account_circle Min side
HjemHelse og omsorgSykehjemOpphold i sykehjem

Opphold i sykehjem

Et opphold i sykehjem er et heldøgnstilbud i institusjon med helsepersonell tilgjengelig hele døgnet. Hvis du får tilbud om sykehjemsopphold, blir du tildelt et korttidsopphold eller et langtidsopphold.

Et opphold i sykehjem er et heldøgnstilbud i institusjon med helsepersonell tilgjengelig hele døgnet. Hvis du får tilbud om sykehjemsopphold, blir du tildelt et korttidsopphold eller et langtidsopphold.

 Et korttidsopphold på sykehjem er tidsbegrenset, varighet er vanligvis 1-3 uker. Det er mulig å søke om forlengelse. Tilbudet kan være rullerende, det vil si at du vekselvis bor hjemme og på sykehjem. Et langtidsopphold er permanent, med oppfølging og tilsyn hele døgnet.

Sykehjem er et tilbud til personer som har et stort behov for omsorg og pleie hele døgnet, men som ikke trenger behandling på sykehus. Det kan være kortvarig eller langvarig behov.

Korttidsopphold i sykehjem

Målet med korttidsopphold i sykehjem er bedring av helsetilstand og funksjonsnivå slik at du kan ha et aktivt liv, og mestre hverdagen best mulig.

Du kan søke om korttidsopphold i sykehjem hvis du har behov for heldøgns pleie og omsorg en periode. Hjelpen du har behov for kan skyldes sykdom eller skade som gjør at du trenger tettere oppfølging enn hva som kan ivaretas i ditt eget hjem. Har du behov for gjentatte korttidsopphold over tid, kan du søke om rullerende opphold i sykehjem. Tjenesten innebærer opphold på fastsatte datoer.

  • Korttidsopphold etter sykehusinnleggelse
  • Døgnrehabilitering i sykehjem
  • Kartlegging av hjelpebehov
  • Oppfølging av mennesker med demens- og/ eller somatisk sykdom
  • Lindrende pleie og omsorg
  • Pleie og omsorg i livets sluttfase
  • Avlastningsopphold

Døgnrehabilitering i sykehjem

Døgnrehabilitering er et korttidsopphold på sykehjem hvor du får tverrfaglig oppfølging utifra dine behov.

  • Du er over 18 år og har behov for tett tverrfaglig oppfølging og har vansker for å gjennomføre rehabilitering hjemme.
  • Du har hatt et funksjonsfall etter sykdom eller skade og trenger hjelp til å gjenvinne tapt funksjon.
  • Du har motivasjon og potensiale for å gjenvinne ferdigheter og et ønske om å klare deg selv i størst mulig grad.
  • Du er med å sette egne mål og samarbeider for å nå målene.

Når det er vurdert at du ikke lenger har behov for rehabilitering i institusjon, vil behov for videre rehabilitering hjemme bli vurdert.  

Det er et botilbud for deg som har vedvarende pleie og omsorgsbehov som ikke kan ivaretas i hjemmet. Målet med langtidsopphold i sykehjem er å sikre nødvendig hjelp til å ivareta helse -og omsorgsbehov.

Ved langtidsopphold i sykehjem får du rom med bad og deler oppholdsrom med de andre beboere. Det er fellesmåltider i avdelingen, personale tilstede hele døgnet og sykehjemslege følger opp din helsetilstand.

Du kan søke om langtidsopphold i sykehjem hvis det er nødvendig med heldøgns pleie og omsorg.

  • Avdeling for personer med somatiske sykdommer/ lidelser
  • Avdeling for personer med demenssykdom/ kognitiv svikt
  • Skjermet avdeling for personer med demenssykdom/kognitiv svikt som trenger miljøtiltak og skjerming fra stimuli 

Oversikt over bo- og aktivitetssenter i Sandnes kommune

 

Søke om opphold i sykehjem

 

Egenbetaling ved korttidsopphold

Det betales etterskuddsvis 193 kroner pr døgn de første 60 døgn på korttidsopphold, pr kalenderår. Betaling for korttidsopphold i sykehjem etter 60 dager betales også etterskuddsvis og følger reglene som for langtidsplass. Korttidsopphold gitt som avlastning er gratis.

