account_circle Min side

Ferdsel på vann

Vannscooter

Vannscootere er nå likestilt med småbåter i det nasjonale regelverket, og må følge de samme reglene som andre båter.

Dette er et sammendrag av de viktigste bestemmelsene i gjeldende lovverk, kort oppsummert:

  • I praksis kun lov å bruke i sjø/saltvann i Sandnes
  • Kjør forsiktig og avpass farten, slik at det ikke ved bølgeslag eller på annen måte oppstår skade eller fare for skade på personer, andre fartøyer, strandlinjer, kaier, akvakulturanlegg eller omgivelsene for øvrig.
  • Forbudt å ferdes innenfor avmerka badeområder
  • Max. 5 knop innenfor 50 meter fra badende,
  • Max. 5 knop Gandsfjorden (fra Dyrnesodden til innerst i Vågen)
  • Sakte fart i Hommersåkvågen og Høllen
  • Krav til fører: minimum 16 år (fartøy med mer enn 10 hk, eller som kan gå over 10 knop)
  • Krav om båtførerprøve for personer født etter 1.1.1980 (for fartøy som har mer enn 25 hk)
  • Ta hensyn til natur- og dyreliv, friluftsutøvere og andre som ferdes på og i nærheten av sjøen
  • Det er ferdsels- og ilandstigningsforbud på Lauvikholmen, og 50 m sjøsone rundt denne i tidsrommet 15. april-1. august. Ferdsel resten av året skal ikke forstyrre, eller skade plante- og dyreliv.

Her er en oversikt over de mest sentrale bestemmelsene:

Motorferdselloven

Motorferdselloven gjelder også for vannscootere, og hovedregelen er at motorisert ferdsel i utmark og i vassdrag er forbudt, med mindre annet følger av samme lov, eller vedtak med hjemmel i loven.
Motorferdsel, herunder bruk av vannscootere er ikke tillatt i innsjøer mindre enn 2 km2.
I Sandnes er har vi ett vassdrag som er større enn 2 km2 – Ims-Lutsi. For dette gjelder egen forskrift: https://lovdata.no/dokument/MV/forskrift/1995-10-17-993. Her er det kun tillatt å bruke båt med inntil 5 hk, noe som i praksis betyr at det er forbudt med vannscooter i dette vassdraget.

Havne- og farvannsloven

Havne- og farvannsloven regulerer vannscooterbruk på lik linje med andre fartøy. Under denne loven ligger forskrift om fartsbegrensninger i sjø, elv og innsjø. Her stilles det krav om at alle fartøyer skal utvise forsiktighet og avpasse farten etter fartøyets størrelse, konstruksjon, manøvreringsevne og farvannsforholdene, slik at det ikke ved bølgeslag eller på annen måte oppstår skade eller fare for skade på personer, herunder badende, andre fartøyer, farvannets strandlinjer, kaier, akvakulturanlegg eller omgivelsene for øvrig.
Det er i tillegg forbud mot å kjøre fortere enn 5 knop nærmere enn 50 meter fra steder det det pågår bading. Det hvor det er utlagt merkebøyer for badeplasser er det forbudt å ankre og ferdes med motordrevne fartøyer.

Loven hjemler også lokale fartsforskrifter. Ny fartsforskrift for Sandnes har vært på høring. Den forventes vedtatt i løpet av høsten.

Gjeldende fartsregler i Sandnes:

I Gandsfjorden - fra Dyrnesodden (Gramstad) og helt inn til gjestehavna i Vågen: max. 5 knop
Hommersåkvågen og Høllen (mellom Ådnøy og Høle): sakte fart

Sjøvegsreglene (Forskrift om forebygging av sammenstøt på sjøen) har også krav om så tilpasse farten. Forskriften hjemles i småbåtloven, som også gjelder vannscootere, ettersom disse regnes som småbåter og fritidsbåter.
Regel nummer 6 omhandler sikker fart: «Ethvert fartøy skal alltid gå med sikker fart slik at det kan manøvrere riktig og effektivt for å unngå sammenstøt og kan stoppes på en distanse som passer til de rådende omstendigheter og forhold». Videre defineres faktorer som skal vurderes når sikker fart skal fastsettes:

  • Siktforholdene.
  • Trafikktettheten innbefattet konsentrasjoner av fiskefartøy eller hvilke som helst andre fartøy.
  • Fartøyets manøvreringsevne spesielt med hensyn til stoppedistanse og svingeevne under de rådende forhold.
  • Om natten mulig bakgrunnsbelysning slik som lys på land eller atmosfærisk refleks fra fartøyets egne lanterner.
  • Vind-, sjø- og strømforhold samt nærliggende farer for seilasen.

