map Kart account_circle Min side

Nytt fra Mestringsenheten

Les artikler fra Mestringsenheten

Sorgstøtte og flyktninger - et forskningsprosjekt i Sandnes og Bergen

Forskere fra Høgskulen på Vestlandet (HVL) og Universitetet i Stavanger (UiS) samarbeider med Sandnes kommune, Bergen kommune, flere trossamfunn, frivillige organisasjoner og innvandrerorganisasjoner for å undersøke og forbedre sorgstøtte for flyktninger som opplever dødsfall blant nærstående. Målet med prosjektet er å få bedre innsikt i hvordan flyktninger opplever og benytter de eksisterende tilbudene om sorgstøtte, og om det er noe som mangler av tilbud.   

Mange flyktninger har opplevd tap av nære familiemedlemmer under traumatiske omstendigheter, som krig og forfølgelse, og de kan være fysisk adskilt fra sine nærmeste når dødsfall skjer. Dette gjør sorgprosessen ekstra vanskelig, og forskning viser at flyktninger er mer utsatt for forlenget sorg enn majoritetsbefolkningen.

Til tross for at det finnes profesjonelle hjelpetjenester, viser studier at flyktninger ikke alltid opplever disse som tilgjengelige eller nyttige, delvis på grunn av stigma og migrasjonsstress. Derfor er det behov for mer utforskning av hvordan nettverksstøtte, som den som tilbys av innvandrerorganisasjoner og trossamfunn, kan spille en viktig rolle i sorgprosessen.

 

Dialog og deltakelse i lokalsamfunnet

I prosjektet vil det gjennomføres kafedialoger i Bergen og Sandnes, der både voksne og ungdom fra flyktningmiljøene, representanter fra kommunene, frivilllige aktører og forskere vil delta. Formålet er å diskutere og dele erfaringer om sorgstøtte, samt utforske ideer for hvordan samarbeidet mellom ulike aktører kan forbedres. Kreative metoder og alderstilpassede verktøy vil bli brukt, og det vil også gjennomføres pilotintervjuer med flyktninger som har opplevd dødsfall blant sine nærstående. I Sandnes har vi gjennomført tilsammen 4 kafedialoger for voksengruppa og ungdomsgruppen. Det har gitt verdifulle innspill om hvordan sorgstøtte kan gjøres mer tilgjengelig, og hvordan lokale nettverk kan spille en viktig rolle i denne prosessen.

 

Samarbeid 

Prosjektet har et sterkt samarbeid med flere trossamfunn og innvandrerorganisasjoner i regionen, som Redeemed Christian Church of God i Bergen, den Kurdiske Moskeen og Innvandrerorganisasjoner i Rogaland. I tillegg er det etablert samarbeid med Bergen kommune, Senter for Migrasjonshelse ved Huseyin Emlik, og Sandnes kommune, Mestringsenheten ved Astrid Instanes. Forskerne som leder prosjektet, har bred kompetanse innen sosialt arbeid, psykisk helse, migrasjon og flyktningarbeid, og har erfaring med å forske på sorg og traumer.

 

Mål for prosjektet

Hovedmålet er å bedre forstå hvordan flyktninger opplever sorgstøtte i Norge, både fra deres nettverk og fra profesjonelle tjenester. Ved å få flyktningenes egne perspektiver på eksisterende støtteordninger, håper prosjektet å utvikle bedre tilpassede tilbud som kan gjøre sorgprosessen mindre belastende for dem som har opplevd store tap.

Prosjektet kan bidra til mer inkluderende og tilpasset sorgstøtte, eller gi nye ideer til innovasjon, som kan styrke både de emosjonelle og praktiske sidene av å håndtere sorg blant flyktninger.

