logo
arrow_back Prosjektoversikt

Sandnes kommune, eiendom gjør et løft

I samarbeid med Riksantikvaren og Forsvarsbygg har eiendomsavdelingen fått utarbeidet en mulighetsstudie for den gamle tyske leiren fra 2. verdenskrig. Studien er utarbeidet av Trodahl arkitekter.

Bilde av inngangsport til Vatneleiren

Kort tid etter okkupasjonen startet tyskerne å bygge en feltartillerileir for hæren ved Dybingen på Vatne. Vatneleiren er den mest komplette tyske leir fra 2. verdenskrig som er bevart i regionen. Sentrale deler av leiren, bl.a. det unike Waldlager-miljøet med befalsforlegninger i tømmerhus, ble i 2004 fredet på grunn av store arkitektoniske og miljømessige kvaliteter i nasjonal sammenheng. Senere vurderinger legger større vekt på betydningen av en sjeldent helhetlig leirstruktur – som samspillet mellom befalets Waldlager og leirgaten med mannskapsforlegningene – utenfor dagens fredete område.

Store deler av leiren er overført til Sandnes kommune med klausul om at eventuelle nybygg i området må tilpasses det verneverdige miljøet. Studien skal vurdere endringskapasitet og volum og søke å finne avgrensing mellom fremtidsrettet bruk og bevaring, der det helhetlige kulturmiljøet (spor etter den tyske leiren) danner premiss for videre utvikling.

Lenke til kunnskapsgrunnlaget Krigens kulturminner

Lenke til mulighetsstudie