Næringslivet og koronaviruset

Næringslivet og koronaviruset

Dette er en samleside for arbeidsgivere og arbeidstakere. Siste oppdatering: Torsdag 7. mai

Regionen jobber sammen for næringslivet

Korona-situasjonen har ført til at vi må koordinere oss regionalt for å sikre gode tiltak til næringslivet. Sandnes, Stavanger, Sola og Randaberg har et bredt samarbeid mellom næringsavdelingene i kommunene på Nord-Jæren, Rogaland fylkeskommune, Greater Stavanger, NHO, Innovasjon Norge, LO, Region Stavanger og Næringsforeningen i Stavangerregionen. Andre aktører blir koblet på ved behov. Næringssjefer i andre kommuner vil også holdes løpende orientert om arbeidet.

Målet med gruppen er å sikre gode tiltak som holder næringslivet i gang, sikrer arbeidsplasser og fortsatt verdiskaping. For å få det til skal vi samle informasjon som gir oss best mulig oversikt over situasjonen. Basert på informasjonen ønsker vi sammen å planlegge hva vi gjør på lang sikt, når den akutte fasen vi står i nå er over. På den måten slipper hver kommune å tenke ut gode tiltak hver for seg, men kan gi næringslivet god og hurtig hjelp på tvers av kommunegrenser.

Praktisk informasjon

Stortinget har vedtatt en rekke midlertidige endringer i ordningene som gjelder arbeidslivet. Her er en oversikt over de mest sentrale.

Utsatte frister - skatt og avgifter

Innbetaling av merverdiavgift som forfaller 15. april 2020.
Innbetaling av 2. termin for forskuddsskatt for selskaper som forfaller 15. april 2020.
Laveste momssats er redusert til 8 prosent Se Skatteetaten.no for mer info.

Endringer og nye ordninger:

Permittering:

Sikre full lønn (inntil 6G) i minimum 20 dager fra permittering. Arbeidsgiver dekker de 2 første dagene, staten dekker fra dag 3 til 20.
Inntektsgrensen for å ha rett på dagpenger reduseres til 0,75 G.
Sikre personer en inntekt på minimum 80 prosent av dagpengegrunnlaget opp til 3G og 62,4 % av dagpengegrunnlaget over 3G og opp til 6G etter dag 20 i permitteringstiden.

Lærlinger:

De som mister lærlingplassen sikres en inntekt på nivå med lærlingelønnen.
Sykepenger – arbeidsgiverperioden: Arbeidsgiverperioden for betaling av sykepenger knyttet til korona-pandemien reduseres til 3 dager.
Omsorgspenger: Arbeidsgiverperioden for betalingen av omsorgspenger reduseres til 3 dager. Varighet for ordningen med omsorgspenger dobles til 20 dager.

Tidsavgrensede ytelser:

Arbeidsavklaringspenger - forlenger perioden slik at manglende avklaring nå ikke fører til at kvoten på tre år avkortes for mottakerne.
Aktivitetskrav for sosiale ytelser stilles i bero inntil videre.

Særskilt for - selvstendig næringsdrivende og frilansere:

Gis sykepenger fra dag 4 av fraværet med samme dekningsgrad som etter gjeldende regler.
Gis utbetaling av omsorgspenger fra og med dag 4.
De som mister hele eller deler av inntektsgrunnlaget sitt som en følge av korona-pandemien får en kompensasjon. Dekningsgraden er om lag 80 prosent av gjennomsnitt av siste tre års inntekt begrenset oppad til 6G.  Kompensasjonen dekkes fra og med 17. dag etter at inntektsbortfallet inntraff
I tillegg er det forslått til Stortinget 19.03.2020 at det gis økonomisk sosialhjelp uten behovsprøving i de 16 første dagene. Les forslaget på regjeringen.no her.
Mer informasjon om det praktiske finner du på NAV Rogaland her  og på hovedsiden om korona til NAV her.

Statlige lånegarantiordninger

Små og mellomstore bedrifter - det etableres en statlig lånegaranti ordning rettet mot nye banklån for driftstap som følge av koronautbruddet
Gjenoppretter Statens obligasjonsfond for å bidra til økt likviditet og kapitaltilgang i obligasjonsmarkedet, der de største bedriftene i all hovedsak låner penger
For mer informasjon – ta kontakt med din bank.