Om Naboløftet
Naboløftet er en kampanje som er utarbeidet av Mestringsenheten i Sandnes kommune i samarbeid med Voksne for barn, LPP, Mental Helse, proLAR Nett, Det Hjelper, Blå Kors, A-larm, Ivareta, Veiledningssenteret for pårørende, Foreningen for human ruspolitikk og Barn av Rusmisbrukere.
Kampanjen har som mål å oppfordre til medmenneskelighet og omsorg i hverdagen og å redusere stigma rundt psykiske utfordringer og rusproblematikk. Den søker å forebygge ensomhet, psykisk uhelse og rusutfordringer gjennom økt fellesskap og støtte. Vi ønsker også å inspirere til frivillighet og små handlinger som kan ha stor betydning for enkeltindivider og nærmiljøet.
Et varmt og inkluderende lokalsamfunn
Selv små handlinger som å lytte til noen som har det vanskelig, hjelpe en nabo med små oppgaver, eller gi et vennlig smil, kan gjøre en stor forskjell i andres liv. Slike gjerninger skaper trygghet, fellesskap og håp, og bidrar til å bryte ned stigma.
Å være til stede for andre, både for de vi kjenner og mennesker i nærmiljøet, styrker båndene mellom oss og gjør hverdagen bedre for alle. Når vi viser omtanke, bygger vi et samfunn der alle føler seg sett, inkludert og verdsatt.
Sammen kan vi skape nabolag med omtanke og tilhørighet. La oss løfte hverandre opp og styrke fellesskapet!
10 måter du kan gjøre en forskjell
Her er ti enkle måter du kan gjøre en forskjell og skape en positiv forandring i ditt nærmiljø.
1. Bli kjent med naboene
Ta initiativ til små samtaler med folk i nabolaget, si hei og vis vennlighet.
2. Tilby hjelp
Spør en nabo om de trenger hjelp med småting som handling, bæring, eller praktiske oppgaver.
3. Bli med i en lokal frivillig organisasjon
Engasjer deg i aktiviteter som styrker fellesskapet, enten det er idrettslag, fritidsklubber eller frivillighetssentraler.
4. Arranger en felles aktivitet
Organiser en nabolagsmiddag, dugnad eller et treff hvor alle kan delta, uansett bakgrunn.
5. Vær til stede for dem rundt deg
Tilby deg å lytte eller støtte noen som har det vanskelig – det kan bety mer enn du tror.
6. Små gjerninger i hverdagen
Et vennlig smil, en hyggelig melding, eller et lite kompliment kan gjøre en forskjell for noen.
7. Snakk åpent om rus- og psykisk helseutfordringer
Oppmuntre til samtaler om rusutfordringer og psykisk uhelse for å bryte ned stigma og vise at det er ok å be om hjelp.
8. Oppfordre til samarbeid
Inviter folk til å bidra med egne ferdigheter, som å organisere aktiviteter eller hjelpe til på frivillige arrangementer.
9. Vær en venn for nye i nærmiljøet
Ta kontakt med nyinnflyttede, tilby å vise dem rundt, eller inviter dem til sosiale aktiviteter.
10. Delta i kampanjer som fremmer fellesskap
Støtt lokale initiativ, del kampanjen i sosiale medier, og vær en aktiv del av bevegelsen for et varmere samfunn.
Kampanjeinnhold
Har du lyst til å spre ordet i ditt nærmiljø? Materiellet under kan lastes ned, slik at du enten kan sende det digitalt eller printe det ut.
Brosjyre
Plakater
Infoskjerm
Sosiale medier
Innlegg til sosiale medier "Naboløftet"
Gi din tilbakemelding
Hver handling teller! Vi ønsker gjerne å høre hvordan du har opplevd kampanjen – og om den har inspirert deg til å gjøre noe annerledes. Del dine opplevelser og bli med videre på reisen mot et varmere samfunn:
Svar anonymt på undersøkelsen her.
Det tar bare et par minutter, og dine innspill betyr mye.
Bidragsytere
Voksne for Barn
Voksne for Barn jobber for at alle barn skal få samme mulighet til å ha og utvikle en god psykisk helse. For å få til det trenger vi trygge voksne som kan være der når det trengs, og som har kunnskap til å ta gode beslutninger på barn og unges vegne.
LPP - Pårørende innen psykisk helse
LPP er en organisasjon som taler på vegne av pårørende til personer med psykiske utfordringer. Vi jobber hardt for å ivareta deres interesser og være deres støtte. Hos oss møter du mennesker som virkelig forstår både de positive og utfordrende sidene ved å være pårørende. Våre likepersoner og rådgivere er klare til å lytte og gi deg råd og veiledning, slik at du kan leve et godt liv – tross alt!