 

 

Publisert 02.07.2025 av Astrid Instanes

 

«Får vi det til i Ukraina...» – og Sandnes deler sine erfaringer

Sandnes kommune deler erfaringer på internasjonal konferanse i København: Mestringsenheten i Sandnes kommune deltok denne uken på to ulike symposium under den internasjonale konferansen European Conference on Integrated Care and Assertive Outreach (EAOF 2025) i København. Årets tema var: «Closing the gap in psychiatric care for people with serious mental illness».

Nina Stokke holdt, i samarbeid med Nasjonalt kompetansesenter for psykisk helsearbeid (NAPHA), et innlegg om Housing First-satsingen i Sandnes. Housing First er en anbefalt og kunnskapsbasert, recovery-orientert metodikk som Mestringsenheten har arbeidet med i flere år – i tett samarbeid med NAV og boligtjenesten.

Trude Lønning presenterte, sammen med Norsk Forening for Psykisk Helsearbeid, Mestringsenhetens erfaringer med ansettelse av erfaringskonsulenter. Innlegget tok utgangspunkt i hennes kapittel i boka Erfaringskonsulent – Med mål om endring (Universitetsforlaget, 2024), Målfrid J. Frahm Jensen og Karl Johan Johansen (red.). Ansettelse av erfaringskonsulenter er også et eksempel på en kunnskapsbasert og recovery-orientert praksis.

Trude Lønning (t. v.) og Nina Stokke (t. h.)
Trude Lønning (t. v.) og Nina Stokke (t. h.)

Vi føler oss heldige som får muligheten til å dele våre erfaringer fra Sandnes med et lyttende og engasjert internasjonalt publikum – og samtidig lære av andre gode tiltak fra hele verden. Utgangspunktet er nettopp dette: å lære av hverandre.

Vi er privilegerte i Norge, og møtet med fagpersoner fra resten av Europa og verden setter ting i perspektiv. Et av innleggene som gjorde sterkest inntrykk, var presentasjonen fra fire kvinnelige leger og psykologer fra Ukraina. De beskrev hvordan de – midt i en pågående krig, der flere psykiatriske institusjoner er bombet og ødelagt – likevel arbeider målrettet for å reformere psykisk helsevern i landet. Målet er å bevege seg bort fra en institusjonsbasert modell og over til mer lokal og tilgjengelig psykisk helsehjelp. Til tross for de krevende omstendighetene, klarer de å identifisere løsninger og skape handlingsrom for endring. De avsluttet sitt innlegg med de kraftfulle ordene: «Kan vi få til dette i Ukraina, burde det være mulig i andre land også.»

Neste EAOF-konferanse arrangeres i London i 2027.

 

Publisert 01.07.2025 av Hanne Levang

 

Verdens flyktningdag markert i Sandnes

Til alle dere som har kommet til Sandnes som flyktninger og som er her i dag: Takk for at dere møter utfordringer med styrke og åpenhet. Takk for alt vi får lære av dere, og for alle bidragene dere gir. Dere er med på å skape en kommune som er god å bo i for oss alle, sa Kristin Svendsen, avdelingsleder for avdeling flyktning i Sandnes, under markeringen av verdens flyktningdag 20. juni. Dette var første gang Sandnes markerte dagen, som fant sted i kantina der avdeling flyktning, Senter for flerspråklige barn og unge, og Sandnes læringssenter holder til, like nord for rådhuset.

Bilde hentet fra UN.org

Tittel: Every act of welcome, inclusion, and support brings us closer to a world where every person forced to flee can find not just refuge, but belonging, purpose, and hope.

Bilde: KI-generert illustrasjon av Sadek Ahmed, hentet fra www.un.org

Markeringen besto av taler, personlige historier om flukt, ett minutts stillhet til minne om de som har mistet livet på flukt, og flere musikalske innslag. Kommunedirektør Bodil Sivertsen la i sin tale vekt på kommunens ansvar for å hjelpe de som har flyktet fra krig og forfølgelse. Hun understreket at integrering og inkludering er et arbeid som involverer hele kommunen – fra ulike kommunale tjenester til enkeltpersoner i nabolag, på skoler og fritidsarenaer. Sivertsen oppfordret alle til å ta med seg inntrykk og refleksjoner fra dagen videre, og å vise solidaritet i praksis hver dag.

