logo
arrow_backKunnskapsbiblioteket

Høle bydel

Høle som kirkested er kjent fra slutten av 1200-tallet, og var i tidligere tider det administrative senteret for Høle skipsreide som strakte seg over flere av bygdene på begge sider av Høgsfjorden. 

Dette kunnskapsgrunnlaget gir en oversikt over de grunnleggende elementene og strukturene som har formet bydelen, og hva som særpreger bydelens historie.
Illustrasjonsbilde kart Høle

Høle som kirkested er kjent fra slutten av 1200-tallet, og var i tidligere tider det administrative senteret for Høle skipsreide som strakte seg over flere av bygdene på begge sider av Høgsfjorden. Høle var egen kommune fra 1842 fram til kommunesammenslåingen i 1965. Bydelen består av gårdene Selvik, Høle, Gjesteland, Hommeland, Veraland, Tengesdal, Osaland, Fløysvik, Auglend Litle, Brathetland, Auglend Store, Horve, Eskeland, Bersagel, Hamre, Aspøy, Ådnøy Store, Husebø, Furuholmen og Ådnøy Lille. Forsand ble skilt fra Høle som eget herred i 1870, men hadde felles prest, lensmann og lege med Høle helt fram til Høle ble en del av Sandnes i 1965. Jordbruket har vært dominerende næringsveg, kombinert med fiske på Høgsfjorden og håndtverksproduksjon. Det mest kjente og største industriforetaket i Høle gjelder kiselgurindustrien på Ims og Frøyland.