.
"Det er ikke flyktningkrise, men flyktningenes krise"
Publisert 31.10.2022 av Astrid Instanes
På fagdagen i mestringsenheten fikk vi et sterkt innblikk i flyktningenes krise gjennom flukten over Middelhavet, beskrevet av Kristina Quintano. Dagen inneholdt flere flotte kulturelle innslag og fremvisning av filmen, Ranaias kamp. Fagdagen ble rundet av med paneldialog med tidligere deltakere i introduksjonsprogrammet og kollegaer i flyktningenheten.
Markering av Verdensdagen for psykisk helse på Ruten
Publisert 11.10.2022 av Hanne Levang
Mandag 10. oktober markerte vi Verdensdagen for psykisk helse på Ruten. Vi oppfordrer flere til å markere dagen med årets tema "Løft blikket", enten det er på arbeidsplassen, skolen eller hjemme. Les mer om hvordan den ble markert i Sandnes i artikkelen.
Nasjonal recoverykonferanse med flere innlegg fra Sandnes
Publisert 07.09.2022 av Elisabeth Høyland
På konferansen "Ingenting om oss uten oss" er fokus på medborgerskap, menneskerettigheter og demokratisk deltagelse. Mestringsenheten i Sandnes er representert med flere innlegg.
Nettverk samles i Sandnes
Publisert 02.09.2022 av Elisabeth Høyland
I to dager har deltagere i kommunalt recovery orientert nettverk (KRON) hatt samling i Sandnes. Til inspirasjon og erfaringsutveksling har forskning, fag og erfaringskompetanse innen rus og psykisk helsefeltet blitt drøftet.
Sommeroppdatering fra IPS ung
Publisert 04.07.2022 av Astrid Instanes
Mestringsenheten er sammen med IPS ung Rogaland stolte over å kunne dele de gode resultater de har fått til sammen med deres jobbsøkere. Jobbspesialistene i Sandnes viser til flere faktorer for å lykkes med gode koblinger mellom jobbsøkere og arbeidsgivere. De etterstreber å møte innbyggerne på en måte som skaper tillit, og å være utforskende med fokus på ressurser. Les mer om dette i artikkelen.
Resultater fra pårørendeundersøkelsen
Publisert 01.07.2022 av Astrid Instanes
Sandnes kommune kan nå hente ut statistikk på hvordan pårørende opplever å bli inkludert og ivaretatt av kommunen gjennom den årlige undersøkelsen «IVARETATT?». Les mer om resultatene fra undersøkelsen.
Høringssvar på opptrappingsplanen psykisk helse
Publisert 24.06.2022 av Elisabeth Høyland
Les en kort oppsummering av mestringsenhetens innspill på opptrappingsplanen psykisk helse, som skal være klar i 2023.
Mentor ung kommer til Sandnes
Publisert 19.06.2022 av Elisabeth Høyland
A-larm, KORFOR og mestringsenheten har inngått samarbeid om mentor ung. En mentor er en person med egenerfaring som gir oppfølgning, som et supplement til mestringsenhetens tjenester.
Lansering av trigga.no
Publisert 17.06.2022 av Elisabeth Høyland
Mestringsenheten inviterte samarbeidspartnere til lanseringsfest for e-læringsportalen www.trigga.no. Den inneholder kurs i mestring av rusutfordringer og andre avhengigheter og er utvikla av ansatte i prosjekt i mestringsenheten. Kursene bygger på kognitiv terapi og har som mål å tilby lett tilgjengelig hjelp for innbyggere i Sandnes. Kursene tas også i bruk i 13 andre kommuner.
Foreldreveiledning i flyktningenheten
Publisert 12.05.2022 av Astrid Instanes
Kommunen er juridisk forpliktet til å tilby foreldreveiledning i introduksjonsprogrammet gjennom integreringsloven. Flyktningenheten har derfor valgt å satse på International Child Development Programme (ICDP). Bufdir tilbyr i samarbeid med Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi) veilederopplæring for ansatte, for kommuner som ønsker å bruke ICDP som metode for å veilede foreldre i introduksjonsprogrammet.
Tilbakemelding er en viktig del av hjelpen
Publisert 05.05.2022 av Tarjei Øvrelid
Les om hvordan vi bruker tilbakemeldinger fra innbyggere i arbeidet i mestringsenheten. Tilbakemeldingene hjelper oss å jobbe systematisk og recoverystøttende.
