account_circle Min side
HjemNytt tilfelle av meslinger i Sandnes

Nytt tilfelle av meslinger i Sandnes

For knappe to uker siden fikk en person i Sandnes påvist meslinger etter utenlandsreise. Nå er en ny person smittet.

- Vi har ikke klart å finne en sikker kobling mellom de to smittede. Personen er trolig smittet i regionen vår, sier kommuneoverlege Guro Hafnor Røstvig.

Meslinger er en svært smittsom sykdom, og gir febersymptomer og et karakteristisk utslett. Les mer og se bilde på helsenorge.no

Sandnes kommune har dialog med FHI, og er i gang med kartlegging og smittesporing for å begrense smittespredningen.
- Vi utelukker ikke flere tilfeller, men vi vi gjør alt vi kan for å begrense smitten, sier Røstvig.

Hold deg hjemme hvis du er syk
Hvis du har forkjølelsessymptomer som feber, hoste og rennende nese bør du holde deg hjemme. Har du i tillegg utslett, ta kontakt med helsetjenesten, og ikke møt opp uten å ringe først.

Dette gjelder særlig dersom du verken er vaksinert eller har hatt meslinger. Unngå å møte opp på legekontor uten avtale, slik at du unngår å smitte andre.

Spedbarn er spesielt utsatt
- Spedbarn under 15 måneder er ikke vaksinert mot meslinger, og derfor spesielt utsatt. Generelt er det en god regel å unngå å besøke små barn om du er syk med luftveissymptomer, sier Røstvig.

De fleste i Norge er vaksinert
De fleste i Norge er vaksinert mot meslinger gjennom det nasjonale vaksinasjonsprogrammet. Er du vaksinert eller har hatt meslinger tidligere, er du vanligvis beskyttet mot smitte. Voksne personer som kun har fått én dose meslingvaksine i barndommen kan bli smittet og anbefales en vaksinedose til.

Dersom du er i tvil om du er vaksinert, eller ønsker å få vaksinen, kan du ta kontakt med smittevernkontoret på telefon 51 33 82 70, hvis du bor i Sandnes kommune. Smittevernkontoret vårt er åpent mandag - fredag fra 09.00 til 15.00.

Sist oppdatert: 01.09.2023