account_circle Min side
HjemHøringer

Høringer

På denne siden finner du oversikt over høringer som er ute til enhver tid.

Behovsplan for barnehage og skole 2025-2028

Kort fortalt
Kommunedirektøren ber høringsinstansene ta stilling de momentene som kommer fram i høringsdokumentet. I noen sammenhenger blir høringsinstansene eksplisitt bedt om å ta stilling til flere alternativ. I andre sammenhenger finnes det ikke en slik klar oppfordring. Høringsinstansene kan også uttale seg om behov for kapasitet som ikke er omtalt i dette høringsdokumentet.

Behovsplanen er kommunens styringsverktøy for planlegging av tilstrekkelig kapasitet i barnehager og skoler i Sandnes kommune. Behovsplanen skal bidra til at kommunen løser sin oppgave som barnehagemyndighet og skoleeier.
Overordnede prinsipper
Kommunestyret har vedtatt noen overordnede prinsipper som ligger til grunn for vurderingen av behovet for økt kapasitet ved skolene. Disse kan kort oppsummeres slik:

Behovsplanen er ikke et planleggingsverktøy for å løse utfordringer knyttet til bygningsmessig kvalitet eller behovet for vedlikehold av kommunens bygg.

Fremleggelse av behovsplanen er hjemlet i Økonomireglement for Sandnes kommune punkt 3.2.1:

Fagplaner med redegjørelse for kapasitetsbehovet i tjenester som barnehage, grunnskolen og omsorg behandles politisk i løpet av 1. halvår når ikke annet følger av lov- og regelverk, og danner grunnlag for utarbeidelse av økonomiplanforslaget.
 
Politisk behandling
Behovsplanen legges fram for politisk behandling i:
- Utvalg for kultur og oppvekst 28. mai 2024
- Kommunestyret 17. juni 2024
Høringsdokumenter

Høring om behovsplan for barnehage og skole 2025-2028

Gi dine innspill her

Ved å klikke på linken under vil du komme til en side hvor det er mulig å gi skriftlige innspill til planen. 

Gi innspill

Høringsfristen er satt til 21.04.2024.

Har du spørsmål?

Ta kontakt med Servicekontoret eller send oss en e-post: postmottak@sandnes.kommune.no.

 

Høring av planstrategi 2024 – 2027 og planprogram for kommuneplan 2027- 2042

Kort fortalt

Kommunestyret vedtok i sitt møte 15. april 2024 å legge planstrategi 2024-27 og planprogram for kommuneplan 2027-42 ut på høring og offentlig ettersyn. Vi mottar gjerne innspill.  

Litt info om planstrategi og planprogram

Kommunal planstrategi skal utarbeides hver kommunestyreperiode. Strategien skal vurdere behovet kommunen har for planer i perioden, og avklare omfanget av kommuneplanrevisjonen. Planstrategien har et utfordringsbilde som beskriver viktige trender, føringer og forutsetninger i kommende kommunestyreperiode. Vurderingen av planbehovet tar utgangspunkt i denne beskrivelsen.   Det foreslås at kommuneplanen revideres med utgangspunkt i gjeldende plan.

Av andre planer foreslås det at det utarbeides en egen grønt plan (plan for forvaltning av grønnstrukturen), plan for forebygging av omsorgssvikt og utvikling av adferdsvansker, og at det gjennomføres en begrenset oppdatering av sentrumsplanen. Det skal utarbeides en ny kulturplan og revisjon av klimaplanen skal prioriteres. For fullstendig oversikt, se planoversikten til slutt i dokumentet   Planprogrammet er oppskriften for arbeidet med kommuneplanen.

Planprogrammet til ny kommuneplan bygger på oppfølgingsoppgaver fra gjeldende plan og nye tema identifisert i utfordringsbilde til planstrategien. Det er anbefalt at hovedmålene i gjeldende samfunnsdel ligger fast, men at revisjonen kan gi justeringer på strategier.

