account_circle Min side
HjemSandnes kommunes kulturpris 2023 til Inger Bruun

Inger Bruun får Sandnes kommunes kulturpris 2023

Kulturprisen er på 20 000 kr, et grafisk blad utført av en lokal kunstner og et diplom.


Formålet med kulturprisen er å hedre utøvere, organisasjoner eller institusjoner, og som over tid har utmerket seg ved særlig stor innsats innen kulturlivet i kommunen.

I en alder av 81 år kan Inger Bruun se tilbake på en lang karriere som kunstner. Inger Bruun bor og arbeider i Sandnes og har sitt atelier i kunstnerfellesskapet Stasjon K. Hun tok sin kunstutdannelse i Oslo på 1960 tallet, her ved Statens Håndverk- og Kunstindustriskole og Statens kunstakademi. Allerede i 1964 hadde hun to større separatutstillinger før hun flyttet til København og arbeidet ved et anerkjent arkitektkontor.

I slutten av 1980-tallet begynte hun å stille ut igjen og hadde sin første utstilling i Galleri Sølvberget i 1989. Inger Bruun har hatt flere separatutstillinger og hun har utsmykket en rekke bygg, deriblant skoler, barnehager og kirker, både i- og utenfor regionen. Hun er innkjøpt av Nasjonalmuseet. Hun skal blant annet bidra med kunstverk til det nye sykehuset i Stavanger, og hun er representert med kunstverk i det nye Nasjonalmuseets åpningsutstilling “Jeg kaller det kunst”, som ble åpnet juni 2022. Her stiller hun ut både skulpturer og veggarbeid.

Inger Bruun arbeider i et abstrakt formspråk med klare forenklede former og rene, klare farger. Hun bruker ulike teknikker; maleri, akvarell, collage, tusjtegning, lito, stål og glass. Hun begrenser seg ikke til ett format, en teknikk eller ett materiale. Tvert imot, hun behersker et kunstnerisk spenn fra det minutiøse til det monumentale, hun arbeider parallelt i flere teknikker.


Sandnes kommunes kulturstipend ble tildelt Magnus von Brandis og Tarald Omland. Sandnes kommunes idrettsstipend ble tildelt til Ahmed Umarovich Shidokaev og Kaia Markhus Flatekvål. Hvert stipend er på 20 000 kr og et diplom.

Formålet med stipendordningen er å støtte og inspirere unge kunst- og kulturutøvere til videreutvikling innen sitt område og stimulere til fortsatt innsats for byens kulturliv, og inspirere unge idrettsutøvere til videreutvikling av sin kompetanse og kunnskap innenfor sin idrettsgren.

Magnus von Brandis – kulturstipend
Magnus er saksofonist og ble vinner av Ungdommens Musikkmesterskap (UMM) 2023 med tittelen årets musiker og med solistoppdrag for kringkastingsorkesteret (KORK). Han deltok også i UMM i perioden 2018-2021 og fikk 1.pris alle gangene. I 2020 kom han til seminfinalen i NRKs virtous. Som deltaker i Rogalandsmesterskapet fikk han 1.pris både i yngste klasse i 2015, mellomklasse i 2018 og eldste klasse i 2019. Som saksofonist er det viktig å ha de ulike saksofonene og et stipend vil bli brukt innkjøp av ny tenorsaksofon. Magnus har tidligere mottatt stipend fra: Sandnes kommune (2019), Drømmestipendet, PWC talentpris, og Alf Johan Aarreskjold minnefond – her både stipend og hovedpris.

Tarald Omland – kulturstipend
Tarald Omland er spiller fiolin med Stavanger Symfoniorkester sesongen 2022-23. Han er elev ved Sandnes vgs og ble vinner av Talentjakten 2020. Dette er et samarbeidsprosjekt mellom SSO og Equinor Morgendagens helter. Tarald har tatt fiolintimer på Sandnes kulturskole og spiller med Unge talenter Bjergsted (UtB), som er et regionalt fordypningsprogram for spesielt interesserte og talentfulle musikkelever mellom 12 og 19 år. Han har også spilt i Norsk Ungdomssymfoniorkester. Han er tatt opp ved «Unge talenter Barratt Due» hos lærer Eileen Siegel i Oslo filharmoniske Orkester. Han fikk første pris i Ungdommens Musikkmesterskap (UMM) i 2020 og er kvalifisert til Ung Filharmoni 2020/-21/-22/- 23

Ahmed Umarovich Shidokaev - idrettsstipend
Ahmed er bokser og har oppnådd svært gode resultater. Han ble i år norgesmester Senior i sin klasse, og han ble også norgesmester i sin klasse både i 2017 og 2021. Samme år fikk han 2. plass i «King of the ring 2021» som er Europas største turnering i boksing.

Kaia Markhus Flatekvål – idrettsstipend
Kaia er en svært talentfull volleyball- og sandvolleyballspiller. Hun går for tiden på Sauda vgs avd. Sand Topp Volley Norge, og kan vise til svært gode resultater. Nå sist i 2023 tok hun bronse med Vindafjord IL i NM U19 volleyball og ble kåret til mesterskapets beste kantspiller. I fjor tok hun bronse i NM U19 volleyball med Sandnes volleyballklubb og gull i NM U19 sandvolleyball sammen med sin makker.

Kulturpris og stipend overrekkes av ordfører 15. juni i Sandnes rådhus.

 

Sist oppdatert: 24.05.2023