Fagleder i avdeling flyktning, Hien Thi Tran Pedersen, ledet arrangementet og takket kommunedirektøren på vegne av ansatte i avdeling flyktning og Sandnes læringssenter. Hun framhevet hvor viktig det er for de ansatte å kjenne støtte og engasjement fra kommuneledelsen. Kristin Svendsen holdt en sterk og engasjert tale, hvor hun plasserte Sandnes’ rolle i et globalt perspektiv. Hun påpekte at selv om Sandnes er en liten kommune, har vi et stort ansvar i møte med de mange med de mange tragediene som rammer millioner av mennesker. Det handler om enkeltmennesker som har måttet forlate alt de kjenner, ofte med livet som innsats, på grunn av krig, konflikter og forfølgelse. Noen av verdens mest akutte kriser ble trukket fram: situasjonen i Iran, Afghanistan, Syria, Venezuela, Ukraina, Sudan og Sør-Sudan, samt volden i Kongo, Somalia, Burkina Faso, Mali, Etiopia, Eritrea, Kamerun og Palestina. Hun viste til at over 122 millioner mennesker er på flukt globalt, ifølge FN, og noen få av disse har funnet veien til Sandnes. 

Kristin Svendsen understreket at det krever stort mot, utholdenhet og tålmodighet å starte et nytt liv i et fremmed land. Integrering handler ikke bare om språk og arbeid, men også om å bygge relasjoner, bli sett og føle seg velkommen. Det handler om å få mulighet til å bidra med egne ressurser og å bli møtt som likeverdige medmennesker. Videre framhevet Svendsen at integrering er et felles ansvar som krever innsats fra naboer som hilser, lærere som underviser, arbeidsgivere som gir praksis og jobb. Hun uttrykte stor takknemlighet for innsatsen fra kollegaer i avdelingen flyktning, voksenopplæringen, Nav og andre kommunale virksomheter som daglig jobber for å legge til rette for trygghet, inkludering og et nytt liv for flyktningene i kommunen.

Markeringen ble avsluttet med vakker musikk og sang fra personer med flyktningbakgrunn fra Ukraina, Nigeria og Kurdistan. En ung mann delte sin sterke historie om flukten fra Syria til Norge, og uttrykte stor takknemlighet for mottakelsen i Sandnes. Han fortalte med stolthet at han nå har fått muligheten til å ta fagbrev, noe som gir ham håp og framtidstro. Verdens flyktningdag i Sandnes ble dermed en viktig arena for både refleksjon, fellesskap og inspirasjon – en påminnelse om at det å skape trygghet, tilhørighet og framtid er et felles ansvar for oss alle.

 

Publisert 26.06.2025 av Astrid Instanes

 

Hele kommunen integrerer: Sandnes kommune løftet frem på IMDis nettverkssamling

Prosjektet "Fra kommunal praksis til ordinært arbeid" ble presentert på nettverksamling i regi av Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi) – og responsen lot ikke vente på seg. Med bred oppslutning, stor interesse og gode tilbakemeldinger, ble Sandnes kommune trukket frem som et inspirerende eksempel på hvordan kommunalt samarbeid kan gi nybosatte flyktninger en reell vei inn i arbeidslivet.

Fra venstre: Bente Birkedal (Sandnes Læringssenter), Hien Thi Tran Pedersen (Mestringsenheten, avd. Flyktning) og Mette K. Haugvaldstad (Nav Sandnes). Presenterte prosjektet på IMDis nettverksamling.
Fra venstre: Bente Birkedal (Sandnes Læringssenter), Hien Thi Tran Pedersen (Mestringsenheten, avd. Flyktning) og Mette K. Haugvaldstad (Nav Sandnes). Presenterte prosjektet på IMDis nettverksamling.

