Korona-vaksine i Sandnes

Innhold

Korona-vaksine i Sandnes

Her finner du praktisk informasjon om hvor, når og hvordan vaksineringen vil foregå i Sandnes kommune.

Koronavaksinasjon er en del av det nasjonale vaksinasjonsprogrammet der kommunene skal tilby innbyggere vaksine. Norge vil få tilgang til flere ulike typer vaksiner, men det er ennå knyttet usikkerhet til hvor raskt kommunene får vaksinene og kan tilby dem til de prioriterte gruppene. 

Sandnes kommune startet med koronavaksinering av de første innbyggerne i begynnelsen av januar 2021.
 

Har du fått innkalling til vaksinering?

Les dette før du kommer til timen din

Hvordan kan jeg komme i kontakt med vaksinesenteret?

Ring Sandnes kommune sitt vaksinesenter på telefon 477 66 222 (mandag-fredag 09.00-14.00).

Hvem får vaksiner akkurat nå?

Uke 16 (fra 19. april): Vi får tildelt cirka 2500 vaksinedoser, og fortsetter arbeidet med å gi dose nummer to til enkelte grupper.

Uke 17 (fra 26 april): Vi får tildelt cirka 3000 vaksinedoser, og fortsetter arbeidet med å gi dose nummer to til enkelte grupper.


Fordeling av vaksiner: FHI publiserer ukentlig tallene for fordelingen av vaksiner til den enkelte kommune på denne siden (under "Fordeling og prioritering av vaksinene").

Når og hvordan blir jeg varslet når det er min tur?

Kommunen vil ta kontakt med deg dersom du er prioritert for vaksine. 

  • Du mottar en sms (avsender av sms-meldingen er c19.no) med informasjon om å bestille time til vaksinering på https://c19.no/vaksine når du er i prioriteringsgruppen.
  • Logg deg inn på https://c19.no/vaksine med ID-porten for å bestille time til vaksinering.
  • Du får automatisk tildelt det første ledige tidspunktet.
  • Du kan også bestille på vegne av andre (så lenge vedkommende er i prioriteringsgruppen). Fyll inn navn, fødselsnummer og telefonnummer til personen du bestiller for.
  • Du vil motta kvittering på sms, og får i tillegg en påminnelse dagen før avtalen din.
  • Vaksinen består av to doser. Du får innkalling til vaksine nummer to på sms.
  • Du kan takke nei til vaksinasjon. Dette må du gjøre på https://c19.no/vaksine, men først etter at du har mottatt sms om at du er i prioriteringsgruppen.

Sandnes kommune får informasjon om antallet tildelte doser på kort varsel. Derfor kan du bli kalt inn på kort varsel.

Vi vet altså ikke de nøyaktige tidspunktene for vaksinering frem i tid. Det er derfor viktig at ingen ringer til servicekontoret eller vaksinesenteret for å spørre om tidspunktet for sin vaksine. Vi vil varsle deg direkte når det er din tur.

Hvis du ikke tilhører noen av risikogruppene må du nok smøre deg med litt tålmodighet. Du vil bli varslet gjennom mediene når det blir mulig for deg å bestille tid for vaksine. Vi vil også informere om dette på her på nettsidene våre.

Hvor foregår vaksineringen?

Vaksineringen foregår i Gravarsveien 34 (i samme bygning som NAV) i Sandnes sentrum.

Les mer om parkering og adkomst til vaksinesenteret i Gravarsveien.

Det er Forsand legekontor som kaller inn innbyggere på Forsand til vaksinering.

Hvordan kommer jeg meg til stedet for vaksinering?

Du har selv ansvar for å ordne transport til og fra vaksineringsstedet. Du kan be dine pårørende om hjelp, eller bestille drosje. Du må dekke utgiftene til reisen selv. Kommunen har ikke anledning til å organisere transport.

Hvordan sikrer kommunen at alle får og forstår tilbudet om vaksine?

Kommunen følger opp alle innbyggere i aldersgruppen 85+ vi ikke har fått tilbakemelding fra.

Vi følger også opp alle i denne aldersgruppen som ikke møter til avtalt tid for vaksinering via telefon. Kommunen har også kontakt med pårørende om registrering, og følger opp hver enkelt av de som ønsker «oppringt innkalling» (for eksempel svaksynte og innbyggere som ikke har eller kan bruke mobiltelefon). I tillegg følger vi opp spesielt sårbare grupper opp gjennom eksisterende tjenester i kommunen.

