Sandnes kommune har laget biokull av park- og hageavfall siden 2018. Nå skal neste generasjon få lære om produksjonen.
Sandnes kommune og den filantropiske organisasjonen Bloomberg har samarbeidet om biokull siden i fjor. Som et ledd i dette samarbeidet introduseres nå et nytt undervisningsprogram myntet på alle sjetteklassingene i Sandnes-skolen. Det startet i dag (2. mai), og skal pågå frem til sommeren 2024.
- Vi er utrolig stolte av at Bloomberg vil samarbeide med oss. Sammen skal vi gjøre både bruk og produksjon av biokull bedre kjent i befolkningen, og da passer det fint å starte med de yngste innbyggerne, sier avdelingsleder Jan Egil Gjerseth i Vann, avløp og renovasjon.
Sandnes er én av syv byer fra Europa og USA som får støtte fra Bloomberg til å jobbe med videreutvikling av biokull. Kunnskapsformidling for små og store er sentralt i prosjektet, og Vitenfabrikken er engasjert for å utvikle og gjennomføre undervisningen for Sandnes-elevene.
Sandnes kommune har produsert biokull i eget anlegg på Vatne siden 2018, og har høstet gode erfaringer. Under byggingen av byparken på Ruten ble det brukt biokull i alle blomsterbed. Det gjør parken til et av de største biokullområdene i verden. I forbindelse med Bloomberg-prosjektet skal det utarbeides et nytt demonstrasjonsområde for biokull utenfor Vitenfabrikken.
Fordelene med biokullproduksjon:
- Utmerket måte å sluttbehandle park- og hageavfall.
- Det blir skapt klimanøytral varme under forbrenningen.
- Karbon blir «låst» i biokullet, som dermed er godt egnet for langvarig karbonfangst.
- Biokullet forbedrer vekstforholdene i jorden for blomstre, planter, busker og trær.
Fakta om Bloomberg-prosjektet
I 2022 innledet Sandnes kommune samarbeid med den filantropiske organisasjonen Bloomberg Philanthropies om å videreutvikle biokull-satsingen i Sandnes. Målet med prosjektet er formidling av kunnskap og oppskalering av produksjonen.
Mer informasjon om prosjektet
Fakta om biokull i Sandnes
Les mer på kommunens biokullsider
Sist oppdatert: 02.05.2023