Minnestein for Aaslaug Aasland – Norges første kvinnelige statsminister

Minnestein for Aaslaug Aasland – Norges første kvinnelige statsminister

Ordfører Stanley Wirak foretok tirsdag 23. juni den offisielle avdukingen av Aaslaug Aaslands minnestein.

I 2011 tok Sandnes historielag ved Arne Hove kontakt med kommunen med et ønske om at Sandnes kommune skulle bistå med å få hedret Aaslaug Aasland – jurist, politiker og kvinnesaksforkjemper fra Sandnes.

Minnesteinen er utformet av kunstner Hugo Wathne og ble allerede i 2013 plassert foran det gamle rådhuset. Da vi fikk det nye rådhuset var det nødvendig å finne en ny plassering for minnesteinen. Hva passet vel bedre enn på Aaslaug Aaslands plass, tvers over gaten fra der hun vokste opp (i det gamle Dressmannbygget)?

Om Aaslaug Aasland

Aasland var den første kvinne som fikk fullmakt til å bestyre et departement (sosialdepartementet i 1948) og i 1953 ble hun den første norske kvinne som fungerte som statsminister.

Hun satte spor etter seg; pensjon og trygdeordningen ble bygd ut, husmorvikarordningen kom under faste former, arbeid for psykisk utviklingshemmede og utbygging av Radiumshospitalet er bare noen av de sakene hun arbeidet med. Hun maktet å få politikere fra ulike partier til å samarbeide, for å skape et samfunn der de mest utsatte skulle få vern og hjelp. Hun lå tiår foran sin tid.

Hun uttalte: «Å stelle med mennesker, å komme et annet menneske inn på livet, det er vel det mest interessante og givende som finnes.»

Tusen takk til Ståle Julius Olsen, leder i Sandnes historielag som ledet markeringen, initiativtaker Arne Hove og til Skeiene janitsjar som hadde musikalske innslag.

/Kulturavdelingen

Publisert: 24.06.2020 14:26