Bli kjent med naturen
Oppdag nærnaturen i området der du bor. Framsnakk naturen og hvorfor vi må ta vare på den.
Søppeldugngad
Det er ikke lovlig å kaste fra seg søppel i naturen. Forsøpling, eller avfall på avveie, kan både være skadelig for naturen og være svært skjemmende for miljøet. Søppel kan bidra til at dyr blir kvelt, forgiftet og blir syke. Plast inneholder ofte mye miljøfarlige stoffer som ved nedbrytning spres oppover i næringskjeden. Illustrasjon som viser nedbrytningstiden for ulike materialer.
- Informasjon om plast i havet og hva du kan gjøre for å hjelpe
- På Hold Norge Rent sine nettsider finner du mye nyttig informasjon blant annet forsøpling, nasjonale ryddedugnader og tips til gjennomføring av ryddeaksjoner.
- Les mer om hvordan du planlegger og gjennomfører en ryddeaksjon
- På ryddenorge.no kan du blant annet opprette egne ryddeaksjoner, melde deg på andres ryddeaksjoner, registrere det du rydder og melde inn et forsøplet område.
- Neste gang du skal ut på tur i ditt nærområdet, på fjellet eller langs sjøen, ta med deg en plastpose og plukk med deg søppel du finner på veien. Dette blir en tur med mening.
Kartleggingsdugnad
Vi trenger mer kunnskap og oversikt over hvilke naturverdier som finnes i Sandnes, særlig om rødlistede- og fremmede arter. Mye av naturkartleggingen gjennomføres av profesjonelle kartleggere, men det er også mulig for deg å bidra med naturkartlegging.
Slik går du frem for å registrere arter
- Bruk appen Artsorakel på mobilen kan du ta bilde av en art, få vite hva den heter og lære mer om den.
- Bruk Artskart til å sjekke om arten er registrert fra før.
- Er ikke arten registrert, bruk Artsobservasjoner.no eller mobilversjonen til å registrere arten med stedslokasjon og bilder. Alle kan bidra med å registrere arter her. Se gjerne instruksjonsvideo på Youtube for hvordan du bruker Artsobservasjoner på mobilen.
Les mer om hvordan du kan bli en hobbykartlegger
Dugnad for ville pollinerende insekter
Pollinerende insekter er i dag under press på grunn av nedbygging eller endret bruk av leveområdene deres. Dette er en skummel utvikling når vi vet at nær 90 prosent av alle ville blomsterplanter i verden drar nytte av å bli pollinert av insekter. De pollinerende insektene er viktige både for samspillet i naturen og for matproduksjonen. De fleste av våre matplanter og blomster pollineres av humler og bier. I tillegg har også andre insekter som fluer, biller, sommerfugler og maur en viktig rolle i pollineringen.
Her er noen forslag på hva du kan gjøre for å hjelpe ville pollinerende insekter:
- Ved å kartlegge og registrere insektarter og de viktige leveområdene deres, kan alle bidra til et økt kunnskapsgrunnlag. Her kan du lære det du trenger for at du selv kan registrere dine funn av humler og andre pollinatorer.
- Kanskje en liten del av hagen kan settes av til en litt mer rufsete flekk der gresset ikke klippes? Da kan plantene få blomstre fritt og lokke til seg insekter. Du kan også hjelpe til med å plante ut blomster pollinatorene foretrekker. Sjekk ut pollinatorenes ti på topp her
- På denne nettsiden til La Humla Suse finner du informasjon om hvordan du kan etablere blomstereng. Her kan du også kjøpe frøblanding fra NIBIO med lokale planter fra Rogaland.
Kartlegging av vandringshindre i vassdrag
Nå kan du ved hjelp av smarttelefonen din bli med og kartlegge såkalte vandringshindre i vassdragene i Sandnes. Innbyggerne i Sandnes oppfordres til å bidra til innsamling av informasjon om vandringshindre ved å bruke AMBER Barrier Tracker-appen. Eksempler på vandringshindre kan være terskler, demninger og kulverter. Dette vil kunne gi forvaltningen tilgang til en større mengde informasjon som det ellers er vanskelig å samle inn ved tradisjonelle undersøkelser.