Arealstrategien og utredninger som bygger opp om målene i samfunnsdelen prioriteres. Arealbehovet til kommunen i et langsiktig perspektiv skal utredes. Utvalgte lokalsenter skal vurderes nærmere Alle oppgaver er beskrevet i dokumentet.    

Politisk behandling

Både planstrategien og planprogrammet skal etter planen bli lagt fram for politisk behandling i Kommuneplanutvalget og Kommunestyret i september 2024.

Høringsdokumenter

Lenke til kommunestyrets behandling den 15. april 2024, sak 43/24

Høring av planstrategi 2024 – 2027 og planprogram for kommuneplan 2027- 2042  

Gi dine innspill her

Ved å klikke på linken under vil du komme til en side hvor det er mulig å gi skriftlige innspill til planen. 

Gi innspill

Høringsfristen er satt til 1.07.2024.

Har du spørsmål?

Ta kontakt med Servicekontoret

eller send oss en e-post: postmottak@sandnes.kommune.no

     

 

Høringer om lokale forskrifter til ny opplæringslov og nye SFO-vedtekter

Under følger kortfattet informasjon om de forskjellige forskriftene og vedtektene til SFO. Utkast til nye forskrifter og vedtekter finner du under høringsdokumenter. Du kan gi innspill til høringene i eget skjema.

Forskrift om skoleregler og skoledemokrati i Sandnesskolen

Forskrift om skoleregler og skoledemokrati erstatter dagens forskrift om felles ordensreglement i Sandnesskolen. I tillegg inneholder den nye forskriften en beskrivelse av hvordan skoledemokratiet organiserers på hver skole.

Skoleregler
Skoleregler etter ny opplæringslov skal inneholde regler for elevenes retter og plikter, blant annet om orden og oppførsel.

Den nye forskriften bygger i stor grad på dagens forskrift om felles ordensreglement i Sandnesskolen. Det er likevel gjort noen endringer.

Generelt sett ønsker vi et reglement som bygger tillit mellom elever og voksne på skolen. Det er preisert i reglementet (§ 3) at hensynet til barnets beste skal være et grunnleggende hensyn og skolen skal ivareta elevens rett til å bli hørt i trygge omgivelser, dersom skolereglene brytes.

Når skolereglene brytes skal alle elever oppleve at de voksne møter dem med varme, forståelse og grensesetting. De voksne må vise forståelse for årsaken til at eleven har brutt reglene der det er naturlig.

Ved alle brudd på reglementet skal tiltaket i størst mulig grad stå i forhold til regelbruddet. Tiltak skal være saklige og lovlige. Alle tiltak skal ivareta at eleven forstår hvilke regler som er brutt. Det er derfor viktig å ta hensyn til elevens alder og forutsetning for å forstå konsekvenser av regelbruddet.

Det er også tatt med at virkeområdet for skolereglene kan i noen tilfeller gjelde utenfor skoletiden, hvis elevens oppførsel har direkte tilknytning til skolemiljøet, for eksempel ved bruk av skolens digitale infrastruktur.

I den nye forskriften ønsker vi å presisere at enkelte tiltak ved brudd på skolereglene ikke er ønskelig. I forhold til gjeldende ordensreglement har vi lagt til to tiltak som ikke skal benyttes: anmerkninger og gjensitting. Anmerkninger er ikke et tiltak som er tillatt i dagens reglement og vi ønsker bare å presisere dette i de nye skolereglene. Gjensitting er et lovlig tiltak, ifølge Utdanningsdirektoratets rundskriv UDIR-8-2014, men i praksis vanskelig å gjennomføre. Det er blant annet ikke mulig å holde igjen elever mot sin vilje, og gjensittingen skal ha et klart formål, noe som er usikkert om skjer i praksis.