Hvem er de neste som får vaksiner?

Siden det er begrenset tilgang på vaksinen har helsemyndighetene satt opp en prioritert rekkefølge for vaksinering. Så langt er vi i Sandnes kommune kommet med de prioriterte gruppene:


Når blir det min tur?

Kort fortalt kommer det an på alderen og helsetilstanden din (se tabellen over). Akkurat nå vet vi ikke nøyaktig når alle i kommunen vil få tilbud om vaksine. Hvis du er ung og frisk må du nok forberede deg på å vente en god stund til. 

Kan jeg sette meg på venteliste?

Ja, du kan sette deg på Sandnes kommune sin reserveliste for innbyggere som har anledning til å stille til vaksinering på kort varsel (30 minutter). Dette for å sørge for at ingen vaksinedoser går til spille. 

Registrer deg med navn, telefonnummer og fødselsdato på denne siden.

Hva koster det å bli vaksinert?

Vaksineringen mot covid-19 er gratis. 

Vær obs på svindelforsøk. Nasjonale sikkerhetsmyndigheter advarer om at svindelforsøkene vil øke i forbindelse med vaksineringen. Koronavaksineringen er gratis, og skjer kun i regi av kommunen eller fastlegen. Sandnes kommune vil aldri be om betaling for vaksinen, og vil heller aldri be om opplysninger om bankkonto, kredittkort eller lignende.

Hvilken type vaksine får jeg?

Sandnes kommune tilbyr vaksinen Pfizer. 

Gravid helsepersonell anbefales ikke vaksinering. Er du usikker må du avklare dette med legen din.

Har vaksinene bivirkninger?

Ifølge FHI er ofte bivirkningene etter koronavaksinasjon kraftigere og oppstår hos langt flere enn etter for eksempel influensavaksine. Bivirkningene varierer fra person til person, men kan oppstå som smerter og rødhet på stikkstedet, hodepine eller sykdomsfølelse med feber og vondt i kroppen.

For mRNA-vaksiner (som Pfizer) får man kraftigere bivirkninger etter andre dose enn etter første. 

Statens legemiddelverk overvåker bivirkningene

Er vaksinen trygg?

Helsemyndighetene forsikrer om at koronavaksinene er grundig testet og godkjent for bruk. Alle vaksiner har bivirkninger, men de fleste er milde og forbigående. Selv om man tester de nye vaksinene grundig, vil man aldri kunne sikre seg helt mot sjeldne bivirkninger som kan oppstå når vaksinen tas i bruk i stor skala. Eventuelle bivirkninger av de nye vaksinene vil bli fulgt nøye av legemiddelmyndighetene, og i tett samarbeid med andre land.

Skal barn vaksinere seg?

Helsemyndighetene anbefaler ikke at barn og unge under 18 år vaksineres nå i første omgang. De vaksinekandidatene som har kommet lengst, er ikke testet på barn under 16 år. Det er svært sjeldent at barn blir alvorlig syke av korona. Når vi har mer kunnskap om vaksinene kan det bli aktuelt med individuell vurdering for barn med en alvorlig underliggende sykdom.

Hvor kan jeg finne enda mer informasjon om vaksinene?

Du finner offisiell informasjon på FHI sine nettsider.

Hvor mange i Sandnes har fått vaksinen?

Du kan følge utviklingen i denne oversikten.

Merknad: Avvik mellom tildelte vaksinedoser og satte vaksinedoser skyldes at det ofte trekkes ut en ekstra restvaksine fra hvert enkelt glass.

Jeg er ferdigvaksinert - hva nå?

Selv om du har fått begge dosene med vaksine må du inntil videre følge de samme rådene og påbudene som ikke-vaksinerte. Det betyr blant annet å bruke munnbind der det er påkrevd eller anbefalt, begrense reising og ha få sosiale kontakter.

Other languages

Information about the corona virus vaccine in several languages.

Informasjon til helsepersonell

Vaksinering av helsepersonell som ikke er ansatt i Sandnes kommune

Helsepersonell som driver virksomhet i kommunen kan få tilbud om vaksine. Meld fra til kommunen på denne e-postadressen. Oppgi eventuelt hvor mange ansatte (kun helsepersonell) dette gjelder.

Les mer om vaksinen på fhi.no


Kilder: 
helsenorge.no

FHI.no

Publisert: 04.01.2021 11:38
Sist endret: 19.04.2021 12:26