Presentasjonen ble vist under to av parallellsesjonene på IMDis nasjonale nettverksamling, og ble godt mottatt både av IMDi selv og av kolleger i andre kommuner. Flere trakk frem at prosjektet er sterkt forankret på ledernivå og at det preges av et helhetlig og tverrfaglig samarbeid mellom ulike avdelinger i kommunen. Et spesielt høydepunkt var filmsnutten med kommunedirektør Bodil – et bidrag som løftet frem prosjektet på en tydelig og inspirerende måte. Flere kommuner har i etterkant bedt om å få tilgang til presentasjonen og filmen, blant annet for å bruke dem i dialog med egne ledere og som inspirasjon i deres arbeid med integrering og utvikling.

 

Et prosjekt med helhetlig tilnærming

"Fra kommunal praksis til ordinært arbeid" er et konkret tiltak i Sandnes kommune hvor nybosatte flyktninger får praksisplasser i ulike deler av kommunen. Modellen kombinerer språkopplæring og arbeidstrening, og gir deltakerne raskere integrering, bedre språkutvikling og innsikt i norsk arbeidsliv. Prosjektet er organisert som et samarbeid mellom NAV Sandnes, Sandnes Læringssenter og Mestringsenheten avdeling Flyktning, med Mette K. Haugvaldstad, Bente Birkedal og Hien Thi Tran Pedersen som prosjektledere. Hver av dem har en dedikert rolle i prosjektet med 10 % av sin arbeidstid. Prosjektet viser hvordan et tverrfaglig samarbeid kan gi resultater, og praksisplassene gir både deltakerne og kommunen verdifulle erfaringer.

 

Hele kommunen er med
 
Kommunedirektørens ledergruppe  satte et tydelig mål: Sandnes kommune skal klare å etablere arbeidspraksis for 100 flyktninger internt i egen organisasjon. Dette betyr at alle avdelinger og virksomheter ble utfordret til å bidra. 

 

Praksisplassene gir resultater

Praksisplassene gir deltakerne muligheten til å:

  • bruke sin kompetanse i meningsfylt arbeid
  • få tilpasset språkopplæring i en reell arbeidssituasjon
  • oppleve tett oppfølging og støtte fra ulike kommunale enheter

Samtidig bidrar virksomhetene med:

  • tilrettelegging for læring og erfaring
  • støtte for at den enkelte deltaker når sitt potensial
  • å bygge mangfold og flerkulturell kompetanse i egne rekker

Dette viser ikke bare samfunnsansvar – det gjør også kommunen mer attraktiv som arbeidsgiver, spesielt for yngre arbeidstakere som ønsker å jobbe i en organisasjon med verdier og visjoner for fremtiden.

Veien videre – fra gode resultater til varig praksis

Nå retter vi blikket fremover for å sikre at prosjektet "Fra kommunal praksis til ordinært arbeid" gir varige resultater – både for deltakerne og for kommunen som helhet. Vi skal ferdigstille et veiledningshefte som skal gjøre det enklere for både praksisplasser og ansatte å lykkes med integreringen. Samtidig jobber vi med å implementere felles samarbeidsrutiner mellom Nav Sandnes, Sandnes Læringssenter og Mestringsenheten, slik at samhandlingen blir enda mer målrettet og effektiv.

Vi vil fortsette med jevnlige samarbeidsmøter på tvers av enhetene, og sørge for at vi deler resultater og erfaringer med hverandre underveis. Den fleksible norskopplæringen skal videreutvikles, slik at språkopplæringen i enda større grad tilpasses arbeidshverdagen. Videre vil vi arbeide for å få justert dagens anbefalte språkkrav i kommunen, slik at flere får mulighet til å delta i praksis og komme raskere i gang. Vi fortsetter å invitere arbeidsgivere til samhandlingsmøter for å inspirere til deltakelse, dele erfaringer og bygge flere praksisplasser. Gjennom disse tiltakene bygger vi videre på det vi allerede har fått til – og beveger oss mot en mer bærekraftig modell for integrering, der hele kommunen er med på laget.

