Du har kanskje lagt merke til det i svømmehallen. Barn, ungdom og voksne som kommer ut fra garderobene med tørt badetøy, tørt hår og uten en eneste dråpe vann på huden. Det betyr at store mengder skitt og bakterier ender opp i… ja, akkurat. Det samme bassenget som du plasker rundt i.
Dette er en stor utfordring for kommunen, som må tilsette ekstra klor i bassengene for å holde bakterienivåene nede. For enkelte gjester kan den økte bruken av klor skape ubehag i luftveier, øyner og på huden. Det gjelder spesielt for astmatikere, allergikere og personer som oppholder seg lenge i hallene om gangen. I tillegg bidrar klor til økt slitasje (korrosjon) på anleggene.
- Sandnes kommune ønsker å endre holdningene i garderobene. Dersom alle dusjer ordentlig, kan vi bruke mindre klor i bassengene. Belønningen er bedre luft- og vannkvalitet, og økt trivsel for alle som oppholder seg i svømmehallene - enten de er skoleelever, mosjonister, aktive svømmere eller våre egne ansatte, sier Bill Strømberg, avdelingsleder i Sandnes kommune.
Lørdag 14. september starter kommunen en kampanje for å skape økt oppmerksomhet rundt problematikken. Budskapet er enkelt: Vask deg uten badetøy og med såpe før du går i bassenget.
- Selv om du lukter godt når du kommer inn i garderoben er du ikke ren. En badegjest som går rett fra garderoben og ut i bassenget tar med seg opptil 95 prosent mer bakterier og skitt i bassenget enn en som har dusjet med såpe først, sier Strømberg.
Han understreker at skitt i denne sammenheng er en rekke organiske stoffer vi omgås med i det daglige, men som kommunen ønsker minst mulig av i bassengene:
- Hudavleiringer og hår
- Rester av såpe, sjampo og balsam
- Kosmetiske produkter (som mascara, øyeskygge, pudder, primer og falske øyevipper)
- Hårprodukter (som voks, spray, saltvannsspray og tørrsjampo)
- Produkter på huden (som parfyme, deodorant, hudkrem og spray-tan)
- Rester fra utvasket badetøy
- Rengjøringskjemikalier
I løpet av den neste uka deler kommunen ut 1000 såpeflasker til badegjester. I tillegg blir de besøkende møtt av store plakater der naken hud og blomster skal minne dem om hva de må gjøre før de kan gå ut i bassenget.
- Vi ønsket å lage en kampanje med stoppeffekt og enkle budskap alle forstår. Nakenhet og dusjing hører naturlig sammen, og derfor velger vi å vise litt hud. Hovedpoenget vårt er at alle badegjester må være med og ta ansvar for hygiene og trivsel i anleggene våre, sier Strømberg.
En av plakatene som møter gjestene ved Austrått svømmehall.
Kommunen deler ut 1000 såpeflasker til badegjestene fra og med lørdag.
Slik ser det ut når 3000 liter organisk materiale er spylt ut av sandfilteret.
Sist oppdatert: 25.09.2024