Om bruk av digitale enheter gjør foreslås det ingen endringer. Det er den voksne ansvarlige som bestemmer bruk av digitale enheter i undervisningen og skoledagen. Private digitale enheter (som smarttelefoner og -klokker) har skolen mulighet til å regulere bruken av i dagens reglement, så vel som i de nye skolereglene.

Skoledemokratiet
Skoledemokratiet er det kollektive samarbeidet mellom elevene, foreldrene og skolen. Skolen skal sørge for at elevene og foreldrene får være med på å planlegge, gjennomføre og vurdere virksomheten til skolen, blant annet arbeidet med skolemiljøet, kvalitetsutvikling i opplæringen og fastsettingen av skoleregler.

Den nye forskriften skal si noe om hvordan dette er organisert. For Sandnesskolen er det foreslått å videreføre samarbeidsutvalget, elevrådet og foreldrearbeidsutvalget (FAU). Samarbeidsutvalget skal følge retningslinjer for samarbeidsutvalg som er gitt av kommunen. Elevrådet og FAU kan selv velge å organisere seg på andre måter, men de må representere elevene og foreldrene på skolen.

Forskrift om permisjon fra grunnskoleopplæringen i Sandnesskolen

Hovedregelen er at elevene skal være på skolen alle 190 dagene i skoleåret. Det er kun unntaksvis at elever kan få innvilget permisjon. 

Skolebarn ikke har en rett til å få permisjon, men de har rett til å søke om permisjon. Retten til å søke om permisjon fra opplæringen er hjemlet i dagens opplæringslov § 2-11. Her står det (i første ledd): 

Når det er forsvarleg, kan kommunen etter søknad gi den enkelte eleven permisjon i inntil to veker.

I ny opplæringslov er den største endringen at tidbegrensningen på inntil to uker er tatt bort. Grunnen for dette er at kunnskapsdepartementet ønsker at kommunen selv skal bestemme og tilpasse retningslinjene selv. Dette kommer nå som en egen forskrift om premisjon i Sandnesskolen.

I Sandnesskolen er det foreslått å beholde en øvre grense for hvor mange dager en elev kan få innvilget permisjon, samlet sett. Dette er satt til 10 skoledager. Permisjonen kan gis som enkeltdager, eller samlet, men kan ikke overstige 10 dager.

Departementet har også presisert i den nye loven at permisjon bare kan gis dersom eleven får en opplæring som samlet sett er forsvarlig. Hva som er forsvarlig må vurderes individuelt for hver elev. I en forsvarlighetsvurdering må det legges vekt på læringsutbyttet til eleven, hva som skal skje på skolen i permisjonstiden, for eksempel om det er nasjonale prøver eller eksamen, og om foreldrene vil sørge for egnet opplæring i permisjonstida. I tillegg må en vurdere hva som er det beste for eleven, og hva eleven selv mener.

Det er rektor som behandler søknader om permisjon, og skriver et enkeltvedtak som svar på hver søknad. Et enkeltvedtak skal inneholde klagerett. 

Forskrift om hovedmål ved den enkelte skole i Sandnesskolen

Kommunen skal ha en forskrift som gir informasjon om hva som er hovedmålet ved den enkelte skole i Sandnes, enten bokmål eller nynorsk.

Forskriften inneholder en liste over samtlige kommunale grunnskoler og hvilket hovedmål de har i dag. 

Dersom det skal skiftes hovedmål på en skole er det beskrevet i den nye opplæringsloven i §15-2, 2. avsnitt,  hvordan dette skal gjøres https://lovdata.no/lov/2023-06-09-30/§15-2

Der står det følgende: 

I samband med skifte av hovudmål på ein grunnskole eller når eit fleirtal i kommunestyret eller minst 1/4 av dei røysteføre i kommunen krev det, skal det haldast rådgivande røysting. Nytt vedtak om hovudmål kan ikkje gjerast før det har gått fem år. Departementet kan gi forskrift om røysterett, ansvar for røystinga og organisering av røystinga.