 

Kontaktinformasjon:

Bente Birkedal. E-post: bente.birkedal@sandnes.kommune.no

Mette K. Haugvaldstad E-post: mette.kristine.haugvaldstad@nav.no 

 

Publisert 16.06.2025 av Astrid Instanes

 

Bli med på Naboløftet - Sammen for et varmere Sandnes

Fra i dag og frem til uke 17 inviterer Mestringsenheten i Sandnes kommune til kampanjen Naboløftet – en satsing på å styrke fellesskapet og tilhørigheten i nabolagene våre. Kampanjen er utviklet i samarbeid med Voksne for barn, LPP, Mental Helse, proLAR Nett, Det Hjelper, Blå Kors, A-larm, Ivareta, Veiledningssenteret for pårørende, Foreningen for human ruspolitikk og Barn av Rusmisbrukere.

 

Hva er Naboløftet?

Naboløftet handler om hvordan små handlinger kan skape store forandringer i livene til de rundt oss. Kampanjen inspirerer til å vise omtanke og medmenneskelighet i hverdagen, bryte ned stigma knyttet til psykiske helseutfordringer og rusproblematikk, og forebygge ensomhet og psykisk uhelse. Sammen kan vi bygge et sterkere fellesskap og gi mer støtte til hverandre – et vennlig ord eller en liten gest av gangen!

Gjennom kampanjen deler vi ukentlige innlegg med fokus på ti enkle handlinger – de «10 budene» – som alle kan bidra med i sitt nærmiljø. Handlingene spenner fra å bli bedre kjent med naboene til å snakke åpent om rus- og psykiske helseutfordringer.

 

Slik kan du bidra

For å spre budskapet om kampanjen til alle innbyggerne i Sandnes, inviterer vi deg til å hjelpe til med å dele den videre. Her er noen enkle måter du kan bidra på:

  • Del nettsiden: Kampanjen har en egen nettside som kan deles i nyhetsbrev, på infoskjermer eller i sosiale medier: www.sandnes.kommune.no/naboloftet.
  • Bruk kampanjemateriellet: Kampanjemateriellet, som inkluderer plakater og brosjyrer, finnes på nettsiden og kan lastes ned og brukes for å øke synligheten.
  • Del innlegg på sosiale medier: Innleggene legges ut på Mestringsenhetens Facebook-side "Mestringsenheten i Sandnes kommune" og kan deles videre for å øke spredningen.
  • Snakk om kampanjen: Del informasjon om Naboløftet med kollegaer, familie og venner, og oppmuntre andre til å delta og spre budskapet.

«Sammen kan vi skape nabolag med omtanke og tilhørighet. La oss løfte hverandre opp og styrke fellesskapet!»

 

00_Introduksjon til Naboløftet.png

 

La oss løfte hverandre opp

Vi vet at små gjerninger kan ha stor betydning. Å være til stede for andre – enten gjennom en samtale, et vennlig smil, eller praktisk hjelp – bygger trygghet og tilhørighet. Sammen kan vi skape et Sandnes hvor alle føler seg sett, inkludert og verdsatt.

Vi håper dere vil bli med på Naboløftet og bidra til å gjøre en forskjell i våre nabolag.

La oss løfte hverandre opp og styrke fellesskapet!

 

Publisert 03.04.2025 av Hanne Levang

-----------------------------------------------------------------------------------------------------

Tidligere artikler 

f.v: Astrid Instanes, Ingeborg Ellingsen, Ina K. Dalos, alle fra Mestringsenheten, Kristina Johansen (UiS) og Thomas A. Ims (UiS), Bilde 2: f.v: Ayan Abdi Mohamoud Handulle fra UiS og Merete Tunestveit fra HVL.
Caption

 

Sist oppdatert: 03.07.2025