Derfor har vi i Norge et regelverk som regulerer motorferdselen i utmark og vassdrag, og slik bidrar til å verne om naturmiljøet, sikre friluftsliv og rekreasjonsverdier og minimere ulemper fra motorisert ferdsel.
Veiledning i motorferdselregelverket
Hva er utmark?
Med utmark mener loven udyrket mark som etter friluftsloven § 1a første ledd ikke regnes som innmark eller like med innmark, men med enkelte unntak. Setervoll, hustomt, engslått, kulturbeite og skogplantefelt som ligger i utmark, regnes som utmark etter motorferdselloven.
Ved tvil må kommunen vurdere om det enkelte området er innmark eller utmark ut fra stedets beliggenhet og bruk.
Vei i utmark som ikke er opparbeidet for å kjøre med vanlig bil, er utmark. Dette gjelder for både offentlig og privat vei. At en vei er framkommelig for en vanlig tohjulsdreven personbil, er ikke tilstrekkelig for at den kan bli regnet som opparbeidet for å kjøre med bil. Det er en forutsetning at veien er særskilt opparbeidet for slik kjøring.
Vei som ikke er brøytet for å kjøre med bil er utmark. I tvilstilfeller må kommunen vurdere konkret i det enkelte tilfelle om veien er ubrøytet.
Hvem gjelder reglene for?
Alle som bruker motorbåt, vannscooter, helikopter, småfly eller motorkjøretøy som snøscooter, ATV, gravemaskin, traktor, bil, motorsykkel eller el-sykler i utmark, bør kjenne til reglene for motorferdsel i utmark og vassdrag.
Hva sier lovverket?
Motorferdsel i utmark og vassdrag er som hovedregel forbudt, med unntak av noen nytteformål som er beskrevet i loven.
Du kan søke om dispensasjon fra loven, og kommunen kan gi tillatelse innenfor rammene av regelverket.
All motorferdsel i utmark og vassdrag skal foregå aktsomt og hensynsfullt for å unngå skade og ulempe for naturmiljø og mennesker.
Loven gjelder også for fremkomstmidler drevet med elektrisk motor. El-sykkel regnes som motorkjøretøy etter motorferdselloven, men du kan likevel bruke el-sykkel i utmark.
Verneområder kan ha egne regler for motorferdsel i utmark og vassdrag.
Hva sier reglene om bruk av motorkjøretøy på vinterføre (f.eks. snøscooter)?
Regelverket tillater bruk av motorkjøretøy på vinterføre for en rekke nytteformål, uten at det er krav om søknad og skriftlig tillatelse fra kommunen. Formål som er tillatt uten å søke framkommer av forskrift for bruk av motorkjøretøyer i utmark og på islagte vassdrag §3 bokstav a) til j).
Trykk her for å se de ulike nytteformålene som ikke krever søknad
Motorferdselregelverket åpner i § 5 i nasjonal forskrift for at kommunen kan gi tillatelse til motorferdsel på snødekt mark etter en rekke bestemmelser for bruk av snøscooter.
Trykk her for å se bestemmelser for bruk av snøscooter til ulike formål
Du kan med hjemmel i Forskrift for bruk av motorkjøretøyer i utmark og på islagte vassdrag søke om bruk av motorkjøretøy til formålene nevnt under. Med bruk av motorkjøretøy menes snøskuter, ATV, traktor eller liknende motorisert kjøretøy til bruk i terreng.
- Transport av materiell og utstyr i forbindelse med utmarksnæring, jf forskriften § 5a. Du kan søke om tillatelse til bruk av motorkjøretøy dersom du har behov for transport av materiell og utstyr i forbindelse med utmarksnæring. Med utmarksnæring regnes drift av utleiehytter, næringsmessig høsting av naturgoder, turist- og reiselivsnæring, leting og undersøkelse av mineralske ressurser mv. Virksomheten din må være registrert i enhetsregisteret, og være reell næringsvirksomhet av økonomisk karakter. Dersom du har behov for transport på barmark skal dette kun skje langs traktorveg (eller etablerte barmarkstraseer i Finnmark).
- Annet særlige behov, jf. forskriften § 6 i forskriften Du kan søke om tillatelse til bruk av motorferdsel dersom det foreligger særlige grunner/behov. Det er en forutsetning at behovet ikke knytter seg til turkjøring, og at transportbehovet ikke kan dekkes på annen måte.
Hva sier reglene om bruk av motorbåt?
Det er ikke nødvendig å søke når formålet med bruk av motorfartøyet er angitt i motorferdselloven § 4, første ledd bokstav a-f
På innsjøer mindre enn 2 km2 er bruk av motorfartøyer i utgangspunktet forbudt. Forbudet gjelder for både bensin- eller elmotor. Hvis saken ikke gjelder tillatte nytteformål, må kommunen motta en skriftlig søknad om dispensasjon fra motorferdselloven for bruk av motorfartøy på innsjøer mindre enn 2 kvadratkilometer. Kommunen kan gi tillatelse etter motorferdselloven § 6 når det foreligger særlige grunner. Når kommunen vurderer særlige grunner vil det være av betydning om motorferdselen er nødvendig, har et nytteformål, eller bærer preg av unødvendig kjøring eller fornøyelseskjøring.