For fartøy som bruker radar gjelder også andre bestemmelsesfaktorer

Småbåtloven og forskrifter under denne

Småbåtloven og forskrifter under denne stiller også krav til at fører av vannscooter skal være fylt 16 år (dersom vannscooteren kan gå fortere enn 10 knop, eller har mer enn 10 hk), ha båtførerbevis (dersom født etter 1. januar 1980, og vannscooteren har mer enn 25 hk), og være i en tilstand som er skikket til å føre en småbåt (vannscooter). Dette gjelder uansett om tilstanden skyldes påvirkning av alkohol eller annet berusende eller bedøvende middel, sykdom, tretthet eller andre omstendigheter.

Eier/Utleier av en vannscooter plikter å forvisse seg om at den som han eller hun lar bruke båten, fyller vilkårene for å føre den. Det samme gjelder for den som har rådigheten over båten på eierens vegne.

Naturmangfoldloven

Naturmangfoldloven har en generell aktsomhetsplikt, der alle plikter til å opptre aktsomt og gjøre det som er rimelig for å unngå skade på naturmangfoldet. I dette ligger det også at en skal ta hensyn og kjøre forsiktig i, eller styre utenom områder langs strandsonen, områder med sjøfugl og annet vilt (f.eks. sjøpattedyr), etc.

Forskriften hjemler lokale forskrifter for de ulike verneområdene. I Sandnes har vi forskrift om fredning for Lauvikholmen naturreservat, Sandnes kommune, Rogaland, som setter forbud mot ilandstigning og ferdsel på holmen og i en 50 m sjøsone omkring denne i tiden 15. april og 1. august. I resten av året skal ferdselen foregå slik at plante- og dyrelivet minst mulig skades og forstyrres.

Padling

Utleie av kano og kajakk:

  • Kano - Mer informasjon på Kronen Gaard Hotell eller tlf. 51 60 83 00
  • Kajakk - Du kan leie kajakker i butikklokalene til Ut i Naturen AS, Støperigata 2, 4014 Stavanger, Tlf. 51 56 19 10.
  • Kajakk - Rogaland Aktiv AS tilbyr kajakkutleie i Hafrsfjord, Møllebukta. De har utleie fra sin base, en grå container, sin som ligger ca. 200 m fra kiosken i Møllebukta. De har utleie av både plast- og glassfiberkajakker. Tlf. 91 71 81 57
  • Padlekart kan du laste ned ved å klikke på denne linken (PDF, 6MB).
  • Det er også mulig å leie kano og kajakk, pluss annet utstyr ved å klikke på denne linken til Frilager.no.
  • Kano - Det er tre stk. kanoer til leie på Alsvik via www.campalsvik.com.

 

Områdebeskrivelse

Ims-Lutsivassdraget ligger sentralt plassert i Sandnes kommune i Rogaland, kun et par kilometer fra tettbebyggelsen i Sandnes. I luftlinje strekker det seg om lag 10 km i nordøstlig retning  fram til tettstedet Ims. Her munner vassdraget ut i Høgsfjorden.

Vassdraget består av flere større vann forbundet av trange sund. Området er rikt på holmer og bukter, i tillegg til større åpne vannflater. På dager med sterk vind kan det oppstå en del  bølger, men det er ellers et lettpadlet område som passer for alle. Flere av kommunens merkede turstier er også tilgjengelige fra vassdraget. Området har en del hyttebebyggelse, men her er også rikelig med uberørte områder for den som vil stikke seg vekk. Det er også et område med rikt fugleliv og gode muligheter for fiske.

Adkomst med bil via riksvei 13 som følger nordre delen av vassdraget fra Vatne til Ims, eller langs Furenesveien som tar av fra riksvei 13 rett nord for Dybingen. På veien fra Ims mot Dansen kan man nå vassdraget via Liavatnet (Imsvatnet) eller man kan starte turen i sørenden av Kyllesvatnet via Svilandsåna. Hvor langt opp i elva man kan padle avhenger av vannføringen. Ved stor vannføring kan det være tungt å padle motstrøms.

Det er mulig å padle sammenhengende mellom Lutsivatnet, Forenesvatnet,  Storavatnet og Kyllesvatnet. I utløpet av Storavatnet er det bygd en terskel som skal regulere nivået på vannstanden i vassdraget. Det er derfor merket en sti over land hvor man kan bære kano/kajakk for å komme over i Straumatjørn. Videre er det merket en sti ned til Liavatnet, da elva ned til dette vatnet også kan være vanskelig å padle i. Fra Liavatnet og ned til Ims og Høgsfjorden anbefales det å transportere kano eller kajakk langs veien. Mellom Dybingen og Lutsivatnet må farkost og utstyr bæres/trilles ca. 200m langs vei.