Bedre sammen
Publisert 29.04.2022 av Elisabeth Høyland
Mestringsenheten bidro med innlegg på konferansen "Bedre sammen" som handlet om rusfeltets utvikling de siste 10 årene og fokus på veien videre. Bente Lyse og Dagrunn Sømme fortalte om hvordan mestringsenheten har jobbet med hovedmålene for opptrappingsplanen for rusfeltet og hva dette har betydd for tilbudet innen rus og psykisk helse i Sandnes. De mottok også jubileumspris, på vegne av mestringsenheten.
Dagrunn Sømme og Bente Lyse
Mentaliseringsbasert terapi
Publisert 11.03.2022 av Elisabeth Høyland
Mestringsenheten har i prosjektet "Ressursteam" valgt å satse på kompetanseheving av ansatte i mentaliseringsbasert terapi. Dette vil styrke våre tilbud til innbyggere i Sandnes. Mentalisering er en evne som er viktig for alle mennesker, og aller viktigst for de som strever med den. MBT er derfor rettet mot mennesker som har vært vanskelig å nå med gode behandlingstiltak og som ofte har blitt kasteballer i behandlingssystemet.
Ellinor Lindland og Cecilie Sømme
Migrahelse i Sandnes
Publisert 09.03.2022 av Elisabeth Høyland
Mestringsenheten, ved avdeling flyktningenheten, har gjennom det spennende prosjektet Intropluss utviklet tilretteleggingsmodellen. Hovedfokus for tilretteleggingen i introduksjonsprogrammet har vært å øke graden av medbestemmelse, fellesskap og tilhørighet, og ha fokus på deltakernes iboende ressurser. Slik har flere lykkes med å nå sine mål i introduksjonsprogrammet, samtidig som økt livsmestring på sikt medfører bedre helse og livskvalitet. Det er også laget en oversikt over migrahelse-tilbudene, som flere virksomheter bidrar til, i prosjektet. Den
Kari J. Widding og Marita G. Fiskebekk
Vi fremmer recovery nasjonalt og internasjonalt
Publisert 24.02.2022 av Elisabeth Høyland
Mestringsenheten prioriterer deltagelse i ulike nettverk og konferanser, for å fremme recovery innen rus, psykisk helse og avhengighetsarbeid. Hittil i år har vi deltatt på to større konferanser.
Opptak av Recoverykonferansen Online februar 2022 - YouTube
Prevention | Learning From Each Other EUCOMS webinar | 26 January 2022 - YouTube
Psykisk helse under korona
Publisert 15.09.2021 av Trude Lønning
KORONA har gitt oss både nye muligheter å gi hjelp på, og utfordringer med å gi god hjelp. Vi har gjennom registreringer fulgt utviklingen i henvendelser til vår kommunale psykisk helse hjelp (som blir kalt infohjelpen) og har nå tall som gjelder ut juni 2021. Les mer om hjelpen som er gitt under korona fra mestringsenheten i Sandnes kommune.
Markering av verdens overdosedag 31. august
Publisert 31.08.2021 av Nina Stokke
For å minnes de døde og forebygge nye dødsfall markeres overdosedagen 31.august over hele verden. Dagen ble også markert på Ruten i Sandnes og mestrinsenheten stod på stand sammen med bruker - og pårørendeorganisasjoner.
Spre kunnskap for et rausere samfunn
Publisert 27.08.2021 av Elisabeth Høyland
Å spre kunnskap om rus og psykiske helseutfordringer er viktig for å forebygge stigma. Elever fra Sandnes videregående skole har i dag fått høre om både helseutfordringer og helsehjelp i Sandnes.
Det er en demokratisk rett å stemme ved valget!
Publisert 19.08.2021 av Nina Stokke
Innbyggere med rus og eller psykiske helseutfordringer kan møte flere utfordringer knyttet til å få gitt sin stemme i Stortingsvalget. Mestringsenheten mener at alle skal ha en reel mulighet til å bruke stemmeretten og sier at det er recoverystøttende å hjelpe innbyggere til deltagelse i samfunnet, der deres stemme blir talt med på valgdagen.
Vil du gjøre en forskjell for et medmenneske?
Publisert 17.08.2021 av Elisabet Haarr
Å gi hjelp til å delta i samfunnet og fylle dagene med meningsfulle aktiviteter, er god rus og psykisk helsehjelp. Aktivitetskontakter jobber med innbyggere som ønsker å bryte en isolert tilværelse. Nå har du mulighet til å bli aktivitetskontakt!