Vedtekter for skolefritidsordning i Sandnesskolen

Dagens SFO-vedtekter er relativt nye (vedtatt 5. mai 2020), og kommunedirektøren foreslår dermed kun små endringer. Noen steder er det gjort enkelte omformuleringer, uten at innholdet er endret. Disse endringene er ikke videre omtalt. Kommunedirektøren gjør oppmerksom på følgende endringer i forslag til nye vedtekter:


§1 - tredje ledd
Ny setning: Skolefritidsordningen følger vedtatte plandokumenter i Sandnes kommune.

§2 - første ledd
Kommunedirektøren foreslår å presisere hva som legges i “barn med særskilte behov”: Barn med særskilte behov defineres som barn med varige nedsatte funksjonsevner som medfører omfattende og vedvarende behov for bistand. Kommunedirektøren har valgt å bruke begrepet “nedsatte funksjonsevner” da dette begrepet brukes i opplæringsloven §4-5.

§6 - tredje ledd
Oppsigelsestid er foreslått endret fra to måneder til én måned. For oppsigelse fra og med august må plassen sies opp innen 31. mai. Her er datoen endret fra 1. juni. Det er også lagt inn en presisering om at reglene om oppsigelse også gjelder når et barn flytter ut av kommunen.

§7 - fjerde ledd
Tilbud om 50 % plasstørrelse er fjernet. Dette gjøres fordi det fra høsten 2024 vil være gratis tilsvarende 60 % plass for 1.-3. trinn. Det er ikke vurdert som hensiktsmessig å ha en plasstørrelse som kun er relevant for 4. trinn.

§7 - femte ledd
Ny setning: Prisen for ekstra dager fastsettes sammen med øvrige SFO-satser i kommunestyret.

§8 - sjette ledd:
Ny setning: For å få søskenmoderasjon, må plassene være registrert på samme regningsmottaker.

Høringsdokumenter

Forskrift om skoleregler og skoledemokrati i Sandnesskolen

Forskrift om permisjon fra grunnskoleopplæringen i Sandnesskolen

Forskrift om hovedmål ved den enkelte skole i Sandnesskolen

Vedtekter for skolefritidsordning i Sandnesskolen

Gi dine innspill her

Ved å klikke på linken under vil en komme til en side hvor det er mulig å gi skriftlige innspill til planen. 

Gi innspill

Høringsfristen er satt til 24.04.2024.

Har du spørsmål?

Ta kontakt med Servicekontoret eller send oss en e-post: postmottak@sandnes.kommune.no.

 

Høring - Kommunedelplan for idrett,
fysisk aktivitet og friluftsliv
2024–2034(saksnummer 22/00065)

Planen gir en beskrivelse av status, samfunnsutvikling og fremtidige ønsker og behov innenfor feltet når det gjelder fysisk aktivitet, friluftsliv og idrett.  Planen har også til hensikt å utdype mål og strategier på områder som er vedtatt i kommuneplanens samfunnsdel. Videre skal planen vise politiske visjoner og mål med tiltak innenfor feltet idrett, fysisk aktivitet og friluftsliv for hele planperioden 2024-2034.

Kommunedelplanen skal bidra til å skape grunnlag for langsiktige og riktige investeringer i et helhetlig og bærekraftig perspektiv. Sentralt i vurderingene ligger å sikre likeverdige og forutsigbare aktivitetstilbud til innbyggerne uavhengig av hvor du de bor, eller hvilken økonomi og eller funksjonsevne de har. I forbindelse med planen er det utarbeidet kunnskapsgrunnlag som vil hjelpe til å underbygge prioriteringer i planperioden.

 

Gi dine innspill her

Ved å klikke på linken under vil en komme til en side hvor det er mulig å gi skriftlige innspill til planen. 

Høringsfristen er satt til 09.02.2024.

Høringen er avsluttet.