Nedlastning av app
Fjerne/bekjempe fremmede skadelige arter
Det finnes en lang rekke fremmede arter i Sandnes som vi ønsker å bli kvitt eller forhindre sprer seg til nye områder. Enkelte fremmede arter bør profesjonelle ta hånd om, men en rekke fremmede arter er overkommelig for de aller fleste å fjerne/bekjempe på egenhånd. Start med din egen hage, gå deretter sammen med naboer eller velforening dersom det finnes fremmede plantearter i nærområdet ditt.
Les mer om fremmede arter og hvilke arter som det er mulig å fjerne selv
Ta vare på store og gamle trær
Store, gamle trær er hjem for mange arter, og ofte har eldre skog både flere og andre arter sammenlignet med yngre skog. Trær bidrar også med mange viktige goder, f.eks. så fordrøyer de regnvann, de renser luften og de regulerer temperatur. Trær hever i tillegg livskvaliteten til byens befolkning.
Det blir stadig færre store og gamle trær. Sandnes kommune ønsker å ta vare på store, gamle trær på kommunens egne arealer. Vi oppfordrer også alle til å ta vare på store, gamle trær på sine eiendommer.
Relevant informasjon om hvordan ta vare på store, gamle trær
- For at trærne skal kunne leve lenge og godt, må treets rotsone ivaretas og det må ikke gjøres inngrep som gir trærne dårligere vekstvilkår.
- Sjekk ut reguleringsplanen som gjelder for din eiendom om det forligger generelle bestemmelser om trær eller bestemmelser for spesifikke kartlagte trær som skal tas vare på. Her finner du hvilke planer som gjelder for din eiendom
- Hul-eik har en lovfestet beskyttelse mot trusler som nedbygging og hogst. Les mer om hul-eik her
- Det er også flere lover som beskytter trær uavhengig av reguleringsplaner. For eksempel er det ulovlig å fjerne trær langs vassdrag. All kantvegetasjon er spesielt beskyttet i vannressursloven.
- Vi ønsker også bedre oversikt over hvor det finnes store, gamle trær. Har du store, gamle trær på eiendommen din? Sjekk Artskart om arten er registrert. Hvis ikke, bruk Artsobservasjoner.no eller mobilversjonen til å registrere arten med stedslokasjon og bilder. Alle kan bidra med å registrere arter her. Se gjerne instruksjonsvideo på Youtube for hvordan du bruker Artsobservasjoner på mobilen.
- Dersom du har problemer med å registrere trær på Artsobservasjoner, send en melding via kommunens kontaktløsning "Meld fra" med bilder av arten og stedsangivelse.
Etablere kantvegetasjon langs vassdrag
Vegetasjonen langs vassdrag er veldig verdifull, og har mange viktige funksjoner for både naturen og mennesker. Langs flere av vassdragene i Sandnes er det mangelfull kantvegetasjon. Sandnes kommune jobber med å etablere kantvegetasjon på enkelte strekninger hvor kommunen er grunneier.
Sandnes kommune ønsker å komme i kontakt med grunneiere som er interessert å etablere kantvegetasjon langs vassdrag.
Ta vare på utvalgte naturtyper
Utvalgte naturtyper er naturtyper som enten er truet i Norge, er viktig for en eller flere prioriterte arter, er truet internasjonalt, eller har en vesentlig andel av sin naturlige utbredelse i Norge.
Naturmangfoldloven gir mulighet for å gi enkelte naturtyper ekstra beskyttelse gjennom å gi de status som utvalgte naturtyper. Dette gjøres ved å fastsette en forskrift som angir at bestemte naturtyper er utvalgte i hele eller deler av landet.
Eksempler på utvalgte naturtyper vi har i Sandnes er hul eik og kystlynghei.
Trykk her for å åpne kart som viser registrerte forekomster av utvalgte naturtyper i Sandnes
Alle jord- og skogbrukstiltak som ikke krever tillatelse, men som berører en forekomst av en utvalgt naturtype, skal meldes til kommunen før tiltaket gjennomføres, jf. naturmangfoldloven §§ 54 og 55. Med «tiltak» menes enhver aktivitet eller en aktiv handling. Eksempler på meldepliktig tiltak er felling eller beskjæring av hul eik som kommer i konflikt med jordbruket, utkjøring og lagring av tømmer på slåttemark eller gjødsling i nedslagsfeltet til kalksjø.
Sist oppdatert: 28.04.2025