Radonmåling

Innhold

Radonmåling

Har du målt radonnivået i boligen din? Sandnes kommune oppfordrer alle huseiere til å foreta en radonmåling.

Hva er radon

Radon er en radioaktiv gass som kan gi lungekreft når den forekommer i for høye konsentrasjoner i inneluft. Nest etter røyking er radon den viktigste årsaken til lungekreft. Kombinasjon røyking og radon er farligst.

Statens Strålevern anbefaler ny radonmåling hvert 5. år dersom du bor i et radonutsatt område, og ca. hvert 10. år dersom boligen befinner seg i et område med middels eller liten radonrisiko. Det anbefales også at målingen utføres i løpet av vinterhalvåret.

Radon i Sandnes kommune 

«Miljøplan for Sandnes» finner du mer informasjon om Radon. Blant annet kapttel 3.1 "Radon" på side 53, samt kartoversikten "Radon" på side 123.

Bestill en målepakke

Målingene er enkle å foreta. En målepakke for måling i to rom koster kr. 375,- inkl. porto, og kostnaden skal dekkes av huseier. Huseier bestiller målepakken på www.radonassistanse.no, meny "Kampanje". I feltet "Brukernavn" skriver du HELSE og i feltet "Passord" skriver du 2011. Klikk deretter på "Logg inn". Eventuelt kan huseier ringe Radonassistanse på tlf. 954 51 488 for bestilling av en målepakke.

Informasjon om radon

For mer informasjon om radon i inneluft, se www.radonassistanse.no og Statens Stråleverns informasjonssider om radon på: www.nrpa.no/radon

Kommunesamarbeid

Kommunene Eigersund, Finnøy, Forsand, Gjesdal, Hjelmeland, Hå, Klepp, Kvitsøy, Lund, Randaberg, Rennesøy, Sandnes, Sokndal, Sola, Stavanger, Strand og Time samarbeider med Radonassistanse AS om radonmålinger i boliger, og tilbyr reduserte priser til innbyggerne i disse kommunene. Kommunene vil få tilsendt opplysninger om måleresultatene for å kunne kartlegge radonforekomst i gjeldende kommune.

 

 

Publisert: 27.11.2017 17:05
Sist endret: 27.11.2017 17:05