logo
arrow_backKunnskapsbiblioteket

Strandgata 15A-25

Eiendommen rommer flere av byens mest sentrale fortellinger. Her ble «Gamlaverket», Sandnes’ første teglverk og Rogalands første industrielle virksomhet, etablert. Her tok Brødrene Fjogstad opp tråden fra en av byens eldste trelastforretninger og utviklet den til en av kjernevirksomhetene i Sandnesindustrien.

Eiendommen hører til et større kulturmiljø: Neset, som ble Sandnes kai – byens første sentrum og «Porten til Jærens forjettede land»

Strandgata 15-25
Bildet viser Strandgata 15 sett fra Gandsfjorden. Bildet tatt rundt

At trefattige Høyland fikk et ladested som ble et landskjent senter for trelastnæring, påpekes ofte som et paradoks. Men det var nettopp mangelen på, og behovet for trevirke i regionen, som var drivkraften og som gjorde «Jærens uthavn» til en betydelig trelasthavn. Denne historien begynte med «fjordabord» – trevarer fra Ryfylke og Hardanger – som inngikk i et varebytte med jordbruksvarer fra Jæren og sild, og fra slutten av 1700-tallet også leirvarer fra Sandnes. Etter hvert som sandnesskutene også brakte sild og leirvarer til Østlandet og Østersjøområdet, ble trevarer som returlast herfra stadig viktigere.

Sandnes utviklet seg til en betydelig trelasthavn, som la grunnlaget for en mangesidig trevarenæring med profesjonelle utøvere. Mot slutten av 1800-tallet tok neste generasjon trelastgründere skrittet videre og skapte et av landets fremste miljøer innen bygningsindustri. Fra ferdighuset Sandneshus ved forrige århundreskiftet, går det en klar linje til våre dagers standardiserte typehus. I denne fortellingen har trevarefirmaet Brødrene Fjogstad en sentral rolle.