account_circle Min side
HjemSandnes-elever får biokull-undervisning

Sandnes-elever får biokull-undervisning

Sandnes kommune har laget biokull av park- og hageavfall siden 2018. Nå skal neste generasjon få lære om produksjonen.

Sandnes kommune har laget biokull av park- og hageavfall siden 2018. Nå skal neste generasjon få lære om produksjonen.

Sandnes kommune og den filantropiske organisasjonen Bloomberg har samarbeidet om biokull siden i fjor. Som et ledd i dette samarbeidet introduseres nå et nytt undervisningsprogram myntet på alle sjetteklassingene i Sandnes-skolen. Det startet i dag (2. mai), og skal pågå frem til sommeren 2024.
- Vi er utrolig stolte av at Bloomberg vil samarbeide med oss. Sammen skal vi gjøre både bruk og produksjon av biokull bedre kjent i befolkningen, og da passer det fint å starte med de yngste innbyggerne, sier avdelingsleder Jan Egil Gjerseth i Vann, avløp og renovasjon.

Sandnes er én av syv byer fra Europa og USA som får støtte fra Bloomberg til å jobbe med videreutvikling av biokull. Kunnskapsformidling for små og store er sentralt i prosjektet, og Vitenfabrikken er engasjert for å utvikle og gjennomføre undervisningen for Sandnes-elevene.

Sandnes kommune har produsert biokull i eget anlegg på Vatne siden 2018, og har høstet gode erfaringer. Under byggingen av byparken på Ruten ble det brukt biokull i alle blomsterbed. Det gjør parken til et av de største biokullområdene i verden. I forbindelse med Bloomberg-prosjektet skal det utarbeides et nytt demonstrasjonsområde for biokull utenfor Vitenfabrikken.

Fordelene med biokullproduksjon:

  • Utmerket måte å sluttbehandle park- og hageavfall.
  • Det blir skapt klimanøytral varme under forbrenningen.
  • Karbon blir «låst» i biokullet, som dermed er godt egnet for langvarig karbonfangst.
  • Biokullet forbedrer vekstforholdene i jorden for blomstre, planter, busker og trær.

Fakta om Bloomberg-prosjektet
I 2022 innledet Sandnes kommune samarbeid med den filantropiske organisasjonen Bloomberg Philanthropies om å videreutvikle biokull-satsingen i Sandnes. Målet med prosjektet er formidling av kunnskap og oppskalering av produksjonen.

Mer informasjon om prosjektet

Fakta om biokull i Sandnes

Les mer på kommunens biokullsider

Sist oppdatert: 02.05.2023