I Sandnes har vi ett vassdrag som er større enn 2 km2 – Ims-Lutsi. Motorferdselen på Ims-Lutsi er regulert gjennom egen forskrift: https://lovdata.no/dokument/MV/forskrift/1995-10-17-993. Her er det kun tillatt å bruke båt med inntil 5 hk.
Hva sier reglene om bruk av helikopter/fly?
Landing og start med luftfartøy er som hovedregel forbudt i utmark og vassdrag.
Hvis saken ikke gjelder tillatte nytteformål angitt i motorferdselloven § 4, første ledd bokstav a-f, må kommunen motta en skriftlig søknad om dispensasjon fra motorferdselloven. Kommunen kan gi tillatelse etter motorferdselloven § 6 når det foreligger særlige grunner.
Du kan ikke søke om å lande på fjelltopper, utsiktspunkter, breer og liknende steder når dette bare har interesse for helikopterskiing, dagsturer og liknende aktiviteter.
Når kommunen vurderer særlige grunner vil det være av betydning om motorferdselen er nødvendig, har et nytteformål, eller bærer preg av unødvendig kjøring eller fornøyelseskjøring. At transportøren anser transporten for økonomisk lønnsom er ikke avgjørende, dersom transporten ikke isolert sett dekker et reelt og nødvendig behov. Formål der forskrift for bruk av motorkjøretøyer i utmark og på islagte vassdrag gir adgang til bruk av motorkjøretøy, vil kunne være å anse som særlige grunner etter motorferdselloven § 6.
Kommunen må bruke et forvaltningsmessig skjønn for å vurdere om kravet om særlige grunner er oppfylt som grunnlag for å gi tillatelse. Det innebærer å vurdere saken i lys av lovens formål, der behovet for transport må vurderes mot mulige skader og ulemper som ferdselen kan forårsake.
Hva er "særlige behov" ?
Kommunen kan gi tillatelse til bruk av motorkjøretøy dersom det foreligger et særlig behov. Kommunen skal tolke denne bestemmelsen strengt, og følgende betingelser må være oppfylt for at kommunene skal kunne gi tillatelse:
- Søker må ha et særlig behov
- Behovet må ikke knyttes til turkjøring
- Behovet må ikke kunne dekkes på annen måte
- Behovet må vurderes opp mot mulige skader og ulemper ut fra målet om å redusere motorferdselen til et minimum
Presisering av særlige behov og om ulike formål etter § 6 (bla ned til avsnittene under forskriften § 6)
Hva sier reglene om bruk av motorisert trillebår?
Motoriserte trillebårer finnes i alle størrelser, og med stor lastekapasitet. Enkelte motoriserte trillebårer omfatter innretninger som er store og tunge, og som slik sett kan sette betydelige spor i terrenget. Det finnes også motoriserte trillebårer som avgir mye støy. Slike innretninger vil omfattes av motorferdsellovens virkeområde og således være forbudt å bruke i utmark.
Begrepet motorisert trillebår favner mange ulike innretninger, og det er derfor vanskelig på generelt grunnlag å kunne ta stilling til om slike innretninger omfattes av motorferdselloven. Det vil derfor skje en konkret vurdering av den enkelte innretning og formålet med motorferdselen.
Søknadsskjema
Dersom formålet med motorferdselen ikke gjelder tillatte nytteformål jf. lovverket, må du søke om dispensasjon fra motorferdselloven.
Gå videre i søknadsskjemaet og fyll ut på bakgrunn av hvilke type motorferdsel i utmark søknaden gjelder for.
Klikk her for å gå til digitalt søknadsskjema
Tips om ulovlig motorferdsel
Det er mulig å sende inn tips om ulovlig motorferdsel gjennom Miljødirektoratets tipsløsning. Statens naturoppsyn som følger opp tipsene og har myndighet til å stanse kjøretøy for å kontrollere førerkort og dokumenter som er pliktig å ha med. De kan ilegge gebyr ved enkelte overtredelser av bestemmelsene. SNO samarbeider med politiet om motorferdselskontroller.
Klikk her for gå til Miljødirektoratets tipsløsning
Utfyllende informasjon
Lov om motorferdsel i utmark og vassdrag
Forskrift for bruk av motorkjøretøyer i utmark og på islagte vassdrag
Forskrift om vern av Setesdal Vesthei Ryfylkeheiane landskapsvernområde
Miljødirektoratets sider om motorferdsel i utmark
Sist oppdatert: 02.01.2025