Tilrettelagt parkering finnes ved utsettingsrampen ved Lutsi/Haga, ved badeplassene i Hogstadvika og ved Alsvik natursenter. LINK

Området er et populært utfarts- og rekreasjonsområde og passer både for dagsturer og overnattingsturer. Jæren friluftsråd eier Breiholmen i Lutsivatnet og her er det gode muligheter for telting og opphold. Det finnes mange andre steder som også egner seg til leirplass. Ta kontakt med grunneier ved lengre opphold og respekter alminnelige ferdselsregler.

Vannkvaliteten i vassdraget varierer sterkt, særlig i forbindelse med algeoppblomstringer og anbefales derfor ikke som drikkevann.

Sikkerhetstips i forbindelse med padling og kano

Noen sikkerhetstips

  • Bruk godkjent rednings- eller svømmevest.
  • Kle deg etter vanntemperaturen.
  • Tren på velt/berging og bruk av redningsutstyr. Ha utstyret lett tilgjengelig.
  • Padle nært land og helst sammen med andre.
  • Ha alltid med reserveklær i vanntett pose.
  • Gi beskjed om hvor turen skal gå og hold avtaler.
  • Ha med kart og kompass, eventuelt GPS.
  • Ha nødvendige svømme- og livredningskunnskaper.
  • Pakk tyngre utstyr nederst og mot midten av båten.
  • Sitt rolig i båten og vær ekstra aktsom ved inn- og utstigning.
  • Gjør alltid synfaring av stryk og andre usikre områder.
  • Vis hensyn til annen båttrafikk. Vær synlig.

Norges padleforbund har gitt ut brosjyre med Råd og tips til kajakk- og kanopadlere.

 

Ferdsel på is

Husk at all ferdsel på is er på eget ansvar.

Måling av is på vann i Sandnes kommune er en orientering om den generelle issituasjonen. Sandnes kommune kan aldri garantere at et vann er 100 prosent trygt, selv på vann hvor vi foretar måling. Når målingen viser at isen er over 13 cm tykk fjernes utplasserte skilt om usikker is.

Så snart isen legger seg, vil kommunen som en service ovenfor innbyggerne foreta målinger av istykkelsen på følgende vann:

 

 Vann

Måledato 

Tykkelse 

 Status

Bråsteinvatnet

16.01.2024

 

Usikker is

Stokkalandsvatnet

16.01.2024

 

Usikker is

Gramstadtjørna 

16.01.2024

  Usikker is

Gisketjørn

16.01.2024

  Usikker is

Isvettreglene i forkortet versjon 

  1. Ha respekt for isen
  2. Ikke gå ut på is uten å kunne svømme
  3. Hold deg på sikker is
  4. Vær spesielt oppmerksom på høstis, snødekket is og våris
  5. Bruk alle sansene når du går på isen
  6. Gå flere i følge
  7. Ta med deg skikkelig og tilstrekkelig sikkerhetsutstyr
  8. Hvis du går igjennom isen, ikke få panikk
  9. Hvis andre går gjennom isen, hold avstand

Isvettreglene er utarbeidet av Tryg Forsikring og Norges Livredningsselskap. For nærmere innsyn, se full versjon HER.

Ismåling, rutiner og anbefalinger

Når isen har lagt seg vil kommunen plassere ut skilt med "usikker is". Plassering av skilt finner du ved å klikke på aktuelt vann. Når ismålinger viser at isen er minst 13 cm, fjernes skiltene om usikker is. Kommunen vil ikke foreta avstenging av partier i nærheten av inn- og utløp med unntak av de to store åpne og mest farlige osene på Stokkelandsvatnet. Stemmen i Hommersåk er kunstig regulert tjern. Dette vannet vil alltid være usikkert. Skilt om usikker is vil derfor være permanent utplassert.

Når en ferdes på islagte vann må en alltid forholde seg til at det kan være svake punkter på isen som:

  • områder nær elveutløp og elveinnløp
  • ved odder og nes
  • langs myrer og siv
  • trange sund og ved grunner
  • isen bør være minimum 13 cm tykk

Husk å ta med nødvendig sikkerhetsutstyr som ispigger rundt halsen og tilgjengelig kasteline eller tau. Følg isvettreglene og husk at selv om det kan være farer forbundet med med å ferdes på isen skal du ikke la dette ta fra deg lysten til å dra på skøytetur på islagte vann.

All ferdsel på is er på eget ansvar

For å lese mer om sikker ferdsel på is så kan du gå inn på NVE sine nettsider. Her finner du også utdypende informasjon om de forskjellige istypene, ferdsel på islagte vann og isvarsel for område du ønsker å benytte.

Motorisert ferdsel på islagte vassdrag

Islagte vann kan friste med mange slags aktiviteter. Sandnes kommune vil minne om at motorisert ferdsel på islagte vann i utgangpunktet er forbudt. Les mer i Lov om motorferdsel i utmark og vassdrag.

 

Sist oppdatert: 05.12.2022