Mental Helse
Mental Helse er en medlemsorganisasjon for mennesker med psykiske helseutfordringer, pårørende og andre interesserte. I 45 år har vi kjempet for økt åpenhet, forebygging av psykiske helseutfordringer og et bedre helsetilbud. Vi er en organisasjon for alle, uansett seksuell orientering, funksjonsevne, livssyn, etnisitet og kulturell bakgrunn.
proLAR Nett
proLAR Nett vil styrke brukerkompetansen og ønsker større medvirkning i egen rehabilitering for alle LAR pasienter i Norge. proLAR Nett jobber rusfaglig – og politisk, og er en naturlig høringsinstans når avgjørelser rundt LAR skal fattes. Vår visjon er å aktivt jobbe for at pasienter blir gitt de beste forutsetninger for god rehabilitering og bedre livskvalitet.
Det Hjelper
Det Hjelper er en landsomfattende kristen interesseorganisasjon som har til formål å fremme bruker- og pårørendearbeid på individ- gruppe-, organisasjons-, og systemnivå. Vårt menneskesyn innbefatter at mennesket består av ånd, sjel og kropp, og at vi har behov på alle disse områdene. Vi tror at mennesker har åndelige, psykososiale og fysiske behov.
Blå Kors
I Blå Kors jobber vi med forebyggende tiltak, spesielt rettet mot barn og unge, samt behandling og oppfølging etter behandling. Rus er en av våre største samfunnsutfordringer og Blå Kors har i over hundre år gjort en viktig innsats for å hjelpe personer som er direkte eller indirekte rammet.
A-larm
A-larm skal støtte brukere og pårørende innen rusfeltet med å iverksette og opprettholde egne recovery-prosesser. Dette innebærer økt livskvalitet, opplevelse av mestring, tilhørighet og integrering i samfunnet.
Ivareta - pårørende berørt av rus
Ivareta er en organisasjon av og for etterlatte og pårørende til personer som har utfordringer med rus og psykisk helse. Vi vet hvordan det er når den man bryr seg om sliter med rus. Ivareta består av hundrevis med historier om hvordan det er å bry seg, hvordan det er å bekymre seg, og hvordan det er å ville gjøre det man kan for å hjelpe den man er glad i. Vi vet også hvordan det er når ting har gått så langt at man bør se på mulighetene for å hjelpe seg selv. Ivareta er en medlemsorganisasjon som tilbyr veiledning til pårørende.
Veiledningssenteret for pårørende
Å være i relasjon til en som har utfordringer med rus eller psykiske lidelser kan være krevende og påvirke hverdagen. Veiledningssenteret er et samtaletilbud for pårørende i alle aldersgrupper. Veiledningssenteret er et lavterskeltilbud. Det vil si at det trengs ingen henvisning, har kort ventetid og tilbudet er gratis. Alle ansatte har taushetsplikt, og det føres ikke journaler.
FHR - Foreningen for human ruspolitikk
Foreningen for human ruspolitikk er en medlemsbasert interesse- og brukerorganisasjon på rusfeltet. Vi jobber med å fremme brukermedvirkning og en skadereduserende ruspolitikk, basert på menneskerettighetene. FHR består av aktive og tidligere rusbrukere og støttespillere.
Barn av rusmisbrukere
Vi er organisasjonen som jobber for deg med foreldre, eller andre nær deg, som har eller har hatt et rusproblem. Vi jobber for å gjøre livet bedre for vår målgruppe. Det gjør vi ved å gi en stemme til, og være en stemme for, barn av rusmisbrukere.
Hvordan kan jeg bidra?
Kommunen har mange muligheter for deg som ønsker å engasjere deg i nærmiljøet.
På denne siden finner du informasjon om hvordan du kan bidra gjennom frivillig innsats: Sandnes kommune - Frivillighet.
Det er hjelp å få
- Trenger du eller noen du kjenner psykisk helsehjelp raskt?
- Har du selvmordstanker?
- Er det fare for akutt selvmord?
På denne siden finner du informasjon om ulike tilbud: Sandnes kommune - Forebygging av selvmord.
For pårørende
På denne siden vil du finne informasjon om hvor du kan få hjelp og støtte til å håndtere hverdagen din som pårørende, enten du er barn eller voksen: Sandnes kommune - Pårørende.
Sist oppdatert: 23.04.2025