Elisabet Haarr er ansvarlig for veiledning og oppfølgning av aktivitetskontakter i mestringsenheten.
Løpegruppa i mestringsenheten mener samhold, tilhørighet og løping er "den beste medisin".
Publisert 23.06.2021 av Nina Stokke
Løpegruppa består i dag av en gjeng som har ett felles mål: å være i fysisk aktivitet. Les mer om hvordan fysisk aktivitet påvirker psykisk helse i artikkelen.
Vi markerer "hva er viktig for deg?" dagen.
Publisert 09.06.2021 av Trude Lønning
Mestringsenheten er med på markeringen av "hva er viktig for deg?" dagen. Les mer om hvorfor denne dagen er viktig i artikkelen.
NAV Sandnes og mestringsenheten i samarbeid om nye måter å gi hjelp på!
Publisert 07.06.2021 av Elisabeth Høyland
Nå kommer IPS ung til Sandnes, i tillegg til et prosjekt der vi sammen utvikler de sosiale tjenestene.
Fortløpende digitale kurs
Publisert 07.06.2021 av Elisabeth Høyland
Kursene kan hjelpe deg å gjennomføre endringen du ønsker. Nå trenger du ikke lenger å vente på at neste kurs skal starte opp.
Internrevisjon
Publisert 28.05.2021 av Elisabeth Høyland
Å utfordre hverandre, dele gode erfaringer og jobbe systematisk med kvalitet og fagutvikling, hjelper oss å videreutvikle god rus- og psykisk helsehjelp.
Rus og psykisk helsesjef i Sandnes, Trude Lønning, forteller hvorfor.
Oppstart av interkommunalt samarbeid
Publisert 19.05.2021 av Elisabeth Høyland
Internettbasert behandling av rus og avhengighetsutfordringer er fremtiden tenker vi. Mestringsenheten har jobbet med utvikling av digitale kurs i to år, og er nå i full drift. Vi inviterer derfor andre kommuner til også å ta kursene i bruk
Samskaping av sosiale tjenester i Sandnes
Publisert 07.05.2021 av Elisabeth Høyland
NAV Sandnes og mestringsenheten har i samarbeid startet opp et nytt prosjekt der vi skal videreutvikle de sosiale tjenestene. I dag ble det holdt arbeidsmøte for å få aktuelle innspill og ideer fra innbyggere, bruker- og pårørendeorganisasjoner og ansatte.
Evaluering av lagledelse
Publisert 06.05.2021 av Elisabeth Høyland
Mestringsenheten har utviklet en innovativ ledelsesmodell, som vi kaller lagledelse. Vi startet opp med den i august 2020, og nå er vi igang med evaluering, for å se om modellen fører til økt kvalitet, medvirkning for ansatte og fagutvikling.
Båltur i Hanamyrveien omsorgsboliger
Publisert 03.05.2021 av Karina Grimsli
Hanamyrveien omsorgsboliger har siden 2011 hatt fysisk aktivitet som satsning, og båltur er et fast innslag. Bålturer gir aktivitet, samhold og tilhørighet!
IPS ung kommer til Sandnes
Publisert 25.03.2021 av Elisabeth Høyland
NAV Sandnes og mestringsenheten starter opp samarbeid om IPS ung. Modellen handler om å gi rus og psykisk helsehjelp samtidig som en jobbspesialist hjelper innbyggeren å finne den rette jobben eller skolen. IPS ung er kunnskapsbasert og viser god effekt i studier.
Pengespill kan gjøre livet vanskelig
Publisert 03.03.2021 av Elisabeth Høyland
Flere aktuelle saker i media, trekker frem hvordan pengespill kan gjøre livet vanskelig. Når du mister kontrollen og får utfordringer med familie og venner, økonomi eller jobben på grunn av spillingen anbefaler vi at du starter med et kurs for å mestre utfordringer knyttet til spill.
Kursene består av undervisning, praktiske oppgaver og hjemmeoppgaver og er basert på kognitiv terapi. Kognitiv terapi kan hjelpe oss med å forstå hvorfor vi gjør som vi gjør, og hvorfor vi så lett setter oss fast i ulike mønstre. Vi er ofte ikke klare over hvor stor sammenheng det er mellom hvordan vi tenker, hva vi gjør og hvordan vi føler, og hvordan dette igjen kan skape utfordringer for oss!
Sist oppdatert: 16.08.2024