 

 

Høringsdokumenter

Planutkast

Planutkast for Aktive Sandnes, kommunedelplan for idrett fysisk aktivitet og friluftsliv 2024-2034

Planprogram - vedtatt av kommunestyret april 2022

Innspill til plan - kommentarer - 2023

Evaluering av forrige plan 2018-2028

status områder og bydeler med datagrunnlag

 

Kunnskapsgrunnlag

Befolkningsfremskriving Sandnes mot 2040

Folkehallene - samarbeid idrett og styring

Folkehelseprofil - 2022 - Sandnes kommune

Friluftslivets bærekraftsplakat

Kulturundersøkelsen NordJæren 2021

Miljødirektoratet - nye råd om fysisk aktivitet og stillesitting 

Norges idrettsforbunds bærekraftsstrategi

Norsk idrettsindeks Sandnes 2023

Status områder og bydeler datagrunnlag

Status områder og bydeler tekst 

Ungdata 2022 nøkkeltall ungdomstrinnet

Ungdata 2022 nøkkeltall videregående skole

Ungdata 2022 trendrapport Sandnes kommune

 

 

Høring - Forskrift om gravplassvedtekter

Sandnes kirkelige fellesråd har i møte den 13.12.2023 vedtatt at reviderte forskrifter om gravplassvedtekter skal legges ut på høring.

Forskriften skal erstatte vedtekter vedtatt av Sandnes kirkelige fellesnemd nye Sandnes 05.09.2019, kommunestyresak 13/19. Dette iht kravene i gravplasslovens §21, første avsnitt.  

Den nye forskriften bygger i hovedsak på dagens vedtatte vedtekter, med noen endringer som kommenteres spesielt her;

§4 Gravplasstilhørighet § 4.6 Her heter det at det ikke tildeles nye kistegraver på Høyland kirkegård. Kirkegården har i dag kun ca 440 ledige graver. Det har de siste årene vært ca 80 kistegraver og 30 urnegraver årlig på Høyland. Ved å kun tildele urnegrav på gjenstående graver, sikrer vi at flest mulig kan få benytte Høyland kirkegård fremover. De som ønsker kistegrav henvises til Soma gravplass.

§ 16 Bevaring av områder eller enkeltgraver med gravminne. Denne paragrafen er ny og forutsetter vedtak av verneplanen som fremmes parallelt med forskriften. I gravplassforskriften §27 Bevaring heter det: Gravplassmyndigheten kan vedta at områder av gravplassen eller enkeltgraver med gravminner og annet utstyr skal bevares. Slikt vedtak kan bl.a. gjøres dersom gravminner på et område av gravplassen eller en grav er av en viss alder, at det representerer en stilhistorie, har et lokalt særpreg i form eller materialbruk, gir uttrykk for en interessant personalhistorie eller er unikt.

Gravplassvedtektene skal inneholde egne bestemmelser for de områder eller graver som vedtas bevart. I det vedlagte forslag til forskrift er det laget en kartoversikt over de områder og enkeltgraver som søkes bevart. Det er også lagt inn regler for å kunne bevare miljøene som er viktige. De vernede gravene kan fremdeles benyttes til gravlegging på under visse vilkår. Vernet er frivillig, og det må inngås avtale med de det gjelder.   Det er viktig at gravplassforvaltningen har tydelige vedtekter for å sikre rettferdighet, samt å se til at det er riktig bruk av arealene. Det er også viktig å ha regler som er forenelig med god drift av gravplassene. Befolkningen har et variert valg av gravtyper innenfor et sett nødvendige rammer.

 

Gi dine innspill her

 Høringsinnspill rettes til postmottak@sandnes.kommune.no og merkes «gravplassforskrift»

 Høringsfristen er 23.02.2024

 

Høringsdokument

Forslag til forskrift om gravplassvedtekter i Sandnes kommune (PDF, 10,1 MB)

Sist oppdatert: 20.02.2023