Båndtvangen reguleres i hundeloven, som også sier noe om aktsomhetskravene som følger med det å ha hund. Blant annet skal hundeeier ha nødvendig kompetanse og kontroll på hunden slik at den ikke er til urimelig ulempe for folk, dyr, miljø eller andre interesser.
- Når det er båndtvang må hundene holdes i bånd uansett hvor snille eller veloppdratte de er, sier friluftslivrådgiver Audun Laugaland.
Må passe på husdyrenes sikkerhet
I Sandnes kommune er det gjennom den lokale hundeforskriften utvidet båndtvang der husdyr beiter. Enkelte områder har båndtvang hele året.
- I kommunen vår er det store beiteressurser, og klimaet gjør at husdyr kan beite ute store deler av året. Turområder og beiteområder sammenfaller mange steder, og det er da viktig at både husdyrenes sikkerhet og bondens interesser blir ivaretatt slik at turløypene kan holdes åpne også i fremtiden, sier Laugaland.
- Ta med pose på tur
Han oppfordrer hundeeiere til å ta med hundepose på tur, og til å ikke kaste denne i naturen.
- Vi håper enda flere hundeeiere kan gjøre en innsats for å holde turområdene fri for hundelort. Hundelort oppleves som et stort problem i enkelte områder, og det skaper stor irritasjon for andre turgåere. Kast posen i en avfallsbeholder, eller ta den med hjem etter turen, sier Laugaland.
Båndtvang også i Helgelandsskogen
Selv i perioder med båndtvang kan du la hunden løpe fritt, men kun i hundelufteparker. Kommunens eneste hundeluftepark er på Varatun. Mange hundeeiere er ikke klar over at Helgelandsskogen (også kalt «hundeskogen») ikke er en hundeluftepark, men et område som er omfattet av den generelle båndtvangen.
Friluftsloven regulerer allmennhetens anledning til ferdsel og opphold i naturen i Norge. Kort fortalt kan man si at dersom du viser hensyn og følger ferdselsregler, så kan du ferdes fritt i store deler av Norge.
Sandnes kommune ønsker alle turgåere en fin og hensynsfull vår med flotte opplevelser under åpen himmel.
Sist oppdatert: 30.03.2023