Det blir tatt etteroppgjør for alle korttidsopphold over 60 døgn, samt langtidsopphold, hvert år når skatteoppgjør for gjeldende år er klart (sommer/høst), jf. egenbetalingsforskriftens § 3. Etteroppgjørene blir tatt i løpet av høsten. 

Egenbetaling ved langtidsopphold

Egenandelen betales etterskuddsvis og vurderes individuelt, basert på din økonomi. Av inntekter inntil folketrygdens grunnbeløp, fratrukket et fribeløp på kr 10 000 pr. år, betaler du 75 % årlig. Av inntekter utover folketrygdens grunnbeløp betaler du inntil 85 %. Betalingen skal begrenses slik at du har i igjen til eget bruk minst 25 % av folketrygdens grunnbeløp, i tillegg til fordelen av fribeløpet (75 % av fribeløpet). Beboere, som uten selv å ønske det legges på dobbeltrom, skal ved beregningen gis et fribeløp på kr 48 300 pr. år. Dette gjelder også ektefeller som bor på samme rom. Maksimal sats for egenandel på sykehjem er kr 62 000 pr. måned. Du finner gjeldende Grunnbeløpet i folketrygden - nav.no.

Som inntekt regnes årets inntekter på grunnlag av pensjon, andre løpende trygdeytelser, arbeidsinntekt, næringsinntekt, leieinntekt, renter og annen avkastning av formue, etter fradrag av skatt og gjeldsrenter. Formue og gevinster (eksempelvis ved salg av aksjer, fond og bolig, samt Lottogevinst) tas ikke med i beregningen. Det er kun renteinntekter av bankinnskudd og annen avkastning fra disse, som tas med i beregning av egenandel. Føderåd eller kårytelser er ikke inntekt/fordel som skal tas med i beregning av egenandel. Da dette ikke fremgår av skatteoppgjør, men ofte står oppført som «Andre pensjoner», bes beboer/pårørende gi beskjed til saksbehandler dersom slik inntekt/fordel. Denne vil stå på skattemeldingen. 

Som hovedregel blir renteinntekter som står på beboers skatteoppgjør lagt til grunn i beregningen. Dersom beboer og ektefelle eier bankkonto sammen vil renteinntekter bli delt på 2. Beboer/pårørende må da informere kommunen om dette. Som hovedregel vil det bli gitt fradrag for gjeldsrenter som står på beboers skatteoppgjør. Har beboer  hjemmeboende ektefelle blir det gitt 50 % fradrag for begges gjeldsrenter, eller 50 % fradrag for gjeldsrenter som står på hjemmeboendes skatteoppgjør, dersom det kan dokumenteres at de hefter for gjelden sammen.

I tillegg kommer regler for fradrag ved forsørgeransvar (hjemmeboende barn), ved hjemmeboende ektefelle/samboer, og ved andre særregler som kan føre til at grunnlaget egenandelen beregnes ut fra fraviker fra hovedregelen.

Det gis fradrag for boutgifter på kr 1 700 pr. måned til alle på korttidsopphold over 60 døgn, samt til de på langtidsopphold som har hjemmeboende ektefelle. Enslige på langtidsopphold får fradrag for boutgifter på kr 1 700 i 6 måneder.

Det blir tatt etteroppgjør for alle korttidsopphold over 60 døgn, samt langtidsopphold, hvert år når skatteoppgjør for gjeldende år er klart (sommer/høst), jf. egenbetalingsforskriftens § 3. Etteroppgjørene blir tatt i løpet av høsten.

Grunnlaget for egenbetaling ved sykehjemsopphold står beskrevet i forskrift om egenandel for helse- og omsorgstjenester.

Les mer om hva som dekkes av egenbetaling ved sykehjemsopphold

Praktisk informasjon om sykehjemsopphold

Vil du vite mer om sykehjemsopphold kan du lese mer her om brukermedvirkning, private eiendeler og møblering, mat og måltider.

Kontaktinformasjon

Samordningsenheten (Tildelingskontoret)

Postadresse: Sandnes kommune, Samordningsenheten, Postboks 583, 4302 Sandnes

Besøksadresse: Hoveveien 9, 4306 Sandnes

E-post: samordningsenheten@sandnes.kommune.no Ikke send sensitiv informasjon per epost. 

Telefon 948 18 535, alle hverdager kl. 08.00-15.30

 

Aktuelle lover
Klage på helse og omsorgstjenester

Sist oppdatert: 26.03.2024