account_circle Min side
HjemSandnes har inngått samarbeidsavtale med byen Bucha i Ukrain

Hensikten er å utvikle samarbeid mellom byene både innenfor utdanning, kultur og idrett.

Ordfører Stanley Wirak og kommunedirektør Bodil Sivertsen er denne uken deltakere på en reise til Ukraina sammen med ordførere og representanter fra Egersund og Sokndal kommune.

Onsdag ble det undertegnet en samarbeidsavtale mellom Sandnes og byen Bucha. Ordfører Stanley Wirak og ordfører i Bucha Anatolii Fedoruk signerte avtalen om å utvikle samarbeid på ulike områder.

Reisen til Ukraina er en oppfølging av vedtaket i kommunestyret i juni om å etablere og utvikle et samarbeid med den ukrainske byen Bucha. Kontakten med den ukrainske byen vil skje i nært samarbeid med Kommunesektorens interesse- og arbeidsgiverorganisasjon KS. Fagsjef for internasjonale prosjekter i KS Elita Cakule er også deltaker på turen.

I samarbeidsavtalen som nå er inngått skal blant annet elever, studenter, folkevalgte og kommunalt ansatte få mulighet til å besøke partnerkommunen for å utvikle vennskapelige relasjoner og øke det generelle kunnskapsnivået i kommunene. Avtalen forplikter også de to kommunene til å fremme gjensidig deltakelse i ulike kulturarrangement.

Under besøket denne uken har delegasjonen hatt møter med flere ukrainske kommuner og fått innsyn i hvordan situasjonen er i det krigsherjede landet. Det er også planlagt møte med representanter fra Røde Kors.

Det var ordføreren i den krigsrammede ukrainske byen som tidligere i år henvendte seg til ordfører Stanley Wirak med en konkret forespørsel om å etablere et samarbeid. Bucha ligger 30 km fra hovedstaden Kiev og hadde 73 000 innbyggere før invasjonen.

Intensjonen med besøket er å utvikle samarbeid mellom byene både innenfor utdanning, kultur og idrett. Dette kan også bli en viktig faktor i arbeidet med å integrere ukrainere som nå er bosatt i Sandnes.

I 2022 vedtok kommunestyre at Sandnes skulle bosette 360 flyktninger.  I januar 2023 sa kommunestyret ja til å bosette ytterligere 370 flyktninger, mange av disse vil sannsynlig komme fra Ukraina.

Sist oppdatert: 10.08.2023